iStock

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΣΚΥΛΟΣ

Ο κίνδυνος να σε δαγκώσει σκύλος ίσως σου θυμίσει ότι έχεις αμελήσει την τελευταία, επαναληπτική δόση έναντι του τετάνου.

Τα δαγκώματα σκύλων είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που κάνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο να υποφέρουν. Κάποια από αυτά συμβαίνουν πάνω στο παιχνίδι, ενώ άλλα στην προσπάθεια να διαχωρίσει κανείς δύο σκυλιά που μαλώνουν. Και παρόλο που είναι απίθανο να κινδυνεύσει η ζωή σου από αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που σε δαγκώσει σκύλος και δη αδέσποτος.

Σύμφωνα με τον οικογενειακό γιατρό, κ. Θεόδωρο Καφάση, «Τα σκυλιά μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα ανοικτών τραυμάτων, από απλές εκδορές (γρατζουνιές) έως αποσπαστικά/εξελκυστικά τραύματα (με αποκοπή δερματικού ιστού με ή χωρίς άλλους ιστούς) και ακρωτηριασμούς. Τα μεγαλόσωμα δε σκυλιά (π.χ. γερμανικά ποιμενικά, pit bull, rottweiler, doberman) μπορούν να προκαλέσουν και κλειστά τραύματα, συνθλιπτικού τύπου, με σημαντικές βλάβες των εν τω βάθει μαλακών ιστών και κατάγματα οστών».

Τα τραύματα αυτά στους ενήλικες συμβαίνουν συνήθως στα πόδια ή στα χέρια, όμως στα παιδιά μπορεί να συμβούν ακόμα και στο κεφάλι ή στο πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση του τραύματος, ιδανικά μέσα στις πρώτες 12 ώρες. Όπως λέει ο κ. Καφάσης, «Η επιμόλυνση είναι πιο πιθανή όταν έχουν παρέλθει περισσότερες από 12 ώρες μετά από ένα δάγκωμα στο χέρι ή πάνω από 1 ημέρα μετά από ένα δάγκωμα στην περιοχή του προσώπου».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από δάγκωμα σκύλου;

Ακόμα πιο άμεσα πρέπει να κινηθούν άτομα που:

  • Ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με ανοσοκαταστολή, με διαβήτη, με ηπατοπάθεια.
  • Δεν έχουν επαναλάβει την τελευταία, αναμνηστική δόση έναντι του τετάνου και δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ έναντι της λύσσας.
  • Έχουν πέσει θύματα αδέσποτου ή άγριου σκύλου.

Τι να κάνεις αν σε δαγκώσει σκύλος
iStock

Οι πρώτες βοήθειες μετά το δάγκωμα του σκύλου

Τη στιγμή που θα σε δαγκώσει σκύλος αναπόφευκτα θα νιώσεις ανησυχία ή ακόμα και πανικό αν πρόκειται για κάποιο μεγάλο, άγριο ζώο. Αν η ταραχή σου είναι τόση που δεν μπορείς να φροντίσεις μόνος/-η τον εαυτό σου, ζήτα βοήθεια από κάποιον δικό σου άνθρωπο που θα αναλάβει τα εξής:

  1. Καλός καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό διάλυμα.
  2. Απομάκρυνση πιθανών ξένων σωμάτων (π.χ. δόντια, χώμα ή άλλα υλικά, με έκπλυση του τραύματος με άφθονο νερό ή φυσιολογικό ορό).
  3. Δέσιμο της πληγής προκειμένου να ελεγχθεί η αιμορραγία, με άμεση πίεση στην περιοχή του δαγκώματος.

Τι κάνουμε στη συνέχεια

Αν το τραύμα είναι βαθύ και η αιμορραγία συνεχίζεται, τότε πρέπει να σπεύσουμε στα επείγοντα.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και αν μας έχει δαγκώσει αδέσποτος σκύλος, προκειμένου να λάβουμε ειδική θεραπευτική αγωγή κατά της λύσσας, τη λεγόμενη ανοσοσφαιρίνη λύσσας (RIG).

Περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία, υπερηχογραφικός έλεγχος) θα χρειαστούν αν ο γιατρός κρίνει ότι το τραύμα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Τι είναι η λύσσα;

Σύμφωνα με τον Δρ. Καφάση, η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του δαγκώματος λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή αλεπούς. Η λύσσα μπορεί να προληφθεί κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Τι να κάνεις για να αποφύγεις έναν σκύλο που μοιάζει επιθετικός;

Αν ένας άγνωστος ή αδέσποτος σκύλος σε πλησιάσει επιθετικά, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις ψύχραιμος/-η. Απόφυγε την οπτική επαφή, έχε το σώμα σου στο πλάι (δηλαδή μην στέκεσαι μπροστά του) και πες με αυστηρό τόνο και δυνατή φωνή «όχι!» ή «φύγε!» Το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος θα κάνει μεταβολή και θα σε αφήσει στην ησυχία σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.