ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΟΥ ΠΙΕΣΗΣ;

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας δείκτης υγείας της καρδιάς σου, γι' αυτό καλό είναι να μάθεις τι σημαίνουν τα νούμερα που μετρά το πιεσόμετρο.

Από το σχολείο κιόλας έχεις μάθει ότι η καρδιά του ανθρώπου δουλεύει ασταμάτητα (χτυπά περισσότερες από 100.000 φορές την ημέρα) για να τον κρατήσει ζωντανό. Αντλώντας αίμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, κάθε καρδιακός παλμός διασφαλίζει ότι ιστοί, όργανα, συστήματα και κύτταρα λαμβάνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά.

Προκειμένου να γνωρίζουν οι ειδικοί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καρδιά, πραγματοποιούν διάφορες μετρήσεις, ώστε να συλλέξουν σημαντικές λεπτομέρειες. Ανάμεσα στις μετρήσεις αυτές και εκείνες της αρτηριακής πίεσης. Ξέρεις, όμως, να ερμηνεύεις τα νούμερα της;

Αποκωδικοποιώντας την αρτηριακή πίεση

Κάθε φορά που η καρδιά χτυπάει διώχνει μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες, η οποία όπως αντιλαμβάνεσαι αυξάνει την πίεση μέσα σε αυτές. Μεταξύ δύο χτύπων η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα. Όπως εξηγεί σε άρθρο του ο καρδιολόγος Luke Laffin, δύο είναι τα νούμερα που μας ενδιαφέρουν όσον αφορά την αρτηριακή πίεση:

  • Η συστολική (ή μεγάλη) αρτηριακή πίεση, που στην ουσία μετρά τη δύναμη/πίεση που ασκείται στις αρτηρίες, όταν η καρδιά στέλνει αίμα.
  • Η διαστολική (ή μικρή) αρτηριακή πίεση, που μετρά τη δύναμη που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια της διαστολής, όταν η καρδιά ηρεμεί μεταξύ των παλμών.

Αυτοί οι δύο αριθμοί μπορούν να δείξουν πόσο έντονα η καρδιά σπρώχνει αίμα στις αρτηρίες και πόσο αργά ή γρήγορα γεμίζει ξανά μεταξύ των παλμών.

Ποια είναι τα επιθυμητά όρια;

Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 mmHg για την συστολική και κάτω από 80 mmHg για τη διαστολική, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Οι τιμές πάνω από 140 mmHg (για τη συστολική) και πάνω από 90 mmHg (για τη διαστολική) χαρακτηρίζονται ως υπέρταση, ενώ οι τιμές μεταξύ 120-139 ή/και 85-89 θεωρούνται οριακή υπέρταση. Αν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα.

Cropped shot of a woman checking her blood pressure at home
Cropped shot of a woman checking her blood pressure at home

Μετρώντας την αρτηριακή πίεση στο σπίτι

Κατ’ αρχάς, χρειάζεσαι ένα πιεσόμετρο. Ανάλογα με τη συσκευή που θα επιλέξεις, καλό είναι να ζητήσεις από τον γιατρό σου να σου εξηγήσει πώς θα το χρησιμοποιείς.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κατά τη μέτρηση πρέπει να βρίσκεσαι σε ήρεμη κατάσταση, καθιστός, με τα πόδια στο πάτωμα, την πλάτη στηριγμένη και το αριστερό χέρι χαλαρά ακουμπισμένο σε ένα τραπέζι στο ύψος της καρδιάς. Η πίεση θα πρέπει να μετράται μετά από 5-10 λεπτά ξεκούρασης σε ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον. Φρόντισε να μην φοράς στενά ρούχα στο χέρι που την μετράς.

Επειδή η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, η διάγνωση πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις. Στο σπίτι καλό είναι να κάνεις δύο μετά από μεσοδιάστημα 3 λεπτών και να υπολογίζεις τον μέσο όρο τους. Αν υπάρχει σημαντική απόκλιση, θα χρειαστεί και τρίτη μέτρηση.

«Βεβαιώσου ότι δεν έχεις καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχεις καπνίσει και ότι η ουροδόχος κύστη είναι άδεια, επειδή όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση», διευκρινίζει ο Laffin.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.