ΖΑΛΑΔΑ Ή ΙΛΙΓΓΟΣ; ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Στο μυαλό σου η ζαλάδα με τον ίλιγγο ταυτίζονται; Μάθε τη διαφορά, γιατί στη διάγνωση οι λέξεις έχουν σημασία.
Η ισορροπία είναι η έκτη μας αίσθηση, λέει η ακοολόγος, Julie Honaker, και συνεχίζει αναφέροντας ότι δεν την εκτιμάμε όσο της αξίζει, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μέχρι τη στιγμή που θα παρατηρήσουμε ότι κάπως παραπατάμε, ότι σκοντάφτουμε λίγο πιο τακτικά.
Αν και παλιότερα χρησιμοποιούσαμε τη λέξη «ζάλη» ως ομπρέλα κάτω από την οποία έμπαινε και ο ίλιγγος, «τώρα, διαπιστώνουμε ότι η ζαλάδα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό από τον ίλιγγο», εξηγεί η κα Honaker.
Η διαφορά ζάλης και ιλίγγου
Καταρχάς, η ζάλη δεν είναι ασθένεια. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορες καταστάσεις, όπως η τάση για λιποθυμία, η θολούρα, η αδυναμία, το αίσθημα αστάθειας, αυτό το «νιώθω σαν πιωμένος». «Η ζάλη είναι μια αλλοιωμένη αίσθηση του προσανατολισμού στον χώρο, μια παραμόρφωση του πού βρισκόμαστε μέσα σε έναν χώρο», περιγράφει –κάπως δραματικά– η ειδικός.
Από την άλλη, στον ίλιγγο υπάρχει μια ψευδαίσθηση κίνησης ως αίσθημα περιστροφής ή κίνησης, είτε του σώματος, είτε του περιβάλλοντος. Συνοδεύεται, επίσης, από συμπτώματα, όπως η ναυτία, ο έμετος, η διαταραχή ισορροπίας, ο νυσταγμός (μια ακούσια επαναλαμβανόμενη κίνηση των ματιών). Το πιο αγχωτικό στην περίπτωση αυτή, είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται απότομα κι ενώ συνήθως διαρκεί λίγο, έχει μεγάλη επίπτωση στο άτομο.
Πιθανές αιτίες
Υπάρχουν πολύ λόγοι για μπορεί να εμφανίσεις ζάλη ή ίλιγγο. Κάποιοι μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα, ενώ άλλες φορές υποκρύπτεται μια σοβαρότερη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Ενδεικτικά, στις πιθανές αιτίες ζάλης μπορεί να περιλαμβάνονται διαταραχές του εσωτερικού αυτιού, η αναιμία, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, το άγχος, η αφυδάτωση, μια διάσειση, η πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η ναυτία κατά την κίνηση. Στις πιθανές αιτίες ιλίγγου συναντάμε την ημικρανία, τις αρρυθμίες, τραύματα στο κεφάλι, λήψη ορισμένων φαρμάκων κ.ά.
Τι χρειάζεται να κάνεις;
Αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα με την ισορροπία σου, φρόντισε να επικοινωνήσεις με τον/τη γιατρό σου, ώστε να βρείτε τι προκαλεί αυτή την αντίδραση ή/και αν υπάρχει κάποιο μοτίβο. Καλό είναι να κρατάς ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνεις τι έκανες όταν παρατήρησες το πρόβλημα κι αν είχες κι άλλα συμπτώματα (π.χ. ναυτία). Αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει στη διάγνωση και στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.
ΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ.
Πώς να προλάβεις τον ίλιγγο ή τη ζάλη;
Ένα από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Με απλά λόγια, είναι σημαντικό να ασκείσαι τακτικά, να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, να ενυδατώνεσαι επαρκώς και να βρεις τρόπους να διαχειρίζεσαι το άγχος.