ΙΣΩΣ Η ΒΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ
Το συστατικό που καθιστά μια βαφή μαλλιών ύποπτη για τη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων υγείας είναι ο μόλυβδος. Μάθε πού αλλού βρίσκεται και πώς να τον αποφύγεις.
Κάθε φορά που το θέμα της ασφάλειας των βαφών μαλλιών πέφτει στο τραπέζι, θυμάμαι εκείνη τη συμβουλή προς τις φρέσκιες εγκύους: «όχι βαφή τους πρώτους 3 μήνες». Συμπεραίνεις εύκολα πως οι βαφές των μαλλιών δεν μπορεί να είναι εντελώς αθώες. Ένα από τα συστατικά που τις επιβαρύνει είναι ο μόλυβδος. Ο μόλυβδος όμως μπορεί να βρίσκεται και σε άλλα καλλυντικά που περιέχουν χρώμα. Πόσο κινδυνεύουμε;
Ας πάρουμε για αρχή μια ιστορία που είναι αληθινή ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η Αμερικανική Κλινική Amen: Πάει ένας ασθενής με προβλήματα μνήμης στον γιατρό. Εκείνος, εξειδικευμένος στα τοξικά μέταλλα για 20 και πλέον χρόνια, αποφασίζει να ελέγξει τα επίπεδα μολύβδου των μαλλιών του.
Το φυσιολογικό επίπεδο μολύβδου των μαλλιών είναι μικρότερο από 0,8. Αλλά το επίπεδο αυτού του ασθενούς ήταν 710, δηλαδή περίπου 900 φορές ψηλότερο από το κανονικό! Ο γιατρός δεν είχε ξαναδεί τόσο υψηλό επίπεδο - και, επιπλέον, ανίχνευσε αυξημένα επίπεδα θαλλίου και καδμίου, τα οποία δείχνουν επίσης πιθανά προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία.
Μόλυβδος στη βαφή μαλλιών: τι προβλήματα προκαλεί;
Τι προβλήματα; Μνήμης, συγκέντρωσης, άγχους, brain fog, έντονης ανησυχίας, διαταραχών ύπνου, ακόμη και κατάθλιψης. Η έκθεση σε μόλυβδο έχει συσχετιστεί με πλήθος προβλημάτων ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας αναφέρει ότι ο μόλυβδος μπορεί να βρεθεί σχεδόν οπουδήποτε, τόσο στο σπίτι όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Όμως, εκτός από την παρουσία του σε όλα, από παλιότερα κτίρια (στα οποία μπορεί να υπάρχει μόλυβδος σε χρώματα ή σωλήνες) έως τα καύσιμα μικρών αεροσκαφών, ο μόλυβδος εξακολουθεί να υπάρχει ως συστατικό σε ορισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των βαφών μαλλιών και των καλλυντικών.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε μόλυβδο ακόμη και σε επίπεδα που γενικά θεωρούνται ασφαλή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Έτσι, παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρει ένα «ασφαλές» επίπεδο μολύβδου κάτω από 10 μg / dL, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι κανένα επίπεδο μολύβδου δεν πρέπει να θεωρείται πραγματικά ακίνδυνο.
Στα καλά νέα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε οριστικά τη χρήση του μολύβδου στις βαφές μαλλιών, από τον Ιανουάριο του 2022, δίνοντας στους κατασκευαστές, που εξακολουθούν να περιλαμβάνουν το συστατικό στα προϊόντα τους, 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος ώστε να συμμορφωθούν, απομακρύνοντας από τα ράφια οποιοδήποτε τρέχον απόθεμα που εξακολουθεί να περιέχει μόλυβδο.
Τι γίνεται με τον μόλυβδο στα καλλυντικά;
Ωστόσο, δεν έχει συμβεί το ίδιο για τον μόλυβδο που κρύβεται στα προϊόντα της προσωπικής μας φροντίδας. Για παράδειγμα, η αμερικανική Εκστρατεία για ασφαλή καλλυντικά (CSC), ένα πρόγραμμα που διενεργείται στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού από τον οργανισμό Breast Cancer Prevention Partners, αναφέρει ότι ο μόλυβδος μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά καλλυντικά με χρώμα, συμπεριλαμβανομένου του κραγιόν.
Η παρουσία του μολύβδου στα καλλυντικά είναι ανησυχητική, επειδή σύμφωνα με ορισμένες μελέτες οδηγεί σε μειωμένη γονιμότητα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, ορμονικές αλλαγές και ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως και πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης.
Πώς (και τι) να προσέξεις
Δεν είναι περίεργο ότι η έκθεση σε τοξίνες έχει συνδεθεί με διάφορες ψυχικές και σωματικές ασθένειες, αλλά δεν μπορούμε και να κινδυνολογούμε όλη την ώρα. Εκ των πραγμάτων είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε τοξίνες στο καθημερινό μας περιβάλλον. Από την άλλη, μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί και με μερικούς απλούς τρόπους να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε τοξίνες.
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η και προσεκτική επιλογή των προϊόντων προσωπικής φροντίδας που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση. Η Εκστρατεία για ασφαλή καλλυντικά σημειώνει ότι τα πρόσθετα χρώματος, όπως το D&C Red 6, μπορεί επίσης να μολυνθούν από ίχνη βαρέων μετάλλων, όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος.
Επομένως, η αναζήτηση τοξικών συστατικών στην ετικέτα είναι απαραίτητη. Αυτή η βάση δεδομένων παρέχει δυνατότητα αναζήτησης με συστατικά, μάρκες και προϊόντα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να καθορίσουν τα επίπεδα ασφάλειας.