ΧΑΣΙΜΟΤΟ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΧΑΠΙ;
Αν υποφέρεις από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, έχεις έναν λόγο παραπάνω να ακολουθήσεις έναν τρόπο ζωής που δεν θα σου επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Η πρώτη ερώτηση που σου έρχεται στο μυαλό όταν διαγιγνώσκεσαι με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ίσως είναι: Γιατί το έπαθα εγώ αυτό; Διάφορες απαντήσεις θα λάβεις καθώς το ψάχνεις: Η πιο συχνή είναι ότι υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό σου. Αυξημένες πιθανότητες έχεις αν είσαι γυναίκα – ακόμα περισσότερο αν έχεις μείνει έγκυος, οπότε διάφορες αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μπορεί να το πυροδότησαν. Ή μπορεί να έπαιξε ρόλο και ο τρόπος ζωής σου, αν π.χ. έλαβες υψηλά επίπεδα ιωδίου μέσω της διατροφής σου, τα οποία έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν τον θυρεοειδή και να προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να του επιτεθεί.
Στην πραγματικότητα το «γιατί» δεν έχει τόση σημασία, όση έχει το «τι κάνεις από εδώ και πέρα». Χρειάζεσαι μόνο φαρμακευτική αγωγή ή πρέπει να κάνει και άλλες αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής σου;
Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα δέχονται επίθεση και έτσι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός). Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από το αν προκαλεί υποκλινικό (χωρίς συμπτώματα) ή εμφανή (με συμπτώματα) υποθυρεοειδισμό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με Χασιμότο θα χρειαστεί να λαμβάνουν συνθετική λεβοθυροξίνη εφ’όρου ζωής.
Κάποιοι άνθρωποι με Χασιμότο, όμως, έχουν φυσιολογικές ορμόνες διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), συνεπώς δεν θα χρειαστεί να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μπορούν, όμως, να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, π.χ. μέσω της διατροφής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Επιπλέον, αμφότεροι, θα ωφεληθούν από εναλλακτικές θεραπείες, σωματική άσκηση και διαχείριση του στρες.
Τι να αλλάξεις στον τρόπο ζωής σου αν υποφέρεις από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Σύμφωνα με μελέτες, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνεις ή όχι το χάπι για θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου θα βοηθήσουν ώστε η νόσος να μην επηρεάσει άλλους τομείς της υγείας σου και θα συμβάλλουν στη γενικότερη ευεξία σου. Ποιες είναι αυτές;
– Υγιεινή διατροφή
Κατανάλωνε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Βάλε, όμως, ένα μέτρο στις τροφές που περιέχουν βρογχογόνα, ιδιαίτερα στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και το κέιλ. Οι μεγάλες ποσότητες αυτών των λαχανικών μπορούν να επιβραδύνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή/και να προκαλέσουν πρήξιμο που ονομάζεται βρογχοκήλη.
– Άσκηση
Η τακτική σωματική άσκηση ωφελεί την γενικότερη υγεία, ωστόσο μπορεί να ανακουφίσει και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, τα προβλήματα ύπνου, η πεσμένη διάθεση, ο μειωμένος μεταβολισμός και η απώλεια οστικής μάζας. Επίσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσεις κάποια καρδιοπάθεια. Η yoga θεωρείται ιδανική άσκηση για τους ασθενείς με Χασιμότο, αφού σύμφωνα με μικρή μελέτη του 2016 σε γυναίκες με τη νόσο που έκαναν yoga 4 φορές την εβδομάδα από μία ώρα, η άσκηση αυτή κατάφερε να μειώσει τόσο τα επίπεδα της TSH όσο και της χοληστερόλης.
– Διαχείριση του στρες
Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του θυρεοειδούς, οπότε είναι σημαντικό να βρίσκεις μέσα στην εβδομάδα σου τρόπους να το μειώνεις. Προσπάθησε, λοιπόν, να βρίσκεις χρόνο για δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια σε καθημερινές δυσκολίες. Και όταν νιώθεις ιδιαίτερα στρεσαρισμένη/-ος δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό, να γράφεις, να ζωγραφίζεις, να ακούς μουσική, να παίρνεις βαθιές αναπνοές, να απολαμβάνεις ένα ζεστό αφρόλουτρο, να βγαίνεις για περπάτημα ή να επικοινωνείς με φίλους.
– Χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής;
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα άτομα με Χασιμότο χρειάζονται επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής τους, όπως σελήνιο και ιώδιο. Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθούν ότι σε φυσιολογικά επίπεδα βρίσκεται ο σίδηρος, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12 στον οργανισμό τους. Έπειτα από τις απαραίτητες εξετάσεις, ο ενδοκρινολόγος είναι αυτός που θα κρίνει αν ο ασθενής χρειάζεται συμπληρώματα ή προβιοτικά, που έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά και να βοηθούν το πεπτικό σύστημα, το οποίο συχνά ταλαιπωρεί τους ασθενείς.