TΟ ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων έχει μεγάλη αξία για τη ζωή μας. Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει η συχνότητα με την οποία συμβαίνει για την υγεία μας;
Εκτελούμε την κίνηση αυτή περίπου μία φορά κάθε 3-5 δευτερόλεπτα. Θεωρούμε το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων τόσο δεδομένο, που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε καν ότι συμβαίνει και φυσικά δεν αναγνωρίζουμε την αξία του. Χάρη σε αυτό, τα δάκρυα απλώνονται στον κερατοειδή χιτώνα, παρέχοντάς του λίπανση, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών, απομακρύνοντας ξένες ουσίες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αλλαγή στο πόσες φορές ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας.
Πόσο συχνά ανοιγοκλείνεις τα βλέφαρα;
– Όταν η συχνότητα είναι μειωμένη
Έρευνες υποδηλώνουν ότι η μείωση της συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουμε τα μάτια το λεπτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον. Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση, την προσοχή, τη διάθεση, την κίνηση. Όσο χαμηλότερη είναι η ντοπαμίνη, τόσο λιγότερο ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα. Η Νόσος του Πάρκινσον οφείλεται κυρίως στον εκφυλισμό των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, και τελικά στην έλλειψή της. Η συχνότητα αυτή μπορεί να επιβραδυνθεί και από άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επίσης, οι ασθενείς με νόσο του Graves (η συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού) εμφανίζουν αλλαγές στο μοτίβο που αφορά το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με βλάβη του κερατοειδούς.
– Όταν η συχνότητα είναι αυξημένη
Το να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια περισσότερες φορές από το τυπικό μπορεί να είναι σημάδι υπνηλίας ή κόπωσης. Ας φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνας μας μετά από 8 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Το υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων μπορεί να είναι και η προσπάθεια του σώματός μας να αντιμετωπίσει την ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η πολύωρη χρήση οθονών, ή το σύνδρομο Sjogren.
«Τα παιδιά που ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους χρειάζεται να εξεταστούν από ειδικό, γιατί μπορεί η αλλαγή αυτή να οφείλεται σε ένα απλό τικ, αλλά μπορεί να είναι σημάδι κάποιας πάθησης όπως η επιπεφυκίτιδα, ή κάποια διαθλαστική ανωμαλία», συμπληρώνει η Δρ Βίκυ Ψαθά, χειρουργός οφθαλμίατρος.
Πώς φτάσαμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences υποστήριξε τη θεωρία ότι η μετάβαση από τη ζωή στη θάλασσα στη ζωή στη στεριά ήταν αυτό που έκανε το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων σημαντικό για την επιβίωσή μας. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι κερατοειδείς χιτώνες των ματιών δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία και έτσι αντλούν οξυγόνο με διάχυση από το περιβάλλον τους. Το οξυγόνο διαχέεται πιο εύκολα σε βρεγμένες επιφάνειες και, όπως αναφέρθηκε, το αυθόρμητο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων είναι απαραίτητο για τη λίπανση των ματιών. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι τα επικίνδυνα αντικείμενα ταξιδεύουν πιο γρήγορα μέσω του αέρα παρά μέσω του νερού. Επομένως, το να ανοιγοκλείνουν αντανακλαστικά τα μάτια μας τα προστατεύει από τραυματισμούς. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ζούμε στη στεριά.