iStock

ΤΟ 40% ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ

Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής μας έχει άμεση σχέση με την υγεία μας. Το γεγονός, όμως, ότι το 40% των διαγνώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν είναι ένα εντυπωσιακό ποσοστό που μας βάζει σε σκέψεις.

Όσα ακολουθούν δεν είναι πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Άλλο, όμως, είναι να ακούμε πως κάποιες από τις επιλογές μας αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο και να πεθάνουμε από αυτόν και άλλο να μαθαίνουμε ότι το 40% και το 50% αντίστοιχα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Νέα μελέτη που έκανε η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου υποστηρίζει  πως τα συγκεκριμένα ποσοστά φαίνεται να συνδέονται με παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου;

Μακράν του δεύτερου, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα, το οποίο αφορούσε σχεδόν το 20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, το 2019, χρονιά που 13.340 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 262.120 πέθαναν από τη νόσο.

Όπως είπε ο Δρ Farhad Islam, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας για την ανισότητα του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία «Οι παρεμβάσεις για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν επίσης, να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων στη χώρα, δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου που σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος».

σωματικό βάρος
iStock

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα από καρκίνο και τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου, ώστε να υπολογίσουν την αναλογία και τον αριθμό των διαγνώσεων και των θανάτων που αποδίδονται σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου συνολικά 30 τύπων.

Αυτοί οι παράγοντες περιλάμβαναν το κάπνισμα (είτε κάποιος καπνίζει ακόμα, είτε είναι πρώην καπνιστής), το παθητικό κάπνισμα, το υπερβολικό σωματικό βάρος, την κατανάλωση αλκοόλ, την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διαιτητικών ινών και ασβεστίου, τη φυσική αδράνεια, την υπεριώδη ακτινοβολία, τον ιό της ηπατίτιδας Β, τον ιό της ηπατίτιδας C και τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κάπνισμα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου που αποδίδονται σε παράγοντες κινδύνου στον πληθυσμό (344.070 περιπτώσεις, που μεταφράζεται σε ποσοστό 19.3% όλων των περιπτώσεων), συμβάλλοντας στο 56% όλων των δυνητικά αποτρέψιμων μορφών της νόσου στους άνδρες και στο 39.9% στις γυναίκες.

καρκίνος κάπνισμα
iStock

Το υπερβολικό σωματικό βάρος είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (7.6%), η κατανάλωση αλκοόλ ήταν στν τρίτη θέση (5.4%), η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στην τέταρτη (4.6%) και η σωματική αδράνεια στην πέμπτη (3.1%).

Ανά τύπο καρκίνου, το ποσοστό των περιπτώσεων που προκαλούνται από δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου κυμαινόταν από 100% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως 4.9% για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Επιπρόσθετα, τα μελανώματα του δέρματος (92.2%) και οι καρκίνοι του πρωκτού (94.2%), του λάρυγγα (89.9%), των πνευμόνων (88.2%), του οισοφάγου (85.4%) και της στοματικής κοιλότητας (83.7%) αποδόθηκαν επίσης, σε αποτρεπτό κίνδυνο παράγοντες.

Τώρα που ξέρετε ακριβώς τι γίνεται, ήρθε η ώρα να πάρετε και τις αποφάσεις σας. Ή καλύτερα να κάνετε τις επιλογές σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.