ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΣΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Tο ανθρώπινο μικροβίωμα έχει βρεθεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις εποχές, αλλά και τις ώρες της ημέρας. Μάθε πώς να το προστατεύεις το καλοκαίρι.
Μία νέα λέξη που μάθαμε τα τελευταία χρόνια, όσοι τουλάχιστον ασχολούμαστε με την υγεία και την ευεξία, είναι το «μικροβίωμα». Στις πέντε αυτές συλλαβές συγκεντρώνονται τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα και επηρεάζουν την υγεία μας με τρόπους που μερικές δεκαετίες πριν δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε και που ακόμα ανακαλύπτουμε.
Ο λόγος για όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς που φιλοξενεί ο καθένας μας στο δέρμα, στο έντερο, στα μάτια, στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα, ήδη από τη στιγμή της γέννησής μας. Ο ρόλος των μικροοργανισμών αυτών είναι πολύτιμος, καθώς οι περισσότεροι είναι σύμμαχοι της υγείας μας, γι’ αυτό και πρέπει να τους «φροντίζουμε».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία ανάπτυξης του μικροβιώματος του κάθε ατόμου, το οποίο είναι απόλυτα μοναδικό, εξελίσσεται κατά τις πρώτες 1000 μέρες μετά τη γέννηση, με το πέρας των οποίων κατοχυρώνεται. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού το μικροβίωμα να «χτιστεί» με τρόπο που να εξασφαλίζει τη βέλτιστη υγεία του ατόμου σε βάθος δεκαετιών. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε το μικροβίωμά μας καθώς μεγαλώνουμε – ειδικά το εντερικό, που αποδεικνύεται να παίζει σημαντικό ρόλο ακόμα και στην υγεία του εγκεφάλου.
Τι χρειάζεται το μικροβίωμά σου το καλοκαίρι
Tο μικροβίωμα έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις εποχές, καθώς και τις ώρες της ημέρας. Το φως, η θερμοκρασία, η υγρασία και η γύρη μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες, τις οποίες στο χέρι μας είναι να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε.
Σε μια πολύ χρήσιμη ανάρτηση, ο βιοχημικός Θεόδωρος Πρεβεδώρος συγκεντρώνει τις πιο εύστοχες συμβουλές για να προφυλάξουμε το μικροβίωμά μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα:
– Εντερικό μικροβίωμα
Το έντερό σου είναι η προσωπική σου δεξαμενή νερού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχεις απώλεια νερού ακόμα και σε φάση ακινησίας. Κράτα, λοιπόν, τον οργανισμό σου ενυδατωμένο αναπληρώνοντας το νερό που το ρεζερβουάρ σου κάθε τόσο χάνει. Βάλε στόχο να πίνεις τουλάχιστον 12 ποτήρια φρέσκου, καθαρού νερού καθημερινά.
– Στοματικό μικροβίωμα
Τα καλοκαιρινά φρούτα, όπως τα σύκα και τα σταφύλια, μπορεί να είναι τα πιο γευστικά όλου του χρόνου, όμως έχουν και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποίο μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του στόματός σου. Για να διατηρήσεις την ισορροπία του θυμήσου να κάνεις πλύσεις (μπουκώματα) με δροσερό πράσινο τσάι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για να επωφεληθείς από τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του.
– Μικροβίωμα δέρματος
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αναπόφευκτα επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος, οδηγώντας το σε ξηρότητα και ερεθισμούς. Για να προστατεύσεις το δέρμα σου κατά την διάρκεια της ημέρας, συμβουλεύει ο κ. Πρεβεδώρος, κάνε τακτικά μισάωρα διαλείμματα από την έκθεση στον ήλιο.
– Κολπικό μικροβίωμα
Για να προστατεύεις το κολπικό σου μικροβίωμα τους καλοκαιρινούς μήνες φρόντιζε να μη μένεις για ώρα με βρεγμένο μαγιό. Όταν η υγρασία αυτή παραμένει για πολύ, μπορεί να δίνει χώρο στην ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που θα διαταράξουν τη φυσική ισορροπία οδηγώντας σε λοιμώξεις. Φρόντισε, λοιπόν, να στεγνώνεις όσο το δυνατόν καλύτερα και να επιλέγεις έπειτα ένα καθαρό εσώρουχο.