iStock

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΥΦΛΩΝΟΜΑΙ: ΕΧΩ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Το Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή και η βλεφαρίτιδα με ταλαιπώρησαν έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι να γίνει σωστή διάγνωση.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος του δράματος που ζω με τα μάτια μου, από την πρώτη επίσκεψη που έκανα σε οφθαλμίατρο επειδή ζαλιζόμουν καθημερινά στη δουλειά. Ο οποίος ούτε για Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή μου μίλησε, ούτε για βλεφαρίτιδα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μόλις έθετα σε λειτουργία τον υπολογιστή και άναβαν οι οθόνες, αισθανόμουν σαν να έκαιγε το φως τους βολβούς μου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, αισθανόμουν μια ένταση σε όλον μου τον εγκέφαλο – πώς τεντώνουν οι μύες σου, όταν κάνεις κάτι έντονο;

Περνούσα το υπόλοιπο του ωραρίου μου παρέα με 50 μικρούς τυμπανιστές που έδιναν παράσταση μέσα στο κεφάλι μου. Υπέθετα πως κάτι από όσα έχω στα μάτια μου έχει αλλάξει (η μυωπία, ο αστιγματισμός ή η πρεσβυωπία) και έκλεισα ραντεβού με οφθαλμίατρο στον οποίον δεν είχα ξαναπάει, μηδέ είχα συστάσεις – τον βρήκα στον κατάλογο του ταμείου μου. Αυτό αποδείχθηκε λάθος που πλήρωνα επί ένα έτος.

χω Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή και βλεφαρίτιδα
iStock

Ο εν λόγω –φανταστικός το δίχως άλλο– επαγγελματίας μου είπε πως μεγάλωσε η μυωπία μου (σε ηλικία που όταν συμβαίνει αυτό, η ιατρική κοινότητα φωνάζει «θαύμα», θέλω να πω συμβαίνει σπάνια), ενώ βρήκε αλλαγή και στον αστιγματισμό και την πρεσβυωπία.

Μου έκανε έναν πιο εξονυχιστικό έλεγχο, «σε βαθύτερο επίπεδο» όπως μου είπε, και τα βρήκε όλα υπέροχα (πίεση, νεύρα κ.ά.), πριν εντοπίσει πως έχω πάθει μόλυνση και μου δώσει ειδικό κολλύριο. Για λίγες ημέρες ένιωσα πως ξαναβρήκα το φως μου. Μετά… ξανακύλησα στη θολούρα.

Ακολούθησε  πολλή ταλαιπωρία, λάθος γυαλιά (και σε επίπεδο κέντρου, αφού μεταξύ όσων με βρήκαν ήταν και οι λάθος μοίρες του αστιγματισμού, οπότε κράτα πως η ζαλάδα έγινε μόνιμη παρέα, μαζί με τη θολή όραση, συν τα πεταμένα χρήματα), πολλές μετρήσεις σε οπτομέτρες (πήγαινα για το πλειοψηφικό σκορ, αφού δεν συμφωνούσαν όλοι μεταξύ τους), σκέψεις του τύπου «μήπως τελικά, τυφλώνομαι;» και το σχετικό άγχος.

Τελικά, μετά από επίσκεψη σε χειρουργό οφθαλμίατρο έμαθα ότι έχω Σύνδρομο της Όρασης του Υπολογιστή –που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι έχω πολλούς βαθμούς μυωπίας συν πρεσβυωπία σε καλπάζουσα πορεία– και βλεφαρίτιδα. Και τα δύο μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν δεν τα φροντίσω. Κάτι που προφανώς και κάνω. Όταν ολοκληρώσω τη θεραπεία, θα κάνω νέα μέτρηση βαθμών, καθώς όπως μου είπε ο ειδικός, με τα θέματα που έχω το αποτέλεσμα δεν θα είναι έγκυρο. Θέλω όμως, να μοιραστώ μαζί σου τα συμπτώματα και τη διάγνωση, γιατί μπορεί να περνάς ό,τι έζησα εγώ επί ένα χρόνο και ξέρω ότι δεν είναι πολύ ωραίο.

Τι είναι το Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή

Το Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή κάνει διεθνή καριέρα ως Computer Vision Syndrome (CVS) και γενικά είναι γνωστό ως ψηφιακή κόπωση των ματιών. Όπως είπε ο γιατρός μου, ο πιο συνηθισμένος «πελάτης» του είναι γυναίκες που φορούν φακούς επαφής και εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες υπολογιστή ή όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Έχω Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή και βλεφαρίτιδα
iStock

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κούραση στα μάτια, θολή όραση, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, και πόνο στον αυχένα και στους ώμους. Επί μήνες, έκανα tick σε όλα.

Αυτά τα συμπτώματα, λοιπόν, προκαλούνται κυρίως από την παρατεταμένη χρήση οθονών και την κακή εργονομία του χώρου εργασίας. Όπου «κακή εργονομία του χώρου εργασίας» είναι η ακατάλληλη θέση της οθόνης, η λανθασμένη στάση του σώματος και ο ανεπαρκής φωτισμός.

