ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Μάλλον δεν είναι ένα θέμα που θα συζήταγες άνετα, αλλά είναι χρήσιμο να ξέρεις κάποια βασικά δεδομένα για τη λειτουργία του εντέρου σου, όπως εκφράζεται από τις κενώσεις.
Βάζω στοίχημα πως αν έχεις πρόβλημα με τη χοληστερίνη σου δεν θα δίσταζες να το συζητήσεις με τους φίλους σου. Βάζω επίσης στοίχημα ότι δεν θα συζητούσες με την ίδια άνεση μαζί τους αν είχες πρόβλημα με τις κενώσεις σου – ναι, μιλώ για την αποβολή των περιττωμάτων από τον εντερικό σωλήνα, που θα έλεγες ότι αποτελεί και λίγο θέμα taboo. Παρεμπιπτόντως, αμφότερα αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία σου.
Για να καταλάβεις, το Νο 2 –που λένε και οι Αμερικανοί– έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς. Μελέτη ενημέρωσε ότι οι λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, θα ξεπεράσουμε τη συστολή θα πούμε κάποια πράγματα για τις κενώσεις και τα κόπρανα, όπως προκύπτουν από τοποθετήσεις γαστρεντερολόγων, ώστε να καταλάβεις πως μάλλον δεν υπάρχει λόγος για να αποφεύγουμε να πούμε τη λέξη.
Fact #1: Δεν υπάρχει σταθερός ή κανονικός αριθμός κενώσεων
Είναι γεγονός ότι η συχνότητα των κενώσεων δεν είναι από μόνη της σημαντική ένδειξη όσον αφορά την υγεία μας. Βλέπεις, είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτόν τον αριθμό. Χαρακτηριστικά αναφέρω τη διατροφή, την ενυδάτωση, το στρες, την ηλικία και τη χρήση φαρμάκων. Οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι ο φυσιολογικός αριθμός κυμαίνεται από τις έως τρεις κενώσεις την ημέρα έως τις τρεις την εβδομάδα.
Fact #2: Σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα
Είναι χρήσιμο να ξέρεις πως όσον αφορά τα περιττώματα, η μορφή τους αποτελεί καλύτερο κριτήριο για την υγεία από την ποσότητα. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εξηγούν πως τρεις κενώσεις την εβδομάδα που έχουν συμπαγή συνοχή δείχνουν ότι είμαστε μια χαρά. Η καταπόνηση ή η αίσθηση του πλήρους αδειάσματος του εντέρου «δείχνουν» πως χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές. Βοηθά ο καλύτερος ύπνος και κάποιες επιλογές τροφίμων, π.χ. οι φυτικές ίνες που παίρνουμε από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, που δρουν και ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Δεν χρειάζονται υπερβολές (πάνω από 25 γραμμάρια την ημέρα), γιατί έχουν ως συνέπειες το φούσκωμα και το υδαρές αποτέλεσμα.
Αν υποφέρουμε, βοηθά να ενυδατωθούμε καλύτερα. Επίσης, ο καφές και τα ροφήματα με καφεΐνη διεγείρουν τις συσπάσεις του παχέος εντέρου και μπορούν να προκαλέσουν κενώσεις. Διατροφή πλούσια σε λιπαρά ενδέχεται να επιβραδύνει το πεπτικό μας σύστημα.
Fact 3: H στάση επίσης παίζει ρόλο
Όπως εξηγούν οι γαστρεντερολόγοι, δεν εξελιχθήκαμε ως είδος για να κάνουμε τις κενώσεις καθήμενοι με τους γοφούς μας να είναι σε γωνία 90 μοιρών. Ιστορικά, κάναμε τη δουλειά μας οκλαδόν. Παρεμπιπτόντως, η προαναφερθείσα γωνία «κλείνει» το πέρασμα.
Μια λύση είναι να βάλουμε τα πόδια μας πάνω σε ένα σκαμπό. Ή να σηκώσουμε τα γόνατα πάνω από τους γοφούς, ώστε να χαλαρώσουμε τους μυς του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν το έντερο.
Bonus: Βάλε χρονόμετρο στα 10 λεπτά
Σε περίπτωση που χρειάζεσαι διάστημα μεγαλύτερο του 10λεπτου για να τακτοποιήσεις την ανάγκη σου, πρέπει να αποταθείς στο γιατρό σου. Το ίδιο κάνεις και όταν έχεις διαρκές φούσκωμα, κοιλιακή διάταση ή πόνο, πράγματα που δείχνουν πως η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.
Το πόσο γρήγορα ή όχι κινούνται τα τρόφιμα μέσα στον πεπτικό σωλήνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πρώτο τον γενετικό. Εξυπακούεται πως στη λίστα είναι και το άγχος, όπως και ότι δεν πάμε να κάνουμε αυτό που θέλει ο οργανισμός μας, όταν το θέλει. Επίσης, η ταχύτητα μειώνεται όπως μεγαλώνουμε.
Περιττό να πούμε ότι αφήνουμε το κινητό εκτός τουαλέτας και ότι η όποια σωματική δραστηριότητα βοηθά το πεπτικό μασάζ και τη μετακίνηση της τροφής – έως την αποβολή των κοπράνων.