ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟΝ JAKE GYLENHALL ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ
Ένα σπασμένο ποτήρι προκάλεσε στον Jake Gylenhall μία κοινή αλλά σοβαρή μόλυνση, της οποίας τα συμπτώματα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.
Δεν χρειάζεται να είσαι ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο για να σπάσει ένα ποτήρι στα χέρια σου. Αν συνηθίζεις να πλένεις στο χέρι, σίγουρα σου έχει συμβεί κάποια στιγμή. Τέτοια ατυχήματα αντιμετωπίζονται συνήθως με λίγο αντισηπτικό και ένα μεγάλο τσιρότο, όμως στην περίπτωση του Jake Gylenhall τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, οδηγώντας σε μια σοβαρή μόλυνση. Όπως ο ίδιος ο ηθοποιός είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας Road House και ενώ γύριζε μια σκηνή πάλης, έκοψε το χέρι του και αυτό οδήγησε σε μόλυνση από σταφυλόκοκκο.
O Jake Gylenhall περιέγραψε: «Παλεύαμε στο πάτωμα, παλεύαμε γύρω από τα τραπέζια, παλεύαμε γύρω από ποτήρια... Ξαφνικά ένιωσα γυαλί στο χέρι μου».
Λίγο αργότερα, ολόκληρο το χέρι του πρήστηκε και η μόλυνση εξελίχθηκε σε σταφυλόκοκκο.
Τι είναι ο σταφυλόκοκκος
Σταφυλόκοκκος ονομάζεται μια ομάδα –άνω των 30– βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό σοβαρή μόλυνση. Ο πιο συχνός τύπος είναι ο Staphylococcus aureus (Χρυσίζων σταφυλόκοκκος) που ενώ τυπικά εμφανίζεται στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς, προκαλώντας πρήξιμο και εξάνθημα, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και το αίμα, προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή του ατόμου, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και σωστά.
Ποια είναι τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου
Συμπτώματα στο δέρμα
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το πού έχει επεκταθεί ο σταφυλόκοκκος. Για παράδειγμα, στο δέρμα ξεκινά ως μικρές πληγές που μέρα με τη μέρα μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλη έλκη, τα οποία να απαιτούν ειδική φαρμακευτική θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα στο δέρμα σύμφωνα, με τη γιατρό Jane G. Kim, είναι κατά κανόνα τα εξής:
Πυώδη εξανθήματα: Αυτά σχηματίζονται στους θύλακες των τριχών, συνήθως στο πρόσωπο, τον λαιμό, τις μασχάλες και τους μηρούς. Μπορεί να εμφανιστούν και ψηλά, στο πίσω μέρος της πλάτης. Με τον καιρό μεγαλώνουν και σπάνε και η θεραπεία απαιτεί ζεστές κομπρέσες ή ακόμα και χειρουργική αφαίρεση.
Επιμόλυνση πληγής: Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου βρίσκουν ιδανικό καταφύγιο σε ήδη ανοιχτές πληγές. Στην περίπτωση αυτή, για να μη χειροτερέψει η πληγή, απαιτείται τοπική θεραπεία και λήψη αντιβιοτικού.
Κυτταρίτιδα: Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος που εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων. Η μολυσμένη περιοχή μπορεί να διογκωθεί, να εμφανίσει φουσκάλες και να είναι επίπονη. Η αντιμετώπιση απαιτεί λήψη αντιβιοτικού.
Έκζεμα προσώπου: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό σύμπτωμα μιας ήπιας μορφής σταφυλόκοκκου που εμφανίζεται κυρίως σε μικρά παιδιά, από 2 έως 5 ετών. Προκαλεί κόκκινες πληγές με φαγούρα, συχνά γύρω από το στόμα, τη μύτη και τα άκρα. Αυτές σταδιακά «ανοίγουν» και εκλύουν ένα πορτοκαλί υγρό που γίνεται κρούστα. Η αντιμετώπιση απαιτεί λήψη αντιβιοτικού.
