ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19
Δημοσιεύτηκαν από τον ΕΟΦ τα συγκεντρωτικά στοιχεία αναφορικά με τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους που φαίνεται να σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της COVID-19. Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε;
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία αναφορικά με τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19 δημοσιοποίησε στις 24/4/2023 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), που μετά την χορήγηση της σχετικής έγκρισης παρακολουθεί μεταξύ άλλων την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Οι γιατροί οφείλουν να αναφέρουν στον ΕΟΦ οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τη λήψη φαρμάκου ή εμβολίου, εάν δεν μπορούν με βεβαιότητα να τη συσχετίσουν με άλλο παράγοντα.
Τι εννοούμε με τον όρο ανεπιθύμητες ενέργειες
- Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.
- Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράτασή της, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.
- Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.
Οι αναφορές των εικαζόμενων Ανεπιθύμητων Ενεργειών υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 με την Κίτρινη Κάρτα (μέσο συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων και των εμβολίων) και αφορούν περιστατικά που σημειώθηκαν το 2022 και το 2021, διάστημα κατά το οποίο οι συνολικοί εμβολιασμοί ήταν γύρω στα 22 εκατομμύρια.
Πόσοι θάνατοι οφείλονται στα εμβόλια;
Στα στοιχεία που παρουσιάζονται συμπεριλαμβάνονται οι σοβαρές Ανεπιθύμητες Ενέργειες (1344 περιστατικά), καθώς και οι εικαζόμενες Ανεπιθύμητες Ενέργειες με θανατηφόρο έκβαση (63 περιστατικά) μετά από τον εμβολιασμό. Αναλυτικότερα, οι αναφορές αφορούσαν:
- 49 θανάτους από το εμβόλιο της Pfizer (Comirnaty),
- 6 από το εμβόλιο της Moderna (Spikevax),
- 3 από το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria), που χορηγούνταν μόνο το 2021,
- 5 θάνατοι από το εμβόλιο της Johnson & Johnson (Jcovden).
Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΦ, τα περιστατικά αυτά είτε δηλώθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων για την αξιολόγηση της αναφοράς. Επίσης, από αυτά τα περιστατικά τα 38 σημειώθηκαν το 2021, τα 21 σημειώθηκαν το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Δύο από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (1 με το Comirnaty και 1 με το Vaxzevria), 12 αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους, 14 δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία και σε 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Όπως εξηγεί η Παθολόγος και Λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη, ακόμα και για τα δύο αυτά περιστατικά δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς δεν γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι τα εμβόλια έσωσαν ζωές και αν υπάρχουν παρενέργειες, αυτές είναι μέσα στα ποσοστά που εμφανίζουν εν γένει τα εμβόλια και επομένως αναμένονται από τους ειδικούς.