ΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
Γιατί η συγκεκριμένη ενδοκρινολόγος απαγορεύει τρεις καθημερινές συνήθειες που έχουν τα περισσότερα παιδιά;
Η Alessia Roehnelt είναι ενδοκρινολόγος που ειδικεύεται στις ορμόνες και τον μεταβολισμό ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιακών ομάδων. Στόχος της είναι να βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώνουν την υγεία τους με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο και το κάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιεύοντας πληροφορίες και συμβουλές στα κοινωνικά της δίκτυα, στα οποία την ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες χρήστες.
Από τις σπουδές και την εμπειρία της, η ίδια έχει καταλήξει ότι η εξισορρόπηση των ορμονών και του μεταβολισμού μας αποτελεί θεμελιώδη αρχή για μια συνολική κατάσταση ευεξίας. Για να το πετύχει κανείς αυτό, χρειάζεται να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία.
Πρόσφατα, η Roehnelt δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο αποκάλυψε ότι προκειμένου να προφυλάξει μακροπρόθεσμα την υγεία των δικών της παιδιών, τους απαγορεύει να ακολουθούν 3 απλές καθημερινές συνήθειες που έχουν τα περισσότερα παιδιά και εξηγεί γιατί:
1. Όχι τα τάμπλετ στα πόδια
Η γιατρός λέει ότι ζητά από τα παιδιά της να μην ακουμπούν τα τάμπλετ στα πόδια τους όταν τα χρησιμοποιούν, γιατί «οι συσκευές αυτές εκπέμπουν ένα χαμηλό επίπεδο ακτινοβολίας και παρόλο που η έρευνα για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό ακόμα συνεχίζεται, εγώ δεν θέλω να ρισκάρω σε ό,τι έχει να κάνει με την ορμονική ή αναπαραγωγική υγεία των παιδιών μου».
2. Όχι ηλεκτρονικές συσκευές κοντά την ώρα του ύπνου
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και το μπλε φως έχει βρεθεί ότι μπορεί να διακόψουν την παραγωγή μελατονίνης και να οδηγήσουν σε κακή ποιότητα ύπνου.
Ο ύπνος, όμως, είναι τρομερά σημαντικός κατά την ανάπτυξη των παιδιών, «οπότε εγώ ζητώ από τα δικά μου πριν τον ύπνο να αποσυνδέονται και να αφήνουν τις οθόνες έξω από το δωμάτιό τους», λέει η ειδικός.
3. Όχι τσίχλες
«Δεν αφήνω ποτέ τα παιδιά μου να μασούν τσίχλα», λέει η Roehnelt και ακούγεται κάθετη σε αυτό. «Η τσίχλα μπορεί να περιέχει πολλά τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί όχι μόνο να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά και να επηρεάσουν τον μεταβολισμό μακροπρόθεσμα».
Η ενδοκρινολόγος καταλήγει ότι αυτές οι μικρές μα σημαντικές απαγορεύσεις συμβάλλουν στο να προστατεύεται η ορμονική υγεία των παιδιών.
Ισχύουν όμως όσα λέει;
- Αναφορικά με τα τάμπλετ στα πόδια, υπάρχουν πράγματι μελέτες που καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Σε μία από αυτές βρέθηκε πως «όταν ένας φορητός υπολογιστής τοποθετείται στα πόδια, η θερμότητα ζεσταίνει τα όσχεα των ανδρών, ενώ την ίδια ώρα τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τα εσωτερικά ηλεκτρονικά κυκλώματα της συσκευής καθώς και η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων Wi-Fi ενδέχεται να μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος».
- Αναφορικά με το μπλε φως και τον κίνδυνο να επηρεάζει τον ύπνο, είναι αρκετές οι μελέτες που συνδέουν την έκθεση σε μπλε φως, το οποίο τονώνει την προσοχή, τον χρόνο απόκριση και την διάθεση, με δυσκολίες στον ύπνο. Άλλες μελέτες βάζουν περισσότερο στο στόχαστρο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καθώς έχει βρεθεί πως τις βραδινές ώρες έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, σε σύγκριση με τις πρωινές.
- Τέλος, αναφορικά με τα γλυκαντικά στις τσίχλες, μέχρι στιγμής μόνο η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η στέβια (NS) έχουν βρεθεί από μελέτη πως αλλάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, πάντως οι ερευνητές επιμένουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες.