iStock

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Πόσο λειτουργικά είναι τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σου και από τι κινδυνεύεις αν δεν τα εξασκείς σωστά, σε καθημερινή βάση;

Τα θεμέλια είναι το σημαντικότερο στοιχείο ενός κτιρίου που ορθώνεται με ασφάλεια σε ύψος, σωστά; Με τον ίδιο τρόπο και τα πέλματα, και πιο συγκεκριμένα τα δάχτυλα των ποδιών, παίζουν τεράστιο ρόλο στη σταθερότητά μας. «Ειδικά τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών είναι τρομερά υποτιμημένα, κι όμως σε κάθε μας βήμα είναι αυτά που λειτουργούν ως μοχλοί, λυγίζοντας προς τα πίσω για να μας σπρώξουν μπροστά», λέει σε άρθρο η φυσικοθεραπεύτρια Christynne Helfrich.

Είναι γεγονός: κάθε δραστηριότητα που απαιτεί από εμάς να σπρώξουμε με τα πόδια το πάτωμα είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς το μεγάλο δάχτυλο.

Αυτό το τόσο σημαντικό δάχτυλο πρέπει να παραμένει ελαστικό και δυνατό, προκειμένου να μας στηρίζει και να μας κινεί. Η κινητικότητά του είναι από τις πρώτες που χάνονται με την πάροδο των ετών ή εξαιτίας μιας σειράς αιτιών, όπως η κληρονομικότητα, η ανατομία των πελμάτων, τα άβολα παπούτσια, η υπερχρήση ή διάφορες παθολογίες.

iStock
Relaxing woman, female feet close-up, foot care concept, home interior

Όταν η ελαστικότητα στο μεγάλο δάχτυλο χάνεται, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές από όσο φαντάζεσαι: «Όταν κάτι δεν πάει καλά στο μεγάλο δάχτυλο, δημιουργείται μία κατάσταση ντόμινο, καθώς για να σταθεροποιηθεί το σώμα σφίγγονται άλλα σημεία του ποδιού ή της μέσης, ενώ μπορεί ακόμα και να τραυματιστούν λόγω αυτής της έντασης», εξηγεί η Helfrich. Για παράδειγμα, αν το μεγάλο σου δάχτυλο δεν λειτουργεί κανονικά, μπορεί να αναγκάζεσαι να αλλάζεις την κίνηση του ποδιού σου όταν περπατάς, να ρίχνεις περισσότερο βάρος στο άλλο πόδι και αυτό να έχει επίπτωση στη μέση σου ή στα γόνατά σου.

Πώς θα καταλάβεις ότι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου είναι απόλυτα λειτουργικό

Θα το καταλάβεις ελέγχοντας την παθητική και ενεργητική κινητικότητα του δαχτύλου σου, είτε μόνος/-η σου είτε με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή ή ποδολόγου.

Την παθητική κινητικότητα θα την ελέγξεις τραβώντας το δάχτυλο ή πιέζοντάς το –απαλά– έτσι ώστε να κάνει περιστροφικές κινήσεις. Η ενεργητική κινητικότητα είναι οι κινήσεις που κάνει το δάχτυλο με τη βοήθεια των μυών που το στηρίζουν.

«Ιδανικά, θέλεις το δάχτυλο σου να σχηματίζει μια γωνία 30-45 μοιρών όταν το λυγίζεις μπροστά και 65 μοιρών (ή μεγαλύτερη) όταν το τεντώνεις προς τα πίσω. Και όλα αυτά χωρίς να σε πονά», λέει η Helfrich, η οποία προτείνει ένα ακόμα τεστ: Ενώ είσαι όρθιος/-α στηρίξου στα δάχτυλα των ποδιών και ανασήκωσε τη μία φτέρνα αφήνοντας το άλλο πέλμα φλατ στο πάτωμα. Έπειτα, κάνε την ίδια κίνηση στο άλλο πόδι. Συνέχισε για λίγη ώρα εναλλάξ στο κάθε πόδι και βεβαιώσου ότι όλες οι κινήσεις γίνονται κανονικά.

