ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΚΑΙ) ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ
Για πρώτη φορά επιστήμονες εντοπίζουν μικροπλαστικά στο μητρικό γάλα. Τι σημαίνει αυτό για όσες γυναίκες θηλάζουν;
Τον Ιανουάριο του 2021 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International έρευνα Ιταλών επιστημόνων, που αφορούσε την παρουσία μικροπλαστικών στον πλακούντα αγέννητων βρεφών για πρώτη φορά.
«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και της λειτουργίας του ως συνδετικού κρίκου με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, για να εκτιμηθεί αν η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης», είχαν δηλώσει τότε οι επιστήμονες.
Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η Tracey Woodruff, βασική συγγραφέας μελέτης που διήρκησε 12 χρόνια, έκθεση εγκύων σε χημικές ουσίες από πλαστικά και φυτοφάρμακα δείχνει αυξητικές τάσεις.
Μικροπλαστικά στο μητρικό γάλα
Στα παραπάνω έρχεται τώρα να προστεθεί νέα έρευνα της ιταλικής ομάδας, που εντόπισε για πρώτη φορά μικροπλαστικά στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα μητρικού γάλακτος από 34 υγιείς μητέρες και ανίχνευσαν μικροπλαστικά που αποτελούνται από πολυαιθυλένιο, PVC και πολυπροπυλένιο (βρίσκονται στις συσκευασίες) στο 75% από αυτά.
Η κατανάλωση θαλασσινών και τροφίμων και ποτών σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς και η χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής που περιέχουν πλαστικό δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την παρουσία μικροπλαστικών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Polymers. Τι υποδηλώνει αυτό; Ότι η παρουσία μικροπλαστικών στο περιβάλλον καθιστά αναπόφευκτη την ανθρώπινη έκθεση.
«H παρουσία μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα αυξάνει τη μεγάλη μας ανησυχία για τον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό των βρεφών», δήλωσε η Δρ Valentina Notarstefano, μέλος της ομάδας.
Η σημασία του θηλασμού
Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, η Notarstefano τονίζει ότι «τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα της παρουσίας ρυπογόνων μικροπλαστικών. Μελέτες, όπως η δική μας, δεν πρέπει να μειώνουν τον θηλασμό, αλλά να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, ώστε να πιέσουν τους πολιτικούς να προωθήσουν νόμους για τη μείωση της ρύπανσης».
Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα
Δυστυχώς, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα νανοπλαστικά είναι πιθανώς πιο διαδεδομένα και τοξικά. Ωστόσο, προς το παρόν είναι αδύνατο να αναλυθούν στο μητρικό γάλα. Είναι απαραίτητο, επομένως, να συνεχιστεί η έρευνα, καθώς βρέφη και μικρά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε χημικές ουσίες και σωματίδια.