iStock

ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΡΙΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΩ ΜΕ ΧΑΣΙΜΟΤΟ

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο συνδέεται και με κάποια λιγότερο γνωστά συμπτώματα, που όμως δεν είναι ακίνδυνα. Καλό είναι να τα γνωρίζεις.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότo είναι ένα από τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα που προτιμούν τις γυναίκες, κατά την οποία μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Εξαιτίας αυτού, ο αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που είναι υπεύθυνες για ένα σωρό λειτουργίες στο σώμα.

Πρόκειται για πάθηση που συχνά «πάει πακέτο» με άλλα αυτοάνοσα και επηρεάζει συνηθέστερα το βάρος, τον εμμηνοροϊκό κύκλο των γυναικών, την ενέργεια και την ψυχική διάθεση.

Συμπτώματα, όπως η κόπωση που δεν υποχωρεί με την ξεκούραση, η ξαφνική ευερεθιστότητα, η ταχυκαρδία που μοιάζει με άγχος, η κατάθλιψη και οι αυξομειώσεις του βάρους, είναι αυτά που συνήθως θα στείλουν κάποιον στο γιατρό.

Στη δική μου περίπτωση, η Χασιμότο εμφανίστηκε μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ειδικής διατροφής κατά την οποία είχα κόψει εντελώς το αλεύρι και τη ζάχαρη και η διατροφή μου έμοιαζε με κετογονική δίαιτα. Και ενώ είχα όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μου συνέβαινε και κάτι ακόμη, που τότε δεν μπορούσα να συνδέσω με την πάθηση.

Τι μπορεί να φταίει αν σου κόβεται η αναπνοή καθώς κοιμάσαι;

Ίσως σου έχει τύχει όταν έχεις κάποιο κρυολόγημα να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να ανασάνεις στον ύπνο σου. Για κάποιο διάστημα προτού διαγνωστώ, αλλά και για περίπου 4-5 μήνες αφότου διαγνώστηκα, ξύπναγα μέσα στη νύχτα, έχοντας ακριβώς αυτή την αίσθηση: ότι δεν μπορούσα να πάρω αέρα.

Χασιμότο
iStock

Το να σου κόβεται η ανάσα καθώς κοιμάσαι, είναι τρομακτικό. Υποσυνείδητα νιώθεις ότι κάτι πολύ κακό σου συμβαίνει, ότι κάποιος σε πνίγει και ξυπνάς σχεδόν με πανικό. Η πιο συχνή ερμηνεία που άκουγα από φίλους, αλλά και γιατρούς ήταν το... άγχος. Μάλιστα ένας γιατρός υπέθεσε ότι επρόκειτο για κρίση πανικού!

Το σύμπτωμα υποχώρησε περίπου 5-6 μήνες αφότου έπαιρνα φαρμακευτική αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό και ενώ η ψυχολογική μου κατάσταση δεν είχε μεταβληθεί καθόλου. Πολύ αργότερα, ψάχνοντας πληροφορίες για τη νόσο, έμαθα ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αναπνευστική λειτουργία.

Χασιμότο και αναπνευστική λειτουργία

Μία από τις πιο συχνές επιπτώσεις είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια, όπως μαρτυρούν αρκετές έρευνες. «Σε μία μελέτη με 11 ασθενείς με πρωτοδιάγνωση υποθυρεοειδισμού, οι 9 έπασχαν από σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, με 72επεισόδια/ώρα. Ο αριθμός αυτός των επεισοδίων μειώθηκε στα 13/ώρα μετά από θεραπεία με Τ4 για 12 μήνες»,διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ελληνικής κοινότητας θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.

Χασιμότο
iStock

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πιθανότατα εξαιτίας της μείωσης του εύρους των ανώτερων αναπνευστικών οδών στους ασθενείς, που οφείλεται στη διόγκωση της γλώσσας και του φάρυγγα.

Άλλη μία συνέπεια του υποθυρεοειδισμού στο αναπνευστικό σύστημα είναι η μείωση της δύναμης των αναπνευστικών μυών και άλλων σκελετικών μυών, η οποία οδηγεί σε μειωμένη αντοχή στην άσκηση, ενώ κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για συνολικά μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Σπάνια αλλά και πολύ συχνά συμπτώματα της Χασιμότο στο αναπνευστικό

Σε ακραίες περιπτώσεις η Χασιμότο που δεν έχει ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει πνευμονική υπέρταση, ενώ οι ασθενείς με πολύ σοβαρό υποθυρεοειδισμό μπορεί να διαγνωστούν με υγρό στον πνεύμονα.

Χασιμότο
iStock

Ακόμη κι αν υπάρχουν φυσιολογικές ακτινογραφίες θώρακος και τιμές σπιρομέτρησης, η ικανότητα των πνευμόνων να διαχέουν οξυγόνο προς το αίμα και να διώχνουν το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

«Οι ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Χασιμότο) παρουσιάζουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια, απόχρεμψη), αυξημένο αντανακλαστικό του βήχα, αυξημένη αντιδραστικότητα των αεραγωγών και αυξημένους δείκτες φλεγμονής στα πτύελα, από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι», αναφέρει η Ελένη Βαλκάνου, MD, Ειδική Πνευμονολόγος. Γνωρίζοντας πλέον και αυτό μπορώ να καταλάβω γιατί τα κρυολογήματά μου ήταν πάντα τόσο... επεισοδιακά.

Αν, λοιπόν, κουράζεσαι εύκολα όταν ασκείσαι, κάνεις άπνοιες στον ύπνο σου, κρυολογείς με επίμονα συμπτώματα βήχα και δύσπνοιας, ίσως να φταίει κάτι που δεν είχες φανταστεί: εξέτασε τον θυρεοειδή σου!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.