iStock

ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ;

Υποφέρεις από αναπνευστικές αλλεργίες και σκέφτεσαι ότι ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις έναν καθαριστή αέρα. Το ερώτημα είναι: Θα λύσει οριστικά το πρόβλημά σου;

Αν είσαι από αυτούς που υποφέρουν από αναπνευστικές αλλεργίες το πιθανότερο είναι πως η άνοιξη δεν είναι η αγαπημένη σου εποχή. Για την ακρίβεια, είναι η εποχή που ξέρεις πως πρέπει να εφοδιαστείς με αντιισταμινικά και ρινικά σπρέϊ, ενώ αναγκάζεσαι να μειώσεις τις πολλές βόλτες έξω, και δη σε χώρους με πράσινο, γιατί εκεί είναι που συγκεντρώνεται η περισσότερη γύρη.

Την ίδια ώρα και οι κλειστοί χώροι μπορεί να αποτελούν πρόβλημα για εσένα, είτε επειδή η γύρη εισέρχεται σε αυτούς από τα παράθυρα που μένουν ανοιχτά περισσότερες ώρες αυτή την εποχή, είτε επειδή πιο ανοιχτό σπίτι σημαίνει και περισσότερη σκόνη, άρα ακάρεα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα.

Όταν έξω η γύρη πλημμυρίζει τον αέρα μπορείς να κάνεις, έστω μέσα, την ατμόσφαιρα πιο «καθαρή» από αλλεργιογόνα;

Βοηθούν οι καθαριστές αέρα στις αλλεργίες;
iStock

Θα βοηθήσει στις αλλεργίες σου ένας καθαριστής αέρα;

Οι καθαριστές αέρες έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα ενός δωματίου «τραβώντας» τον αέρα από αυτό, παγιδεύοντας στα φίλτρα τους τούς ρύπους και έπειτα διοχετεύοντας τον φιλτραρισμένο αέρα ξανά προς τον χώρο. Τα αιωρούμενα σωματίδια που μπορεί ένα καθαριστής αέρα να απομονώσει είναι συνήθως η γύρη, το τρίχωμα των κατοικίδιων και τα σπόρια της μούχλας, τα οποία ερεθίζουν το αναπνευστικό, ενώ σε κάποια άτομα προκαλούν καταρροή, υγρά μάτια και άλλες ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις.

Είναι, λοιπόν, οι καθαριστές αέρα λύση για τα άτομα που υποφέρουν από αυτές τις αλλεργίες; Οι ειδικοί λένε πως ναι, αλλά μέχρι ενός βαθμού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Δρ. Payel Gupta, επίκουρη καθηγήτρια στο SUNY Downstate Medical Center στη Νέα Υόρκη και εθνική εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης για τον Πνεύμονα, μπορεί οι καθαριστές αέρα να είναι αποτελεσματικοί στην παγίδευση των σωματιδίων που προκαλούν αλλεργίες, ωστόσο δεν αποτελούν την απόλυτη λύση: «Κάθε συσκευή έχει περιορισμούς και κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά στον καθαρισμό του αέρα», λέει χαρακτηριστικά. Εξάλλου, όπως συμπληρώνει, είναι ελάχιστες οι έρευνες που αποδεικνύουν επιστημονικά την πραγματική αποτελεσματικότητα των συσκευών αυτών.

Βοηθούν οι καθαριστές αέρα στις αλλεργίες;
iStock

Τι λένε οι μελέτες μέχρι στιγμής;

Ιστορικά οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί, προτείνουν το φιλτράρισμα του αέρα ως ένα μέτρο ανακούφισης των συμπτωμάτων της αναπνευστικής αλλεργίας, ωστόσο δεν φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά την πνευμονική λειτουργία των ατόμων, να ενισχύει την ποιότητα ζωής τους ή να μειώνει την ανάγκη τους για φάρμακα. Εκεί τουλάχιστον καταλήγει ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Indoor Air.

Φυσικά, τα ευρήματα αυτά έχουν προκύψει από πειράματα σε ελεγχόμενες συνθήκες, π.χ. σε εργαστήρια, παρά σε πραγματικούς χώρους όπου ζουν άνθρωποι με αναπνευστικές αλλεργίες. Επιπλέον, ρόλο στο κατά πόσο θα βοηθήσει ένας καθαριστής αέρα παίζει το πού θα τοποθετηθεί αυτός, το πόσο «δυνατός» είναι και πόση ώρα θα λειτουργεί.

Επιπλέον, τα φίλτρα μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του, π.χ. οι καλύτεροι καθαριστές έχουν φίλτρα σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA), τα οποία σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA) μπορούν να αφαιρέσουν έως και 99,97% της σκόνης, της γύρης και των αιωρούμενων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρομέτρων από τον αέρα. Αυτά τα φίλτρα αποτελούνται από ένα πολυστρωματικό δίκτυο πολύ λεπτών νημάτων από υαλοβάμβακα, λεπτότερο από τα νήματα ανθρώπινης τρίχας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology έδειξε ότι οι καθαριστές αέρα που είναι εξοπλισμένοι με φίλτρα HEPA είναι πιο αποτελεσματικοί από τα συστήματα HVAC (αυτά βρίσκονται στις μονάδες θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού) στο να φιλτράρουν πολύ μικρά σωματίδια.

«Συμπερασματικά, παρόλο που οι καθαριστές αέρα μπορούν να έχουν κάποιο όφελος στην αντιμετώπιση της αλλεργίας, του άσθματος, αλλά και στην έκθεσή μας στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, είναι σαφώς πιο αποτελεσματικοί όταν συνδυάζονται με καλές πρακτικές αερισμού ενός χώρου, όπως τακτικό καθάρισμα, απομάκρυνση κάθε υγρασίας και σωστό εξαερισμό», καταλήγει η Gupta.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.