ΕΧΕΙΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ; ΜΑΘΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΛΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ BARRETT
Το Σύνδρομο Barrett είναι από τις πιο ύπουλες γαστρεντερικές παθήσεις, αφού μπορεί να εξελιχθεί "βουβά", χωρίς συμπτώματα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Αν υποφέρετε συχνά από ενοχλήσεις στο στομάχι και νιώθετε υγρά να «ανεβαίνουν» στον λαιμό και να σας «καίνε», μια επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο έχει νόημα, καθώς μπορεί να υποκρύπτεται μία σοβαρή κατάσταση. Ονομάζεται σύνδρομο Barrett και προκαλείται εξαιτίας των γαστροοισοφαγικών παλινδρομήσεων.
Το σύνδρομο Barrett, βέβαια, μπορεί να μην έχει και κανένα σύμπτωμα, κάτι που το κάνει εξαιρετικά ύπουλο και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά από άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος Γιώργος Οικονόμου περιγράφει στο OW.gr όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την πάθηση αυτή, πώς αντιμετωπίζεται και αν είναι κληρονομική.
Τι είναι το Σύνδρομο Barrett
«Το Σύνδρομο Barrett (Οισοφάγος Barrett) είναι ανάπτυξη εντερικής μετάπλασης στον οισοφάγο. Πρόκειται, δηλαδή, για μια προκαρκινική αλλοίωση που εμφανίζεται στον οισοφάγο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στο άνω μέρος του στομάχου», μας λέει ο κ. Οικονόμου, που διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για καρκίνο.
Πώς προκαλείται και με ποια συμπτώματα
«Θεωρούμε γενικά ότι είναι αποτέλεσμα χρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, χωρίς όμως να είναι και απολύτως σίγουρο, καθώς δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια. Συμβαίνει, δηλαδή, στους περισσότερους ασθενείς που κάνουν γαστροσκόπηση για συμπτώματα παλινδρόμησης να μην βρίσκουμε οισοφάγο Barrett και να βρίσκουμε συχνότερα σε ασθενείς που κάνουν γαστροσκόπηση για έναν τυχαίο άλλο λόγο.
Αυτό σημαίνει ότι θεωρούμε μεν ότι οφείλεται σε παλινδρόμηση, αλλά μάλλον οι ασθενείς που έχουν Barrett έχουν τελικά λιγότερα συμπτώματα παλινδρόμησης από αυτά που έχουν οι υπόλοιποι που κάνουν κλασικές παλινδρομήσεις», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια εξαιρετικά ύπουλη πάθηση, αφού κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα ότι έχει Barrett.
«Θεωρούμε, πάντως, ότι παράγοντες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Barrett είναι το να είσαι καπνιστής, παχύσαρκος, άντρας και το να πίνεις», τονίζει ο κ. Οικονόμου, συμπληρώνοντας ότι ειδικά οι άνδρες έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα εξέλιξης της νόσου σε σχέση με τις γυναίκες.
Υπάρχει οριστική θεραπεία για το Σύνδρομο Barrett;
Η θεραπεία, σύμφωνα με τον γιατρό, γίνεται με φάρμακα κατά της παλινδρόμησης (αναστολείς αντλίας πρωτονίου), ενώ απαιτείται και διόρθωση καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν παλινδρόμηση. «Δηλαδή αν έχει κάποιος διαφραγματοκήλη και Barrett ίσως είναι σκόπιμο να χειρουργηθεί, χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητο. Από εκεί και πέρα χρειάζεται παρακολούθηση και, όταν εμφανιστεί δυσπλασία, τότε πάμε σε επέμβαση. Οι επεμβάσεις αυτές είναι στο 99% των περιπτώσεων ενδοσκοπικές, δηλαδή γίνονται μέσω γαστροσκόπησης, με γαστρεντερολόγο» προσθέτει.
«Σε αντίθεση με τη θεραπεία με φάρμακα, μετά την επέμβαση μπορούμε να έχουμε οριστική θεραπεία του Barrett. Εξάλλου, όλοι οι ασθενείς με Barrett, είτε παίρνουν φαρμακευτική θεραπεία, είτε κάνουν χειρουργείο διαφραγματοκήλης, είτε κάνουν μία επεμβατική αντιμετώπιση του Barrett, παραμένουν σε μακροχρόνια παρακολούθηση για την πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο».
Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν το θεραπεύσει έγκαιρα;
«Η εξέλιξη, όπως συμβαίνει με όλες τις προκαρκινικές καταστάσεις, είναι να περνά η κατάσταση αυτή από το απλό Barrett σε στάδια με δυσπλασία και, σε διάρκεια ετών, να εμφανίζεται καρκίνος.
Η επικινδυνότητα της νόσου εξαρτάται και από την έκτασή της. Τα πιο μεγάλα Barrett είναι πιο επικίνδυνα από τα πιο μικρά. Υπάρχουν, λοιπόν, Barrett που καταλαμβάνουν μερικά εκατοστά μέσα στον οισοφάγο και άλλα που είναι πολύ μικροσκοπικά. Αυτά θα καθυστερήσουν περισσότερο να εξελιχθούν», απαντά ο κ. Οικονόμου.
Όσο για το αν είναι κληρονομικό, ο ίδιος καταλήγει πως «όχι, δεν φαίνεται να υπάρχει κληρονομικότητα».