ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η μέγιστη ηλικία στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι βιολογικά σταθερή αλλά αυξάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Γνωρίζουμε τελικά ποιο θα είναι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων στο μέλλον;
Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορείς να μάθεις ότι ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο είναι η Maria Branyas, μια 116χρονη γυναίκα από την Ισπανία, η οποία γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1907. Αν πάλι αναζητήσεις ποιος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, τότε θα συναντήσεις το όνομα της Jeanne Calment. Πρόκειται για μια Γαλλίδα η οποία κατάφερε να ζήσει μέχρι την ηλικία των 122 ετών, αν και πρόσφατα στοιχεία φαίνεται να αμφισβητούν το γεγονός.
Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Αρκεί να σκεφτούμε μόνο ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ήταν γύρω στα 53 χρόνια. Βέβαια, ο μέσος όρος ξεπερνάει πλέον τα 70 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του 2019.
Τα μυστικά της μακροζωίας στο μικροσκόπιο των ερευνών
Οι ερευνητές μελετούν εδώ και χρόνια το μυστικό που θα μπορούσε να χαρίσει στην ανθρωπότητα παράταση ζωής. Έχουν ασχοληθεί με πολλούς και διαφορετικούς τομείς, από το τι χρειάζεται να κάνουμε για να είμαστε καλά ως τα βαθιά γεράματα, μέχρι αλλαγές στη διατροφή και τη μαγειρική, ακόμα και με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έζησε μέχρι τα 96 χρόνια.
Στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με τη μακροζωία έχουν βρεθεί ιδιαίτερα οι «Μπλε Ζώνες», περιοχές του πλανήτη στις οποίες έχει παρατηρηθεί το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και χώρες που θεωρείται ότι κρύβουν μυστικά, όπως η Ιαπωνία.
Η μελέτη της μακροζωίας, όμως, δεν αρκείται μόνο σε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η ιατρική κοινότητα έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα και ερευνητές έχουν προσπαθήσει να καταλάβουν αν φάρμακα όπως η ραπαμυκίνη ή η μετφορμίνη μπορούν να παρατείνουν τα χρόνια ζωής των ανθρώπων.
Στο μέλλον το προσδόκιμο ζωής μπορεί να αγγίξει τα 122 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, ο David McCarthy, καθηγητής διαχείρισης κινδύνων στο Πανεπιστήμιο της Georgia στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, μπορεί να δούμε ανθρώπους –ιδιαίτερα, γυναίκες στις οποίες το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο– να ξεπερνούν την ηλικία των 122 ετών!
Τα μοντέλα του McCarthy δείχνουν ότι στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1940 μπορεί να φτάσουν σε μια μέγιστη ηλικία γύρω στα 125 ή 130 έτη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1940 να φτάσουν στην ηλικία των 120 έως 125 ετών, όπως αναφέρει το Insider που κάλυψε το θέμα.
Ο McCarthy ανέφερε ότι όλα αυτά τα μαθηματικά μοντέλα μαζί δείχνουν ότι η μέγιστη ηλικία μας δεν είναι βιολογικά σταθερή, αλλά αυξάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ομάδα του μελέτησε την ηλικία θανάτου των ανθρώπων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, που προέρχονταν από τη βάση δεδομένων Human Mortality Database, μια καταγραφή των παγκόσμιων στατιστικών γεννήσεων και θανάτων. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η μέγιστη ανθρώπινη διάρκεια ζωής θα αρχίσει σύντομα να αυξάνεται.
Δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές με αυτή την άποψη
Δεν είναι όλοι οι ερευνητές πεπεισμένοι ότι το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων πραγματικά αυξάνεται. Μια δημοσίευση του 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Nature πρότεινε ότι τα όρια της ανθρώπινης διάρκειας ζωής δεν έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του 1990. Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Brandon Milholland, δήλωσε στο Insider ότι η μέγιστη ηλικία ενός ανθρώπου εξακολουθεί να κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, περίπου στα 115 έτη.
Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις υποθέσεις που θέτει ο McCarthy. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η διάρκεια ζωής ενός ατόμου καθορίζεται πιθανότατα από έναν συνδυασμό πολύπλοκων και διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, του τρόπου ζωής, του περιβάλλοντος και άλλων μεταβλητών.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.