Κάτι άλλο που παίζει ρόλο είναι η έλλειψη ξεκούρασης. Η συνεχής χρήση οθονών χωρίς διαλείμματα αυξάνει την πίεση στα μάτια, ενώ ο κακός φωτισμός και οι αντανακλάσεις στην οθόνη ενισχύουν την κόπωση των ματιών και το μειωμένο βλεφάρισμα που προκαλεί ξηρότητα.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του CVS, έχει φανεί πως επηρεάζει την παραγωγικότητα και τη συνολική ευεξία των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες μπροστά από οθόνες. Τα συμπτώματα συχνά μειώνονται ή εξαφανίζονται όταν τα άτομα δεν χρησιμοποιούν τις συσκευές, και αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος που υπάρχει για να καταλάβεις αν έχεις το Σύνδρομο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι συγκεκριμένοι. Θα στα πει ο επαγγελματίας υγείας, ωστόσο κάποιες γενικές συμβουλές είναι πως θα χρειαστείς κολλύριο ενυδάτωσης και φυσικών δακρύων (για χρήση έως 4 φορές την ημέρα).

κολλύριο
iStock

Μετά, πρέπει να κάνεις τακτικά διαλείμματα στη δουλειά, χωρίς όμως να μεταφέρεις το βλέμμα σου από την οθόνη του υπολογιστή σε αυτήν του κινητού. Το ζητούμενο είναι να κοιτάς μακριά, τον ορίζοντα, ώστε να δακρύζεις κι έτσι να καταπολεμάς τη ξηροφθαλμία. Κάνε έναν κόπο να βάλεις την οθόνη στο ύψος των ματιών και σε απόσταση από 50 έως 70 εκατοστών και, αν το νιώθεις, καθιέρωσε τον κανόνα 20-20-20 (κάθε 20 λεπτά, κοιτάς κάτι που βρίσκεται 20 πόδια –δηλαδή 6 μέτρα– μακριά για 20 δευτερόλεπτα).

Τα SOS για όσους είναι άνω των 40 ετών

Η επιδείνωση του Συνδρόμου Όρασης του Υπολογιστή σε άτομα άνω των 40 ετών είναι γεγονός, καθώς σε αυτή την ηλικία εμφανίζεται η πρεσβυωπία. Πρόκειται για σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του φακού του ματιού και επηρεάζει την ικανότητα εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Έτσι, τα μάτια μας εργάζονται πιο σκληρά όταν κοιτούν οθόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μοιραία τα συμπτώματα του CVS γίνονται πιο έντονα.

Παράδειγμα; Ζούμε πιο έντονα τη θολή όραση όταν κοιτάζουμε οθόνες και δη χωρίς τα γυαλιά της πρεσβυωπίας. H ξηροφθαλμία, συνθήκη ούτως ή άλλως συχνή σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων, επιδεινώνεται από τις ψηφιακές συσκευές.

Με την ηλικία κουράζονται και πιο γρήγορα τα μάτια όταν διαβάζουμε κάτι σε οθόνη. Ως εκ τούτου, γίνεται ζωτικής σημασίας να την έχουμε στην κατάλληλη απόσταση και το κατάλληλο ύψος. Όπως σημασία έχει και ο φωτισμός, με τη χρήση φίλτρων που μειώνουν τις αντανακλάσεις.

Τι είναι η βλεφαρίτιδα

Η δεύτερη διάγνωση για την περιπέτεια που μου πρόσφεραν τα μάτια μου έλεγε «βλεφαρίτιδα». Είναι μια κοινή φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τα βλέφαρα, ιδιαίτερα τις περιοχές γύρω από τις βλεφαρίδες.

Προκαλείται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων κοντά στη βάση των βλεφαρίδων και οδηγεί σε ερεθισμό και ερυθρότητα.

Έτσι, τα βλέφαρα κοκκινίζουν, νιώθουμε κνησμό και κάψιμο στα μάτια, ευαισθησία στο φως, θολή όραση και έχουμε τσίμπλες. Για την ακρίβεια, έχουμε αποφολίδωση της επιδερμίδας γύρω από τις βλεφαρίδες, που βλέπουμε ως άσπρες ή κίτρινες τσίμπλες.

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να προκύψει από βακτηριακή μόλυνση, από δερματική πάθηση (π.χ. σμηγματορροϊκή δερματίτιδα), αλλά και αλλεργία ή αντίδραση σε καλλυντικά και φακούς επαφής.

Ο γιατρός μου έγραψε έναν αφρό καθαρισμού ειδικό για την περιοχή των βλεφάρων. Κάθε πρωί και κάθε βράδυ κάνω πρώτα κομπρέσες στην περιοχή (ή ντους) ώστε να ανοίξουν οι φραγμένοι αδένες. Μετά πλένω τα χέρια μου και εν συνεχεία καθαρίζω με τον ειδικό αφρό για έως 80 δευτερόλεπτα. Τέλος, ξεπλένω καλά και φυσικά σκουπίζω με καθαρή πετσέτα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις βλεφαρίτιδας, προτείνονται άλλα μέτρα αντιμετώπισης. Θα στα πει ο οφθαλμίατρός σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.