ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΤΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ
Η ιερολαγονίτιδα είναι ένα μια φλεγμονή που εντοπίζεται στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις της λεκάνης, μπορεί να την προκαλεί κάποιο αυτοάνοσο νόσημα –μπορεί και όχι– και προξενεί επίμονο πόνο. Υπάρχει θεραπεία;
Αν έχεις χρόνιο πόνο στη μέση, στο ισχίο ή και στα δύο, αν ο πόνος σε ξυπνάει στη μέση της νύχτας, μερικές φορές είναι χειρότερος το πρωί και επιδεινώνεται με το καθισιό, μπορεί και να σε «γυροφέρνει» ιερολαγονίτιδα. Τι είναι πάλι αυτό και γιατί μπορεί να μοιάζει με οσφυαλγία, αλλά να μην είναι;
Καταρχάς να πούμε ότι οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις είναι δύο μεγάλες αρθρώσεις, που βρίσκονται στο πίσω μέρος της λεκάνης και ενώνουν τη σπονδυλική στήλη με τα κάτω άκρα.
Ο πόνος στην περιοχή αυτή είναι η πρώτη ένδειξη για το λεγόμενο σύνδρομο της ιερολαγόνιας άρθρωσης. Αν όμως ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονή, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει, τότε μιλάμε για ιερολαγονίτιδα.
Πού βρίσκονται οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις και ποιος ο ρόλος τους
Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις είναι από τις μεγαλύτερες στο ανθρώπινο σώμα και ενώνουν το ιερό οστό με το λαγόνιο τμήμα της λεκάνης. Για να καταλάβεις πού βρίσκονται στο σώμα σου, προσπάθησε να νιώσεις τα λακκάκια χαμηλά στη μέση σου. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, επειδή μεταβιβάζουν όλο το βάρος του κορμού στα πόδια και κατά συνέπεια δέχονται μεγάλα φορτία.
«Το μπροστινό τμήμα της ιερολαγόνιας άρθρωσης έχει χόνδρο και στο εσωτερικό μια μικρή ποσότητα υγρού, σαν μια τυπική άρθρωση, ενώ το πίσω τμήμα της είναι ένα παχύ στρώμα από συνδέσμους και μυς και παραμένει ακίνητο. Η άρθρωση εκφυλίζεται, όπως όλες οι αρθρώσεις του σώματος και μετά την ηλικία των 50 ετών η μικροκίνηση που συμβαίνει στο μπροστινό τμήμα παύει, διότι τα οστά ενώνονται μεταξύ τους», εξηγεί ο Νευροχειρουργός Κωνσταντίνος Κωσταβάρας.
Γιατί η διάγνωση δυσκολεύει τους γιατρούς
Ο πόνος συχνά δυσκολεύει τη διάγνωση, διότι, ενώ συνήθως εντοπίζεται πίσω και χαμηλά στη λεκάνη, μπορεί να αντανακλά στη μέση, το ισχίο, το πίσω μέρος του μηρού, να ενοχλεί άλλοτε δεξιά κι άλλοτε αριστερά και να μπερδεύεται με οσφυαλγία και ισχιαλγία.
Είναι πολύ σημαντική η ακρίβεια της διάγνωσης, καθότι ο πόνος της ιερολαγόνιας άρθρωσης είναι πιο συχνά παρόμοιος με αυτόν που αντανακλά στο πόδι εξαιτίας οσφυϊκής δισκοκήλης.
Ωστόσο με συγκεκριμένες εξετάσεις, το πρόβλημα θα εντοπιστεί. Αυτές είναι:
- μαγνητική τομογραφία,
- αιματολογικές για τους δείκτες της φλεγμονής,
- κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες,
- αν χρειαστεί, κάποια έγχυση τοπικού αναισθητικού στην πάσχουσα άρθρωση προκειμένου να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη φλεγμονής. Αν ο πόνος υποχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες, αποτελεί σαφή ένδειξη του προβλήματος.
Υπεύθυνος για τη διάγνωση είναι ένας ειδικός σπονδυλικής στήλης, ορθοπεδικός ή νευροχειρουργός, αλλά και ο ρευματολόγος σε περίπτωση που η φλεγμονή έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.
Ιερολαγονίτιδα: Ποια είναι τα αίτια;
Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από την εκδήλωση του συγκεκριμένου πόνου. Αυτοί είναι:
- κάποιος τραυματισμός ή η καθημερινή καταπόνηση των αρθρώσεων,
- ένα μικρόβιο που είχε προκαλέσει λοίμωξη,
- η οστεοαρθρίτιδα, που προκαλείται από τη φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων,
- ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που μπορεί να έχει προσβάλλει την περιοχή,
- σπανιότατα ένας όγκος.
Ποιοι παράγοντες μπορεί να την πυροδοτήσουν
Εδώ δεν αναφέρονται οι αιτίες, αλλά τα προβλήματα εκείνα που μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για την εκδήλωση πόνου και φλεγμονής.
- η εγκυμοσύνη,
- η ανισοσκελία (αν δηλαδή το ένα πόδι είναι πιο μακρύ από το άλλο),
- μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης, για παράδειγμα σκολίωση,
- μια διαταραχή στη βάδιση (αν για παράδειγμα το ένα πόδι επιβαρύνεται πιο πολύ λόγω κάποιου τραυματισμού στο άλλο),
- επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας.
Υπάρχει θεραπεία για την ιερολαγονίτιδα;
Υπάρχει θεραπεία, αν και στην περίπτωση αυτή η συνταγή είναι «δοκιμάζοντας και βλέποντας». Ξεκινώντας από μια συντηρητική θεραπεία, αν ο πόνος δεν υποχωρήσει μπορεί να χρειαστεί κάτι περισσότερο επεμβατικό.
– Συντηρητική αντιμετώπιση
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι παγωμένες κομπρέσες και η φαρμακευτική αγωγή συχνότερα με αντιφλεγμονώδη προκειμένου να περιοριστεί η φλεγμονή στην άρθρωση.
Στη συνέχεια ακολουθείται φυσιοθεραπεία και εξειδικευμένη θεραπευτική άσκηση. Προληπτικά, συνίσταται η χρήση ειδικής ζώνης που συγκρατεί σταθερή την περιοχή της λεκάνης.
– Επεμβατικές θεραπείες
Στις επεμβατικές θεραπείες ανήκουν η έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού στην περιοχή της άρθρωσης και η απονεύρωση της άρθρωσης.
Στην πρώτη περίπτωση, η ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες, ενώ μπορεί να γίνουν συνολικά έως 3 εγχύσεις μέσα σε διάστημα 1 έτους.
Στη δεύτερη, που επιλέγεται σε δύσκολες περιπτώσεις και εφόσον όλα τα προηγούμενα έχουν αποτύχει, με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων, απενεργοποιείται το νεύρο που μεταδίδει το αίσθημα του πόνου στον εγκέφαλο. Επειδή η ιερολαγόνια άρθρωση είναι πολύ σύνθετη όσον αφορά τις νευρικές διακλαδώσεις, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εγγυημένο.