ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΑΝ ΞΥΠΝΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ
Αν ξυπνάς κάθε πρωί με πονοκέφαλο, χρειάζεται να επικοινωνήσεις με νευρολόγο. Στο μεταξύ, μάθε τι μπορεί να σου συμβαίνει.
Τις τελευταίες ημέρες, η φίλη μου η Μαριάννα, η οποία υποφέρει ούτως ή άλλως συχνά πυκνά από ημικρανίες, παραπονιέται ότι ξυπνά κάθε πρωί με έναν διάχυτο πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, ο οποίος κάπως μειώνεται μέσα στη μέρα χωρίς όμως να την εγκαταλείπει εντελώς. Στην αρχή σκεφτήκαμε μήπως πρόκειται για κάποια ψύξη στον αυχένα που της προκαλεί και πονοκέφαλο, έπειτα δοκίμασε να αλλάξει μαξιλάρι μήπως έφταιγε αυτό, όμως ανακούφιση δεν βρήκε.
Αναζητώντας πληροφορίες σε άρθρα νευρολόγων και ιστοσελίδες με επιστημονικό ερευνητικό περιεχόμενο, διαπίστωσα πως το να ξυπνά κανείς με πονοκέφαλο δεν είναι σπάνιο. Προσωπικά, έχω παρατηρήσει να μου συμβαίνει αν έχω πιει νηστική παραπάνω από δύο ποτήρια κρασί το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, αυτό έχει να κάνει με την αφυδάτωση που προκαλεί στον οργανισμό το αλκοόλ, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Οπότε, ένα ποτήρι νερό και ένα παυσίπονο το πρωί είναι απαραίτητα, για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα το συντομότερο.
Τι γίνεται όμως όταν ο πονοκέφαλος διαρκεί παραπάνω ημέρες και ξεκινά από νωρίς το πρωί; Επισκεπτόμαστε έναν νευρολόγο, είναι απάντηση. Στο μεταξύ, παίρνουμε μια ιδέα του τι μπορεί να μας συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
6 λόγοι που μπορεί να ξυπνάς τα πρωινά με πονοκέφαλο
1. Αϋπνία και διαταραχές ύπνου
Σύμφωνα με τη νευρολόγο Dr. Nancy R. Foldvary-Schaefer, που ειδικεύεται στις διαταραχές ύπνου, οι λίγες ώρες ύπνου είναι ο συνηθέστερος παράγοντας που προκαλεί πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αν κανείς δεν κοιμάται καλά, υποφέρει από αϋπνίες ή αντιμετωπίζει άλλες διαταραχές ύπνου, ο πονοκέφαλος μπορεί να γίνεται όλο και χειρότερος και μάλιστα να οδηγεί σε ακόμα χειρότερη αϋπνία. Αν οι ώρες ύπνου σου είναι λίγες, αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ ή αν έχεις άστατο, διακοπτόμενο ύπνο, όλα αυτά μπορεί το πρωί να σε κάνουν να δυσφορείς έχοντας «βαρύ» κεφάλι. Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να έρθεις σε επαφή με έναν ειδικό ιατρό ύπνου.
2. Υπνική άπνοια
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πρωινούς πονοκεφάλους αντιμετωπίζουν στον ύπνο τους υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, κατά την οποία η αναπνοή σταματά και ξαναρχίζει ενώ κανείς κοιμάται. Βασικό της σύμπτωμα είναι το έντονο ροχαλητό και η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, που αναγκάζουν τον εγκέφαλο να στείλει σήμα στον οργανισμό ότι πρέπει να ξυπνήσει για να αποκατασταθεί η φυσική αναπνοή. Όταν αυτό συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη νύχτα, το επόμενο πρωί το άτομο είναι καταβεβλημένο, κακόκεφο και συχνά με πονοκέφαλο.
Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με την κατάλληλη θεραπεία.
3. Πονοκέφαλος επειδή άλλαξε η ρουτίνα ύπνου σου
Δεν ενδέχεται να προκαλέσει μόνο η έλλειψη ύπνου πρωινό πονοκέφαλο, μα και η υπερβολή σε αυτόν. Έχεις παρατηρήσει να έχεις παρακοιμηθεί κάποιο κυριακάτικο πρωινό και, όταν τελικά ξυπνήσεις, να έχεις πολύ βαρύ κεφάλι; Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το εντελώς αντίθετο;
Η νευρολόγος Σταυρούλα Μάτση εξηγεί σε άρθρο ότι πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν πως όταν κοιμηθούν παραπάνω από το κανονικό μπορεί να ξυπνήσουν με συμπτώματα ημικρανίας. «Συμβαίνει γιατί ο οργανισμός προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκαταστήσει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης», γράφει. «Η ημικρανία που σχετίζεται με τον ύπνο μπορεί να είναι ένας τρόπος για το σώμα να επανορθώσει την ισορροπία ύπνου/εγρήγορσης, είτε κρατώντας σας ξύπνιους όταν είχατε πολύ ύπνο, είτε αναγκάζοντάς σας να κοιμηθείτε όταν δεν έχετε ύπνο. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι στον εγκέφαλο των ατόμων με ημικρανία δεν αρέσει η αλλαγή της ρουτίνας».
Στο σημείο αυτό, να πω ότι με τη φίλη μου τη Μαριάννα καταλήξαμε πως κάτι τέτοιο της συνέβαινε, αφού τα συμπτώματα εμφανίστηκαν τις ημέρες των γιορτών που οι ώρες ύπνου της ήταν πολύ άστατες, ενώ μειώθηκαν όταν επέστρεψε στην κανονική της ρουτίνα, με σταθερό πρωινό ξύπνημα στις 6:30.
4. Τρίξιμο δοντιών
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας (o λεγόμενος βρουξισμός) μπορεί να ευθύνεται για τον πρωινό σου πονοκέφαλο, λόγω της γενικότερης πίεσης που ασκείται στα οστά του προσώπου και του κεφαλιού.
5. Υπέρταση
Σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Δασκολιά, Χειρουργό ΩΡΛ , «η υπέρταση είναι συχνή αιτία πρωινού πονοκέφαλου. Η πίεση, που κατά τη διάρκεια του ύπνου κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, το πρωί αυξάνεται απότομα. Αυτό μπορεί να γίνεται πιο έντονο αν πάσχετε από υπέρταση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνει τις πρωινές ώρες».
Έχει νόημα, λοιπόν, αν υποφέρεις από πρωινό πονοκέφαλο να ελέγξεις την πίεσή σου για να διαπιστώσεις αν είναι αυξημένη και, στην περίπτωση αυτή, να συμβουλευτείς γιατρό.
6. Στάση σώματος στο κρεβάτι
Καθένας μπορεί να αποκοιμηθεί σε κάποια ασυνήθιστη στάση τη νύχτα, που να ενοχλεί τον αυχένα και αυτό να προκαλέσει πονοκέφαλο. Άνθρωποι που κοιμούνται π.χ. με δύο μαξιλάρια μπορεί να αναφέρουν κάποια τέτοια ενόχληση. Υπάρχουν, μάλιστα, επιστήμονες που πιστεύουν πως το να κοιμάται κανείς χωρίς καθόλου μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει με τους πρωινούς πονοκεφάλους, οπότε δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις για 1-2 βράδια και να δεις αν θα νιώθεις καλύτερα. Πάντως, λένε οι ίδιοι, «ο ύπνος με μαλακά μαξιλάρια μειώνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι, κόβοντας μέρος της συνήθους παροχής οξυγόνου στο κεφάλι», οπότε ειδικά αυτά είναι προτιμότερο να τα αποφεύγεις.