ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΕΚΡΩΝ ΓΛΟΥΤΩΝ» ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ;
Το πολύωρο καθισιό έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου, ανάμεσα σε αυτές και το λεγόμενο «σύνδρομο νεκρών γλουτών». Μάθε τι είναι και πώς να το προλάβεις.
Το «σύνδρομο νεκρών γλουτών» ή «γλουτιαία αμνησία» (στα αγγλικά Dead Butt Syndrome) λέγεται επίσημα τενοντοπάθεια του μέσου γλουτιαίου και είναι θα μπορούσαμε να πούμε υποπροϊόν του ολοένα και πιο καθιστικού τρόπου ζωής μας. Αν, δηλαδή, περνάς αρκετές ώρες σε μια καρέκλα, οι πιθανότητες να αντιμετωπίζεις ήδη το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αυξημένες.
Το σύνδρομο αυτό αναφέρεται στη φλεγμονή ή αδυναμία του μέσου γλουτιαίου μυός και των γύρω τενόντων. Ποιος είναι αυτός ο μυς; Είναι ένας από τους βασικούς μυς των γλουτών και ευθύνεται για τη σταθεροποίηση και την κίνηση του ισχίου. «Όταν δεν τον χρησιμοποιούμε, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε λόγω αδράνειας», εξηγεί σε podcast ο Andrew Bang, χειροπράκτης στο Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής της γνωστής Cleveland Clinic.
Πού οφείλεται το «σύνδρομο νεκρών γλουτών»;
Η βασική αιτία του, όπως αντιλαμβάνεσαι, είναι οι αμέτρητες ώρες καθισιού, ειδικά με λανθασμένη στάση σώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μύες να συμπιέζονται και κατά κάποιο τρόπο να «ξεχνούν» πώς να λειτουργούν σωστά. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος και περιλαμβάνουν π.χ. την έλλειψη άσκησης, τις λανθασμένες τεχνικές άσκησης, τις μυϊκές ανισορροπίες.
Γιατί είναι σημαντικό να το προλάβεις
Παρά το αστείο του όνομα, καλό είναι να πάρεις το Dead Butt Syndrome στα σοβαρά. Αν δεν το αντιμετωπίσεις, το «σύνδρομο νεκρών γλουτών» μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο, και σε βάθος χρόνου να επηρεάσει την κινητικότητα και την ικανότητά σου να εκτελείς καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και το ανέβασμα σκαλοπατιών.
Το σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στους γλουτούς, στο ισχίο, στο γόνατο, στο κάτω μέρος της πλάτης, πόνο ή μούδιασμα στα πόδια, δυσκολία στην κίνηση των γοφών και των ποδιών. Αν εμφανίσεις κάποιο από αυτά, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας, π.χ. έναν φυσιοθεραπευτή ή έναν ορθοπεδικό.
Τι μπορείς να κάνεις
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό. Η πρόληψη είναι εύκολη και αφορά σε μεγάλο βαθμό το να ενεργοποιείς τακτικά τους μυς αυτούς. Σε γενικές γραμμές, φρόντισε:
- Να κάνεις τακτικά διαλείμματα αν κάθεσαι πολλή ώρα. Ο Bang αναφέρει έναν εμπειρικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο για κάθε 40 λεπτά που περνάς καθιστός, καλό είναι να αφιερώνεις 20 λεπτά στο να σηκώνεσαι και να κινείσαι.
- Να γυμνάζεις τους γλουτούς με ασκήσεις όπως τα καθίσματα, οι προβολές και οι εκτάσεις ισχίου.
- Να διατείνεις τους καμπτήρες του ισχίου, τους μηριαίους και τους γλουτούς. Προσπάθησε, μάλιστα, να κρατάς τη διάταση αρκετά δευτερόλεπτα. Ο ειδικός συνιστά να πλησιάζουμε όσο γίνεται τα 2 λεπτά.
- Να είσαι σωματικά δραστήριος, κάνοντας π.χ. περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμπι. Η κίνηση είναι απαραίτητη για να διατηρήσεις τους μυς δυνατούς.
Τι άλλο συμβουλεύει ο ειδικός; «Την επόμενη φορά που θα σηκωθείς, σφίξε τους γλουτούς σου. Οι μύες αυτοί δουλεύουν καθώς μεταβαίνεις από καθιστή σε όρθια θέση και το αντίστροφο. Η ορθοστασία δεν τους βοηθά. Αν προσπαθείς να αποφύγεις το “σύνδρομο νεκρών γλουτών”, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους ενεργοποιείς. Το να χρησιμοποιείς τις σκάλες είναι επίσης μια καλή λύση. Εξίσου βοηθητικό είναι και οποιοδήποτε είδος πλάγιας κίνησης του ποδιού, όπως το να στέκεσαι στο αριστερό πόδι και να σηκώνεις το δεξί στο πλάι, που ενεργοποιεί τον μέσο γλουτιαίο».