iStock

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΦΙΔΙ

Το τελευταίο που πρέπει να κάνεις αν σε δαγκώσει φίδι είναι να βάλεις κάποιον να σου ρουφήξει το δηλητήριο. Μάθε ποιο είναι το πρώτο.

Αν είσαι παιδί των 80s, θα θυμάσαι σίγουρα κάτι βιντεοταινίες τύπου Ιντιάνα Τζόουνς που ο γενναίος πρωταγωνιστής, για να σώσει το θύμα από δάγκωμα φιδιού, ρουφά με το στόμα του από την πληγή το δηλητήριο και το φτύνει παραδίπλα. Πρόκειται για μία εικόνα που οι περισσότεροι κάπως έχουμε καταγράψει στη μνήμη μας, ευχόμενοι βέβαια να μη χρειαστεί ποτέ να αποδείξουμε πως είμαστε εξίσου γενναίοι. Και πρόκειται για μία τεράστια παρανόηση.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που φιλοξενεί πολλά είδη φιδιών, κυρίως οχιές. Αυτές συχνά κάνουν την εμφάνισή τούς τους καλοκαιρινούς μήνες όχι όμως με επιθετική διάθεση. Όπως έχει πει στο OW ο Νίκος Πατερέκας, διασώστης άγριων ζώων και συνεργάτης της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, «η οχιά δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, αμύνεται στην πιθανή απειλή από την παρουσία του. Αν το φίδι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου, θα φύγει. Ο άνθρωπος δεν είναι θήραμα για την οχιά, αλλά εχθρός. Μας φοβάται. Γι’ αυτό και οι οχιές είναι επικίνδυνες στους κλειστούς χώρους, απ’ όπου δεν μπορούν να διαφύγουν. Oποιοδήποτε φίδι –και οποιοδήποτε ζώο– αν στριμωχτεί ή πατηθεί ή προσπαθήσει κάποιος με λανθασμένο τρόπο να το προσεγγίσει και να αποπειραθεί να το σκοτώσει, θα αμυνθεί σθεναρά και θα δαγκώσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Οι αριθμοί είναι πιο σαφείς: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα κάθε χρόνο δαγκώνονται μέχρι και 200 άτομα από οχιά, ωστόσο από το 2000 έως και το 2014 μόνο 6 άνθρωποι πέθαναν από τέτοιο δάγκωμα. Ήταν όλα άτομα με βεβαρημένη υγεία. Τα στατιστικά στις ΗΠΑ είναι αντίστοιχα: Περίπου 45.000 άνθρωποι δαγκώνονται κάθε χρόνο από φίδια, από αυτά τα περιστατικά τα 7.000 αφορούν δηλητηριώδη φίδια και ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι περίπου 15.

Τι πρέπει να κάνεις αν σε δαγκώσει φίδι
iStock

Φίδια: Να μην τα φοβάσαι, να τα σέβεσαι

Όπως λένε και οι επικεφαλής της Σχολής Ναυαγοσωστικής & Ά Βοηθειών Lifeguard Hellas, «υπάρχει ένας αδικαιολόγητος φόβος για τα φίδια και τις συνέπειες από το δάγκωμά τους στο ευρύ κοινό. Ο φόβος αυτός έχει καταστήσει τα ερπετά αυτά αντικείμενα εξολόθρευσης και διωγμού, γεγονός άδικο αφού ο οικολογικός τους ρόλος, ειδικά ως παράγοντας ελέγχου του πληθυσμού των τρωκτικών, είναι πολύ σημαντικός».

Στη χώρα μας υπάρχουν είκοσι τρία διαφορετικά είδη φιδιών, από τα οποία τα επτά φέρουν δηλητήριο. Τα πέντε από αυτά είναι είδη οχιάς με σχετικά ισχυρό δηλητήριο. Με λίγο λόγια, οι πιθανότητες να σε δαγκώσει στην Ελλάδα ένα δηλητηριώδες φίδι είναι μικρές. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του NEWS247, «η θνησιμότητα από δήγματα δηλητηριωδών φιδιών στην χώρα μας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί εδώ και μερικές δεκαετίες, αφού υπάρχουν πλέον οι ιατρικές γνώσεις και η εμπειρία για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους».

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις αν σου συμβεί κάτι τέτοιο για να μην διατρέξεις τον παραμικρό κίνδυνο – και όχι, δεν θα ρουφήξεις το δηλητήριο!

Τι πρέπει να κάνεις αν σε δαγκώσει φίδι
iStock

Πώς να αντιδράσεις αν σε δαγκώσει φίδι

Η αντιμετώπιση του δήγματος φιδιού στην εμπειρική ιατρική περιλαμβάνει μύθους και παραδόσεις που σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δηλητήριο του φιδιού δεν συγκεντρώνεται στην περιοχή του τσιμπήματος μα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος πάρα πολύ γρήγορα. Για τον λόγο αυτό δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να το ρουφήξει και να το φτύσει κανείς. Εξάλλου, αυτό μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο, αν τυχόν έχει κάποια πληγή στο στόμα ή αν καταπιεί κατά λάθος το δηλητήριο.

Επίσης, ούτε τα κρύα επιθέματα στην περιοχή του δήγματος βοηθούν, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη βλάβη του ιστού.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν σε δαγκώσει φίδι για να αποτρέψεις το δηλητήριο να κυκλοφορήσει γρήγορα στο αίμα σου είναι καταρχάς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Στη συνέχεια:

  • προσπάθησε να κρατήσεις την πληγή κάτω από το επίπεδο της καρδιάς,
  • πιες πολλά υγρά και
  • φρόντισε να μεταφερθείς στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο ακόμα και ημέρες έπειτα από δάγκωμα οχιάς χωρίς περαιτέρω κίνδυνο της υγείας τους μετά τη νοσηλεία, καθώς και άλλων που αν και δαγκώθηκαν δεν επισκέφτηκαν ποτέ το νοσοκομείο και απέφυγαν τον κίνδυνο μόνο με μία ένεση αδρεναλίνης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.