ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
Τις περισσότερες φορές ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι ακίνδυνο, όμως παιδίατρος επισημαίνει ότι χρειάζεται όλοι οι γονείς να γνωρίζουν κάποιες πρώτες βοήθειες πριν δει το παιδί ειδικός.
Από όλους τους τραυματισμούς που μπορεί να έχει ένα παιδί, αυτός που αγχώνει τους γονείς περισσότερο είναι το χτύπημα στο κεφάλι. Και είναι λογικό. Παρόλο που τα περισσότερα χτυπήματα των παιδιών στο κεφάλι είναι ακίνδυνα, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν και σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό απαιτούν έλεγχο και από γιατρό.
Είτε το παιδί έκανε μια βουτιά στη θάλασσα και χτύπησε το κεφάλι του σε πέτρες, είτε έπεσε με το ποδήλατο και έκανε ένα μεγάλο καρούμπαλο, «το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στην κοντινότερη μονάδα υγείας», λέει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, που μίλησε στο OW δίνοντας ορισμένες πολύτιμες οδηγίες πρώτων βοηθειών.
«Καταρχάς απομακρύνουμε το παιδί από το σημείο που χτύπησε με κινήσεις απαλές και προσεκτικές, αποφεύγοντας απότομες κινήσεις που μπορεί να επιδεινώσουν κάποια κάκωση, όπως κάνουμε στις πρώτες βοήθειες. Έπειτα, φροντίζουμε να ελέγξουμε τις αισθήσεις του παιδιού και να αντιμετωπίσουμε τυχόν αιμορραγία πιέζοντας στο σημείο», λέει η ίδια.
Αν πρόκειται για ένα πιο απλό χτύπημα κατά το οποίο π.χ. έπεσε το παιδί και έκανε ένα καρούμπαλο, «παρέχουμε κάποιες απλές πρώτες βοήθειες. Εφαρμόζουμε λίγο πάγο στο σημείο που έχει χτυπήσει, κάνουμε αντισηψία και περιποιούμαστε το τραύμα. Όπως σε κάθε κάκωση, τις επόμενες ώρες παρακολουθούμε τη γενικότερη κατάσταση του παιδιού. Αν έχει καλό επίπεδο συνείδησης, αν κάνει εμέτους, αν έχει περίεργη συμπεριφορά, δηλαδή να είναι είτε διεγερτικό είτε πολύ νωθρό, αν έχει περίεργες κινήσεις (τινάγματα κ.λ.π.), διαταραχές όρασης κ.ά.»
Η παιδίατρος τονίζει τη σημασία να έχουμε πάρει όλοι στη ζωή μας κάποια στιγμή μαθήματα πρώτων βοηθειών, τα οποία πλέον μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει από το ίντερνετ, ακόμα και πριν ξεκινήσει τις καλοκαιρινές του διακοπές. «Υπάρχει πλούσιο υλικό και μπορεί κανείς να αφιερώσει π.χ. 2 ώρες για να παρακολουθήσει ορισμένες συμβουλές. Ας το θεωρήσει κανείς τόσο απαραίτητο, όσο το να φτιάξει τη βαλίτσα του. Τουλάχιστον να ξέρουμε να κάνουμε κάποια πρώτα πράγματα για το χτύπημα στο κεφάλι. Τα περαιτέρω θα τα αναλάβουν οι ειδικοί».