ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΥΤΗ ΝΑ ΜΑΤΩΝΕΙ;
Πού οφείλεται η ξαφνική ρινορραγία; Μάθε τους λόγους που ματώνει η μύτη σου και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις στο σπίτι.
Οι ξαφνικές και ανεξήγητες αιμορραγίες από τη μύτη μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, όμως συνήθως δεν είναι. Είναι μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση, η οποία ονομάζεται ρινορραγία, ενώ είναι γνωστή και ως επίσταξη. Αναφέρεται στην αυθόρμητη αιμορραγία από τη ρινική κοιλότητα, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως αρκετά έντονη, σε σημείο που να απαιτεί ιατρική παρέμβαση.
Σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται;
Η ρινορραγία χωρίζεται σε δύο τύπους, ανάλογα αν προέρχεται από το εμπρόσθιο ή το οπίσθιο τμήμα της μύτης.
– Πρόσθιες ρινορραγίες
Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, αντιπροσωπεύει το 90% των περιστάσεων και συνήθως δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Το πιο συνηθισμένο σημείο προέλευσης μιας πρόσθιας ρινορραγίας είναι το διάφραγμα ή το τμήμα της μύτης που χωρίζει τα ρουθούνια και περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορεί να σπάσουν από μια απλή γρατζουνιά ή ένα χτύπημα στο πρόσωπο. Αυτές οι αιμορραγίες συνήθως υποχωρούν εντός ολίγου από μόνες τους και είναι πιο εύκολο να αντιμετωπισθούν στο σπίτι.
– Οπίσθιες ρινορραγίες
Η οπίσθια ρινορραγία είναι λιγότερο συχνή αλλά πιο σοβαρή, καθώς προέρχεται από μεγαλύτερες αρτηρίες στο οπίσθιο τμήμα της ρινικής κοιλότητας, που μπορεί να έχει υποστεί βλάβη και να αιμορραγεί. Οι οπίσθιες ρινορραγίες είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους ασθενείς, και μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες, αν για παράδειγμα το αίμα διαρρεύσει στον λαιμό. Ένας τραυματισμός στη μύτη και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι οι πιο συχνές αιτίες της οπίσθιας ρινορραγίας, η οποία συχνά απαιτεί ιατρική παρέμβαση, λόγω αυξημένου κινδύνου σημαντικής απώλειας αίματος.
Που οφείλεται η επίσταξη;
Για να σας καθησυχάσουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που πάθατε μια ρινορραγία, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις αιτίες της, καθώς και συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την αιμορραγία από τη μύτη και πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.
1. Εξωτερικό τραύμα
Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης ρινορραγίας είναι κάποιο εξωτερικό τραύμα (π.χ. σωματική πρόσκρουση) ή αυτοπροκληθέν τραύμα, όπως το σκάλισμα της μύτης. Το τελευταίο είναι συνηθισμένο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες που είναι επιρρεπείς στη φαγούρα ή το ξύσιμο στο εσωτερικό της μύτης τους.
2. Έκθεση σε ξηρό ή θερμό αέρα
Ο ξηρός αέρας από τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου ή το εξωτερικό κρύο μπορεί να ξηράνει την επένδυση της μύτης και να ερεθίσει τον ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας ρωγμές στη μύτη και αιμορραγία. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό το καλοκαίρι ή σε περιβάλλοντα με χαμηλή υγρασία. Τέτοια ξηρότητα επίσης προκαλεί συχνά η επίμονη χρήση ρινικών σπρέι. Η χρήση ενός υγραντήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ξηρότητα, ενώ τα ρινικά αλατούχα τζελ είναι χρήσιμα για την ύγρανση των ρουθουνιών. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι επίσης σημαντική.
3. Ξένα αντικείμενα
Οι ρινορραγίες μπορεί επίσης να εμφανιστούν εάν ένα ξένο σώμα τοποθετηθεί στη μύτη. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στα μικρά παιδιά, τα οποία εξερευνούν τον κόσμο βάζοντας αντικείμενα στο στόμα, τη μύτη ή τα αυτιά τους. Παραδείγματα αυτών των αντικειμένων είναι τα μικρά παιχνίδια, τα βότσαλα, τα τρόφιμα, οι γόμες, και η βρωμιά.
4. Διαταραχές στην πήξη του αίματος
Επειδή η πήξη του αίματος είναι ένα απαραίτητο βήμα για την πρόληψη ή τη διακοπή της ρινορραγίας, κάθε φάρμακο που αλλάζει την ικανότητα του αίματος να πήζει μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη μύτη, ή να δυσχεράνει τη διακοπή της αν έχει ήδη προκύψει από κάποιον άλλο παράγοντα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, το αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο κλοπιδογρέλη, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, και συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), όπως η ναπροξένη.
Τυχόν διαταραχές πήξης του αίματος, όπως η αιμορροφιλία, η νόσος von Willebrand ή η θρομβοπενία, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ρινορραγίας.
5. Υποκείμενες συνθήκες υγείας
Η ηπατική νόσος, η νεφρική νόσος, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ή άλλη υποκείμενη κατάσταση υγείας μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του αίματος να πήζει και επομένως να προκαλέσουν αιμορραγία στη μύτη.
Καρδιακές παθήσεις όπως η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρινορραγία, όπως και η υπερτασική κρίση: μια ξαφνική, ταχεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρό πονοκέφαλο, δύσπνοια και άγχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Η αρτηριακή υπέρταση δεν φαίνεται να προκαλεί από μόνη της ρινορραγία, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται γενικά. Συνήθως όμως συνδυάζεται με αρτηριοσκλήρυνση, γι’ αυτό πολλοί ηλικιωμένοι που τους «ανοίγει» η μύτη έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης, λόγω του πανικού που δημιουργεί πολλές φορές η επίσταξη, η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή. Όπως δηλαδή αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.
Παράλληλα, το συχνό φύσημα της μύτης που προκαλούν παθήσεις φλεγμονώδους αιτιολογίας, όπως η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα και οι ρινικές λοιμώξεις, καθώς και οι αλλεργίες, μπορούν να ερεθίσουν τον ρινικό βλεννογόνο, οδηγώντας σε αιμορραγία.
Πώς να σταματήσετε την αιμορραγία της μύτης στο σπίτι
Η θεραπεία της ρινικής αιμορραγίας εξαρτάται από τον τύπο, τη σοβαρότητα και την υποκείμενη αιτία της αιμορραγίας. Αρχικά συνίσταται:
- Διατήρηση της ψυχραιμίας.
- Ήπιο φύσημα της μύτης με σκοπό τον καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας.
- Όρθια ή καθιστή θέση, με το κεφάλι σε ελαφρά κλίση προς τα εμπρός για να αποφεύγεται η κατάποση του αίματος.
- Συμπίεση των πτερυγίων για 10 λεπτά με απαλή πίεση.
- Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αγγειοσυσπαστικά ρινικά σπρέι, όπως η οξυμεταζολίνη ή η φαινυλεφρίνη, τα οποία συμβάλλουν στη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων.
Πότε να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη
Αν και οι περισσότερες ρινορραγίες μπορούν να αντιμετωπισθούν στο σπίτι, ορισμένες είναι σοβαρές και απαιτούν ιατρική φροντίδα. Το να έχετε περισσότερες από μία ρινορραγίες την εβδομάδα είναι επίσης σημάδι ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή με έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Αν οι αιμορραγίες από τη μύτη είναι επαναλαμβανόμενες, είτε παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος είτε όχι είναι λογικό να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο ιατρό, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν πιο σημαντικές ιατρικές καταστάσεις.