ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΤΗΝ «ΚΑΛΗ» ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ;
Ένα ποτηράκι κρασί κάνει καλό στην καρδιά, λέγαμε κάποτε. Τι ισχύει τελικά με το αλκοόλ και τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα;
Εντυπωσιακοί τίτλοι σε δημοσιεύματα συχνά ισχυρίζονται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πόση αλήθεια κρύβει ο ισχυρισμός αυτός; Μπορεί όντως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μια μπίρα την ημέρα να σου κάνει καλό;
Πριν ανοίξεις το επόμενο μπουκάλι, καλύτερα να διαβάσεις όσα έχει να σου πει η καρδιολόγος της Cleveland Clinic, Leslie Cho. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρδιάς δεν είναι τόσο απλή όσο πιθανότατα θα ήθελες.
Τι συμβαίνει με τα τριγλυκερίδιά σου
Με απλά λόγια, μεγάλο μέρος του αλκοόλ που καταναλώνεις καταλήγει στο συκώτι, όπου διασπάται και μετατρέπεται σε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Επομένως, όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα επίπεδά τους στο αίμα σου.
Η αύξηση αυτή, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σου. «Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ αλκοόλ τείνουν να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη, παγκρεατίτιδας και εγκεφαλικού», γράφει η Cho.
Πόσο να πίνεις;
Οι τελευταίες διατροφικές οδηγίες προς τους Αμερικανούς αναφέρουν ότι οι άντρες ενήλικες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη οινοπνεύματος σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα, ενώ οι ενήλικες γυναίκες σε ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα.
Λυπόμαστε που θα στο… χαλάσουμε, αλλά όπως εξηγούν οι ειδικοί τα νούμερα αυτά δεν αποτελούν ούτε τον επιτρεπόμενο ημερήσιο μέσο όρο κατανάλωσης, ούτε τον ημερήσιο στόχο που πρέπει να πιάσεις. Αντιθέτως, είναι το ανώτερο όριο που καλό θα ήταν να μην ξεπεράσεις την ημέρα που θα αποφασίσεις να καταναλώσεις αλκοόλ.
ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η HDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ.
Αλκοόλ και «καλή» χοληστερόλη
Στην ερώτηση αν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πιθανά οφέλη ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού ή μιας μπίρας, η Cho απαντά «ναι μεν, αλλά...» και προειδοποιεί ότι ένα ποτό την ημέρα δεν θα προσφέρει κάτι θετικό στην υγεία σου.
Όπως εξηγεί, στην περίπτωση των ισχυρισμών ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη (HDL) δεν ισχύει αυτό που φαντάζεσαι. «Υπάρχουν κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι η HDL χοληστερόλη που αυξάνεται από το αλκοόλ είναι δυσλειτουργική. Επομένως, μπορεί να μην βλέπεις πραγματικό όφελος».
Τυχόν «οφέλη» που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωσή του αναιρούνται από τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος, εγκεφαλικού, ορισμένων μορφών καρκίνου και ηπατικής νόσου. Κι αν τύχει στο διάβα σου κανένας υπερήλικας που υποστηρίζει ότι το κρασί κάνει καλό, έχε κατά νου ότι αυτός μπορεί να είναι απλώς η εξαίρεση στον κανόνα.