Σύνδρομο αποφολίδωσης του δέρματος: Είναι γνωστό και ως αποφολιδωτική δερματίτιδα των νεογνών, καθώς κατά κανόνα εμφανίζεται σε νεογέννητα και πολύ σπάνια σε παιδιά άνω των 6 ετών. Το σύνδρομο αυτό ξεκινά με πυρετό. Έπειτα από 24-48 ώρες εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες γίνονται μεγάλες φουσκάλες που σπάνε και τρέχει υγρό. Στη συνέχεια, το δέρμα ξεφλουδίζει. Η αντιμετώπιση απαιτεί λήψη αντιβιοτικού.
Συμπτώματα σε άλλες περιοχές
Σταφυλόκοκκος στο πεπτικό σύστημα: Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, αν επιμολύνουν φαγητό, μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση που θα εκδηλωθεί με γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροιες, εμετό, ναυτία, πυρετό), ακόμα και μισή ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής.
Στο αίμα: Αν επεκταθεί στο αίμα, με τη μορφή βακτηριαιμίας, μπορεί να οδηγήσει σε σήψη. Μια κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για τη ζωή του ατόμου, αν δεν αντιμετωπιστεί ενδονοσοκομειακά.
Συμπτώματα σταφυλόκοκκου στην καρδιά: Μέσω του κυκλοφορικού, τα βακτήρια ενδέχεται να φτάσουν και στην καρδιά και αυτό να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί σε άτομα που κάνουν χρήση καθετήρων έπειτα από χειρουργική επέμβαση καρδιάς.
Μαστίτιδα: Αυτό που παθαίνουν οι θηλάζουσες γυναίκες γύρω από το στήθος αν εισέλθουν εκεί βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα.
Αν ο σταφυλόκοκκος φτάσει στους πνεύμονες: Η κατάσταση αυτή επηρεάζει συχνότερα διασωληνωμένους ασθενείς, ασθενείς με κυστική ίνωση ή ακόμα και άτομα που πέρασαν μια βαριά γρίπη. Τα βακτήρια αυτά τότε μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.
Οστεομυελίτιδα: Αν ο σταφυλόκοκκος εισέλθει στα οστά, ιδιαίτερα στα μικρά οστά και στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκαλέσει οστεομυελίτιδα και να καταστρέψει τους γύρω ιστούς. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και ηλικιωμένους, ενώ απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
Σύνδρομο τοξικού σοκ: Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μπορεί να προκαλέσουν μια πολυσυστημική αντίδραση του ανοσοποιητικού, που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οργανική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, έκζεμα που μοιάζει με κάψιμο, εμετός, διάρροια, σύγχυση και ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης από σταφυλόκοκκο
«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια ομάδα παρασιτικών βακτηρίων, τα οποία ζουν στο δέρμα και στους βλεννογόνους των περισσότερων ανθρώπων (σε ποσοστό 20-40% του πληθυσμού) και αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του οργανισμού», αναφέρει ο ειδικός παθολόγος-λοιμοξιολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου δύσκολο να εμφανίσουμε κάποια μόλυνση εξαιτίας τους.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του σταφυλόκοκκου, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προφυλαχθούμε είναι να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής», συμπληρώνει ο ίδιος. Αυτό σημαίνει:
- Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
- Σχολαστικό καθάρισμα των επιφανειών κατά την προετοιμασία φαγητού.
- Μπάνιο έπειτα από τη σωματική άσκηση.
- Πολύ καλό καθάρισμα και κλείσιμο των τραυμάτων, για να μην εισέλθουν βακτήρια.
- Και βέβαια να μη μοιραζόμαστε είδη ατομικής υγιεινής, όπως πετσέτες, ξυραφάκια, πινέλα μακιγιάζ ή αθλητικό εξοπλισμό.
Εξυπακούεται πως με τα πρώτα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας.