ΛΥΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Πόση ώρα διαρκεί η διαδικασία της αιμοδοσίας; Υπάρχει όριο στο σωματικό βάρος; Και τι γίνεται αν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή; Μια συζήτηση με το ΕΚΕΑ μπορεί να σε πείσει να γίνεις εθελοντής αιμοδότης.
Σε περιόδους κρίσης και ενώ ένας αδυσώπητος κύκλος ειδήσεων για τη βία, την κλιματική αλλαγή και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία, είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά: να δωρίσεις αίμα. Κάπως έτσι ξεκινάει το άρθρο της για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας η Tara Parker-Pope, συντάκτρια της Washington Post.
Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία της χώρας μας, μαθαίνουμε ότι οι ετήσιες ανάγκες αίματος σε όλα τα νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά (χειρουργεία, τροχαία ατυχήματα, θαλασσαιμία κλπ) υπολογίζονται σε περίπου 600.000 μονάδες. Αν και η πανδημία φαίνεται να προκάλεσε προβλήματα στην προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, οι μαρτυρίες των ανθρώπων που προσφέρουν αίμα παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Μια επικοινωνία με τους ανθρώπους από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) αρκεί για να σου λυθούν όλες οι σχετικές απορίες. Πολλά από όσα πίστευε κανείς για την αιμοδοσία μπορεί να ανατραπούν σε μερικά λεπτά. Για παράδειγμα, η πράξη της αιμοδοσίας διαρκεί μόλις 10 λεπτά (!) ενώ η όλη διαδικασία δεν ξεπερνάει τη μισή ώρα, και –το κυριότερο– είναι απολύτως ασφαλής.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, καταρρίπτει 4 μύθους που ακούμε συχνά για την εθελοντική αιμοδοσία και μας απαντάει σε 4 βασικά ερωτήματα.
4 μύθοι για την αιμοδοσία
Μύθος #1: Η αιμοδοσία είναι μια επίπονη διαδικασία
«Ο φόβος της βελόνας είναι κάτι που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να γίνουν αιμοδότες. Η αλήθεια είναι όμως ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο και γρήγορο τσίμπημα μέχρι την εισαγωγή της βελόνας. Αν φοβάστε τις βελόνες, σκεφτείτε ότι τα οφέλη της αιμοδοσίας υπερνικούν κατά πολύ τον πόνο που προκαλεί η βελόνα και κυρίως, δίνουν την ικανοποίηση ότι με κάθε μονάδα αίματος προστατεύετε την ζωή τριών συνανθρώπων μας και είναι μια χαρά που αντέχει στον χρόνο».
Μύθος #2: Μπορώ να κολλήσω τον ιό HIV ή άλλες ασθένειες κατά την αιμοδοσία
«Με κανέναν τρόπο. Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση».
Μύθος #3: Χρειάζεται να διαθέσεις πολύ χρόνο για να γίνεις αιμοδότης
«Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς και τον χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά».
Μύθος #4: Ο αιμοδότης χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπληρώσει το αίμα που προσφέρει
«Ο άνθρωπος έχει ένα ιστό, τον μυελό των οστών, που έχει την δυνατότητα να παράγει αίμα για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους .Ο ανθρώπινος οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αίματος (πλάσμα) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αναπληρώνονται από τον μυελό των οστών μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται περίπου μετά από 6 με 8 εβδομάδες».
Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την αιμοδοσία
– Υπάρχουν όρια στο σωματικό βάρος των εθελοντών αιμοδοτών;
Σε γενικές γραμμές δεν θέλουμε ο εθελοντής αιμοδότης να είναι κάτω των 50 κιλών.
– Αν κάποιος παίρνει φάρμακα μπορεί να δώσει αίμα;
Η αιμοδοσία δεν επηρεάζεται από όλες τις φαρμακευτικές αγωγές, αλλά ορισμένα φάρμακα δεν επιτρέπουν τη δωρεά αίματος. Συγκεκριμένα, τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά εμποδίζουν την αιμοδοσία για ευνόητους λόγους. Το ίδιο ισχύει και για την θεραπεία της ακμής και τη λήψη αντιβιοτικών. Υπάρχουν φάρμακα που εμποδίζουν την δωρεά αίματος για μακρύ διάστημα. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή αλλά θέλετε να γίνετε αιμοδότης, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε πρώτα με τον θεράποντα ιατρό σας.
– Αν είμαι χορτοφάγος ή vegan μπορώ να δώσω αίμα;
Αν είστε χορτοφάγος ή vegan, μπορείτε να δώσετε αίμα με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια για την επιλογή αιμοδότη που σχετίζονται με την υγεία. Λόγω του ότι αρκετοί άνθρωποι που ακολουθούν vegetarian ή vegan διατροφή εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία ή βρίσκονται στα όρια εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας σιδήρου, μπορεί να κριθούν ακατάλληλοι για να δώσουν αίμα, για την προστασία της υγείας τους. Με την αποκατάσταση ενδεχόμενης σιδηροπενίας η δυνατότητα αιμοδοσίας ανακτάται.
– Μπορώ να γίνω εθελοντής αιμοδότης αν έχω τατουάζ;
Στην Ελλάδα, δεν πρέπει να δώσεις αίμα μόνο τους πρώτους έξι μήνες αφού έχεις κάνει τατουάζ και αυτό για την προστασία των ασθενών μας.
Ποιος δεν μπορεί να δώσει αίμα
Θέλοντας να αποσαφηνίσουμε ποιες ομάδες ανθρώπων δεν μπορούν πραγματικά να δωρίσουν αίμα, ζητήσαμε από τον κ. Κατσίβελα να μας αναφέρει τι ισχύει σε γενικές γραμμές.
Όπως μας ενημέρωσε, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή άτομα που παίρνουν φάρμακα δεν ενδείκνυται να δίνουν αίμα. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που είχαν στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθεια, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή.
Για εξειδικευμένες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΕΚΕΑ ή να ενημερωθείτε μέσα από την ιστοσελίδα του.