Πώς να διατηρήσεις την κινητικότητα του δαχτύλου σου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περπάτημα είναι η βασικότερη άσκηση που χρειάζεσαι για να εξασκείς το μεγάλο σου δάχτυλο, αρκεί να έχεις τα σωστά, υποστηρικτικά παπούτσια. Αν πάλι δεν περπατάς όσο συχνά θα ήθελες ή περνάς πολλές ώρες φορώντας ψηλοτάκουνα ή σφιχτά παπούτσια, έχει νόημα να δοκιμάζεις καθημερινά τις παρακάτω ασκήσεις. «Αν, όμως, σου προκαλούν πόνο ή ενοχλήσεις αντί να σε ανακουφίζουν, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς έναν ποδολόγο, ποδίατρο ή φυσικοθεραπευτή, προκειμένου να προλάβεις κάποια χειρότερη κατάσταση», καταλήγει η Helfrich, που τις προτείνει.

iStock
Close-up Of A Woman's Leg Near High Heels On Hardwood Floor

– Κούνα απαλά το μεγάλο σου δάχτυλο πάνω-κάτω

Μπορείς να το κάνεις από οποιαδήποτε στάση, ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν να καθίσεις σε μία καρέκλα χωρίς παπούτσια, να κρατήσεις το γυμνό σου πέλμα με το ένα χέρι και με το αντίθετο χέρι να πιάσεις το μεγάλο δάχτυλο. Τράβηξέ το έτσι ώστε να τεντωθεί λίγο ο σύνδεσμος και στη συνέχεια μετακίνησέ το αργά εμπρός και πίσω, κρατώντας το για μερικά δευτερόλεπτα σε κάθε θέση. Δεν χρειάζεται να το μετακινήσεις στα πλάγια (αριστερά-δεξιά) καθώς αυτή δεν είναι μία κίνηση που το μεγάλο δάχτυλο κάνει ποτέ φυσικά.

– Χρησιμοποίησε έναν τοίχο για αντίσταση

Αν δεν θέλεις να πιάσεις τα πόδια σου, μπορείς να κάνεις την ίδια ακριβώς άσκηση χρησιμοποιώντας έναν τοίχο για αντίσταση. Δηλαδή, με το ένα πόδι να πατά σταθερά στο έδαφος, σήκωσε το άλλο πόδι και πίεσε τα δάχτυλα στον τοίχο, τόσο λυγίζοντας όσο και τεντώνοντάς τα. Μείνε στην κάθε θέση για 20-30 δευτερόλεπτα και συνέχισε μετά στο άλλο πόδι.

– Αντίθετη κίνηση

Καθώς το πέλμα μας κάνει μία συγκεκριμένη κίνηση όταν περπατάμε, με τα μεγάλα δάχτυλα να ασκούν πίεση προς τα κάτω, μια καλή άσκηση είναι η ακριβώς αντίθετη: να τα πιέσουμε δηλαδή προς τα πάνω. Με ποιον τρόπο;

Με το να βάλουμε τα δάχτυλα των ποδιών στην άκρη ενός σκαλιού και –με γυμνό πέλμα– να πιέσουμε τη φτέρνα προς τα κάτω, πιο χαμηλά δηλαδή από το ύψος του σκαλιού. Βοηθά το να κρατάμε με το χέρι μας την κουπαστή της σκάλας για στήριξη. Με 15-30 δευτερόλεπτα σε αυτή τη θέση θα νιώσουμε πρωτόγνωρη ανακούφιση.

– Γύμνασε αποτελεσματικά τα μεγάλα σου δάχτυλα

Η Dr. Helfrich προτείνει μία λίγο πιο δύσκολη άσκηση για καλύτερη εκγύμναση των δαχτύλων των ποδιών, που θα ενισχύσει σημαντικά την κινητικότητά τους: Βρέξε μια πετσέτα χεριών και ακούμπα τη στο πάτωμα. Στη συνέχεια, κάθισε σε μία καρέκλα και χρησιμοποιώντας μόνο τα γυμνά δάχτυλα των ποδιών σου πιάσε την πετσέτα και σήκωσέ την. Εναλλακτικά, ρίξε μερικά βότσαλα στο πάτωμα και με τα δάχτυλά σου πιάνε τα ένα-ένα και ρίχνε τα σε έναν κουβά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.