iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΟΥ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Αν άγχος και περίοδος συνδυάζονται στην περίπτωσή σου, δοκίμασε μερικούς από τους παρακάτω φυσικούς τρόπους για να ανακουφιστείς και μάθε πότε πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό.

Ίσως έχει συμβεί και σε σένα. Από το πουθενά, η καρδιά σου αρχίζει να χτυπάει δυνατά, το μυαλό σου νιώθει να ασφυκτιά από τις αρνητικές σκέψεις και θες απλώς να τα παρατήσεις όλα και να σηκωθείς να φύγεις. Φυσικά και είναι άγχος. Το οποίο μπορεί να πυροδοτείται από μια συγκεκριμένη αιτία ή μπορεί να είναι ένα γενικευμένο αίσθημα απειλής. Όμως, αντί να σου συμβαίνει ανά πάσα στιγμή, έχεις παρατηρήσει ότι εμφανίζεται λίγες ημέρες πριν από την περίοδό σου.

Ευτυχώς δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Αυτό που βιώνεις είναι πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στις γυναίκες και σου συμβαίνει εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων. Μερικές φορές, αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή ακόμα και προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD).

Αν δεν ανήκεις στη δεύτερη περίπτωση –πράγμα που θα είχες καταλάβει, διότι πρόκειται για μια δυσβάσταχτη κατάσταση, η οποία σε καθιστά δυσλειτουγική σε σημαντικό βαθμό–, πάρε βαθιές ανάσες και διάβασε τα παρακάτω. Ύστερα, δοκίμασε να λάβεις τα μέτρα σου.

Άγχος και περίοδος
iStock

Πώς συνδέεται το άγχος με την περίοδο

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 14 και 50 ετών διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης άγχους σε σύγκριση με τους άντρες. Και αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στον κύκλο τους.

«Οι γυναίκες έχουν το εξής χαρακτηριστικό: ορισμένες, υπό την επίδραση των ορμονών ή των ορμονικών φάσεων στον κύκλο τους ή στη ζωή τους, γίνονται πιο ευάλωτες στο στρες κι αυτό έχει να κάνει και με γενετικούς παράγοντες», έχει πει στο OW ο Γιάννης Ζέρβας, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοσωματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας –γνωστός στο ευρύ κοινό για το μεταφραστικό του έργο στα βιβλία του Irvin Yalom– και υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών που λειτουργεί στο Αιγινήτειο από το 2003.

«Ακριβώς πριν ξεκινήσει η περίοδός σου, η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη μειώνονται ραγδαία», εξηγεί η Dr Yael Nillni, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι πίσω από αυτά τα συμπτώματα κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα αυτή η γρήγορη ορμονική μεταβολή, η απότομη μείωση των ορμονών σου.

Πότε πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό;

«Οι αντιδράσεις σε αυτές τις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές είναι μοναδικές. Μερικές γυναίκες βιώνουν έντονες αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων τους, ενώ άλλες ελάχιστες», εξηγεί η Dr Nillni.

Οι γυναίκες που είναι αγχώδεις, πιθανότατα θα παρουσιάσουν αυξημένο άγχος πριν από την περίοδό τους. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα συναισθήματα θλίψης ή ευερεθιστότητας, τα οποία ενδεχομένως να νιώσουν κάποιες άλλες γυναίκες.

Συνήθως, το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο δίνει διαχειρίσιμα συμπτώματα άγχους, τα οποία εξασθενούν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της περιόδου.

Άγχος και περίοδος
iStock

Αν όμως τα συμπτώματα είναι οδυνηρά και σε εμποδίζουν να εργάζεσαι, να πηγαίνεις στο σχολείο, να ασχολείσαι με τα χόμπι σου ή να έχεις κοινωνικές επαφές, καλύτερα να ζητήσεις τη συμβουλή ενός ψυχίατρου εξειδικευμένου στη γυναικεία ψυχική υγεία, για την περίπτωση που έχεις προεμμηνοροϊκή δυσφορική διαταραχή.

Φυσικοί τρόποι για να διαχειριστείς το άγχος σου

Αν πάλι θες να δοκιμάσεις μερικούς φυσικούς τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος λίγο πριν από την περίοδο, η Laurie Steelsmith, φυσικοπαθητική γιατρός, βελονίστρια και συγγραφέας του βιβλίου Natural Choices for Women's Health συνιστά τις ακόλουθες στρατηγικές:

– Κάνε γυμναστική

Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο. Χόρεψε στο σπίτι, πήγαινε μια βόλτα ή για λίγο τρέξιμο. «Μέσω της κίνησης, θα αυξήσεις την πρόσληψη οξυγόνου και την κυκλοφορία και αυτά θα αυξήσουν τη ροή του αίματος στο συκώτι σου, πράγμα που θα βοηθήσει το συκώτι σου να μεταβολίσει τις ορμόνες σου», λέει η Dr Steelsmith.

– Ασκήσου στη Restorative Yoga

Αυτή η πρακτική yoga έχει στόχο να καλμάρει το νευρικό σου σύστημα, βγάζοντάς το από την κατάσταση πάλης ή φυγής, στην οποία μας οδηγεί συνήθως το άγχος. Και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνει!

Άγχος και περίοδος
iStock

– Απόφυγε την καφεΐνη

Τουλάχιστον για τις μέρες εκείνες που η καρδιά σου χτυπάει δυνατότερα και λόγω των ορμονών σου, καλύτερα να περιορίσεις σημαντικά τους καφέδες ή και να τους αποφύγεις, αν μπορείς. Η καφεΐνη έχει διεγερτική δράση και μάλλον θα εντείνει το άγχος σου.

– Πάρε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, αλλά έχει γίνει πολύ δημοφιλές για τη θετική του επίδραση στη διάθεση και την ήπια αγχολυτική του δράση.

Καθώς η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη έχει οριστεί στα 350 mg, τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα και τα κάσιους), τα όσπρια (και ιδιαίτερα τα φασόλια), οι μπανάνες, τα σύκα, τα μήλα, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρόμη, το κεχρί, λαχανικά όπως το μπρόκολο, οι αγκινάρες, η σόγια και το καλαμπόκι, το κακάο, τα μπαχαρικά και κάποια βότανα, όπως το χαμομήλι.

– Δοκίμασε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β6

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν ορισμένα πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη Β6 μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου. Καθώς όμως τα δεδομένα δεν είναι επαρκή, καλύτερα να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.

– Πιες πράσινο τσάι

Ένα ρόφημα που χάρη στο αμινοξύ L-θεανίνη που περιέχει έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να σε κάνει να νυστάζεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.