ΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Υπάρχουν τουλάχιστον 7 καθοριστικές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στον τρόπο ζωής σου για να απομακρύνεις τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές ετοιμάζομαι για το ραντεβού μου για ψηφιακή μαστογραφία. Είμαι 41 αλλά δυσκολεύομαι να υπολογίσω πόσες έχω κάνει μέχρι τώρα, αφού ξεκίνησα νωρίς εξαιτίας οικογενειακού ιστορικού με καρκίνο του μαστού. Αν έχω άγχος για το αποτέλεσμα; Πάντα. Αν το διαχειρίζομαι; Άριστα. Για τον εξής απλό λόγο: Κάνω ό,τι μπορώ σε επίπεδο πρόληψης. Σημαίνει αυτό ότι δεν θα κινδυνεύσω ποτέ; Όχι βέβαια. Αλλά τουλάχιστον θα έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα.
Συνειδητοποίησα πόσο μόνη ΔΕΝ είμαι σε όλο αυτό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν χρειάστηκε να κάνω κάποιες επιπλέον εξετάσεις στον μαστό, σε ιδιωτική κλινική. Όλο το νοσοκομείο ήταν άδειο λόγω ημερών, μα η συγκεκριμένη πτέρυγα γεμάτη. Γεμάτη με γυναίκες της ηλικίας μου, ακόμα και νεότερες, που περίμεναν στωικά τη σειρά τους. Κάποιες γελούσαν (εξετάσεις ρουτίνας, σκεφτόμουν), όμως μία βγήκε κλαίγοντας από το γραφείο του χειρουργού μαστού και τότε μου κόπηκαν τα πόδια.
Κανείς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι δεν θα βρεθείς (εσύ ή εγώ) στη θέση της, ακόμα κι αν λαμβάνεις κάθε πιθανό μέτρο πρόληψης. Αν το λαμβάνεις, όμως, οι πιθανότητες θα μειωθούν σημαντικά. Τουλάχιστον τόσο, ώστε να μην απειλούν τη ζωή σου, όπως συμβουλεύει ο ογκολόγος-αιματολόγος Doru Paul. Ο τυπικός προληπτικός έλεγχος με εξετάσεις που θα καθορίσει ο γιατρός σου είναι οπωσδήποτε απαραίτητος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που μπορείς να κάνεις σε καθημερινή βάση.
7 αλλαγές στον τρόπο ζωής για να απομακρύνεις τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
1. Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα
Μελέτη του 2022 υποδεικνύει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε άτομα που ζουν με παχυσαρκία ή βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική μα και στην ψυχική σου υγεία, αφού η άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του στρες χάρη στην έκλυση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς.
2. Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, παρόλο που ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
3. Πάρε φάρμακα με σύνεση
Ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ. η διαιθυλοστιλβεστρόλη (ένας τύπος μη στεροειδούς οιστρογόνου), έχουν σύμφωνα με τον Dr. Paul κατά καιρούς συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Πριν ξεκινήσεις τη λήψη τους, συζήτησέ τον με τον γιατρό σου, ειδικά αν έχεις ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια.
4. Τρώγε θρεπτικά τρόφιμα για να προφυλαχθείς από καρκίνο του μαστού
Αν και η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αρκετών φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο, με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Απόφυγε, επίσης, τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη.
5. Απόφυγε το κάπνισμα
Τα τσιγάρα περιέχουν καρκινογόνες ουσίες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μεταλλάξεων στον ιστό του μαστού. Εάν καπνίζεις, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Εάν κάτι τέτοιο σου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, η επίσκεψη σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος μπορεί να σε βοηθήσει.
6. Διατήρησε υγιές σωματικό βάρος
Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή μετά την εμμηνόπαυση. Οι διατροφικές αλλαγές και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, όμως ακόμα καλύτερο για να βρεις το δικό σου πλάνο διατροφής και άσκησης είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου personal trainer.
7. Ο καρκίνος του μαστού τρέφεται από την κακή ψυχική υγεία
«Η παρατεταμένη κακή ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας από ένα σύνολο επιβαρυντικών στρεσογόνων αιτίων “υποθάλπει” την εμφάνιση καρκίνου του μαστού», γράφει σε άρθρο της η Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαστολόγος-Ογκολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας. Όπως συμπληρώνει, «παράγοντες οι οποίοι ενοχοποιούνται ότι η παρατεταμένη τους επίδραση προκαλεί ψυχική ένταση είναι η κακή συμπεριφορά συζύγου ή άλλων μελών της οικογενείας, απροσδόκητη αλλαγή στον τρόπο ζωής, παιδιά με προβλήματα υγείας, θάνατος αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, καθώς και ελλιπής ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή».
Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Η γυναίκα πρέπει να φροντίσει την ψυχική της υγεία, ιδανικά με τη συμβολή ψυχοθεραπευτή, αλλά και να είναι εξαιρετικά συνεπής στις επισκέψεις της στον μαστολόγο, προκειμένου να πραγματοποιεί τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους.