iStock

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ

Πόσες ώρες κοιμάσαι κάθε βράδυ; Σύμφωνα με μελέτες, ο ανεπαρκής ύπνος δεν είναι αμελητέα συνήθεια, καθώς μπορεί να συνδέεται με σοβαρές ασθένειες.

Μπορεί o νευρολόγος και καθηγητής ψυχιατρικής Παύλος Σακκάς να επιμένει ότι δεν χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας για να κοιμηθούμε «σώνει και καλά», ωστόσο προσωπικά αν δεν συμπληρώσω τις «δικές μου» απαραίτητες ώρες ύπνου κάθε βράδυ, την επόμενη ημέρα υποφέρω από «ομιχλώδη» εγκέφαλο και είμαι μέσα στα νεύρα. Ο ανεπαρκής ύπνος είναι για εμένα εξαντλητικός (ήταν μαρτυρικός κατά την περίοδο της λοχείας), ενώ με ανησυχούν και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Όταν, λοιπόν, «έπεσα» τυχαία πάνω στη συνέντευξη του Dr. Matt Walker, καθηγητή Νευροεπιστήμης με εξειδίκευση στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, δεν γινόταν να μην το ψάξω περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτής ερωτήθηκε: Τι συμβαίνει όταν δεν έχεις σταθερές ώρες επαρκούς ύπνου κάθε βράδυ; Δηλαδή όταν κάποια βράδια μέσα στην εβδομάδα κοιμάσαι 8 ώρες και κάποια άλλα 2 ή 4 ώρες; Τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει αυτό στη συνολική σου υγεία;

Η απάντησή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τις ανάγκες ύπνου σου:

«Είναι κακό», απάντησε ο καθηγητής και εξήγησε: «Υπάρχει μελέτη κατά την οποία έβαλαν μεμονωμένα άτομα να κοιμηθούν για 4 ώρες ένα βράδυ και την επόμενη ημέρα κατέγραψαν μείωση σε σημαντικά αντικαρκινικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία ονομάζονται “φυσικοί δολοφόνοι”. Πρόκειται για σπουδαίους μαχητές του ανοσοποιητικού μας συστήματος που όταν αποδεκατίζονται ο οργανισμός μας παράγει πιο εύκολα καρκινικά κύτταρα. Αυτό που αποτρέπει αυτά τα κύτταρα από το να οδηγήσουν σε καρκίνο είναι εν μέρει αυτοί οι “φυσικοί δολοφόνοι”. Έτσι, έπειτα από ένα βράδυ με μόλις 4 ώρες ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση σημαντικής ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αποτελεί πρόγνωση καρκίνου».

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος του ανεπαρκούς ύπνου για τις υπέρβαρες γυναίκες

Κι αν εφησυχάζεις με την απάντηση του Walker, καθώς εσύ συμπληρώνεις σίγουρα ένα 6ωρο κάθε βράδυ, μάθε ότι μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer κατέληξε ότι και οι 6 ή 7 ώρες μπορεί να μην είναι επαρκείς.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από την Κίνα που ανέλυσαν στοιχεία από 14.851 εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών κατέληξαν στο ότι «τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ, όσοι δεν κοιμούνται λίγο το μεσημέρι και όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες συνολικά μέσα στο 24ωρο έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο».

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να συνδέεται με καρκίνο
iStock

Ανάμεσα στα διάφορα συμπεράσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις γυναίκες που δεν κοιμούνται επαρκώς ή που έχουν συντομότερους κύκλους ύπνου και ιδιαίτερα για εκείνες που έχουν δείκτη μάζας σώματος από 24 και πάνω (είναι δηλαδή υπέρβαρες ή παχύσαρκες).

Πώς σχετίζεται ο ανεπαρκής ύπνος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνους; Οι επιστήμονες πρότειναν διάφορους συσχετισμούς, όπως τα μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, η εξασθενημένη ανοσοποιητική λειτουργία και οι διαταραχές των κιρκάδιων ρυθμών που θα μπορούσαν να προάγουν την ογκογένεση.

Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να κοιμάσαι καλύτερα και περισσότερο; Δοκίμασε αυτές τις τεχνικές που προτείνει ειδικός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.