ΤΑΤΟΥΑΖ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ: ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
Μια πρωτοποριακή τεχνική εξαλείφει τον πόνο από την όλη διαδικασία αποτύπωσης τατουάζ πάνω στο δέρμα. Φαντάζεσαι να μπορείς να το κάνεις και μόνος σου;
Θα ήθελες να κάνεις ένα τατουάζ. Αλλά δεν μπορείς τον πόνο. Ή το αίμα. Ή δεν έχεις την υπομονή ή/και το κουράγιο να διαχειριστείς το –ενίοτε πολύωρο– «χτύπημα» ή τη φροντίδα που ακολουθεί για δύο εβδομάδες.
Ενδεχομένως να μην θέλεις να κάνεις τατουάζ απλώς και μόνο γιατί σου κάνει κέφι, αλλά γιατί θέλεις να καλύψεις ένα σημάδι στο σώμα σου, το οποίο δεν σου αρέσει ή σου θυμίζει κάτι που πραγματικά θες να αφήσεις πίσω.
Ωστόσο, μπορεί να το αποφεύγεις για κάποιον από τους λόγους που διάβασες ήδη. Ή να φοβάσαι πως μπορεί να μην σου αρέσει το αποτέλεσμα. Πλέον υπάρχει λύση. Για όλους. Είναι το microneedle patch tattoo.
Τατουάζ υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι
Ο άνθρωπος των πάγων ανακαλύφθηκε –ως μούμια– τον Σεπτέμβριο του 1991, στις Άλπεις Ötztal, στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία. Εκτιμάται πως έζησε μεταξύ του 3.350 και του 3.105 π.Χ. Στο σώμα του είχε δερματοστιξία. Είναι η παλαιότερη αναφορά που έχει καταγραφεί.
Μελέτες έχουν ενημερώσει πως μέσω των τατουάζ παλαιότεροι πολιτισμοί «επισήμαιναν» την κοινωνική θέση και την οικογενειακή κατάσταση των ανθρώπων. Βασιλικές οικογένειες τα είχαν ως κοσμήματα. Κάποιοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τη δερματοστιξία και ως θεραπεία σε θέματα υγείας.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι σημάδευαν με τατουάζ όποιον ήθελαν να εξευτελίσουν. Μάρκαραν αιχμαλώτους, δούλους και εγκληματίες, όπως έκαναν και στα ζώα.
Στην Κίνα το τατουάζ συμβόλιζε τη δύναμη, στις ΗΠΑ θεϊκή ευλογία και στην Ιαπωνία τέχνη αντίστοιχη των κιμονό και των κοσμημάτων – πριν απαγορευτούν ως σήμα κατατεθέν των μελών της Yakuza.
Όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός, ήρθε η απαγόρευση της «παγανιστικής» και «ειδωλολατρικής» αυτής έκφρασης. Εκτός κι αν κάποιος έκανε tattoo τον σταυρό.
Η λέξη πιστεύεται πως προέρχεται από τον όρο «tatau» των Πολυνήσιων. Το Tā σημαίνει «χτυπώ» και το tau «τοποθετώ». Μαζί σημαίνουν «σημαδεύω».
Οι Σαμοανοί χρησιμοποιούσαν το tatau στην ιεροτελεστία του περάσματος ενός αγοριού στην ενηλικίωση και την αποδοχή του από την κοινότητα ως θαρραλέου άνδρα. Οι γυναίκες αποκτούσαν κάποιο, εάν είχαν κάποια ξεχωριστή ικανότητα. Η επώδυνη διαδικασία ακολουθείται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει μια χτένα από κόκκαλο, που τοποθετείται σε ξύλινη λαβή. Στις άκρες τοποθετείται μείγμα αιθάλης (από κεριά που μένουν για ώρες αναμμένα) με ζάχαρη και νερό. Υπάρχει και εναλλακτική με στάχτη, που αναμειγνύεται με λάδι ή μητρικό γάλα. Με συνεχή χτυπήματα που γίνονται με σφυρί, δημιουργείται το σχέδιο στο δέρμα.
Για τον λαό της Σαμόα η αντιγραφή είναι ασέβεια και το «δεν αντέχω άλλο τον πόνο» δειλία.
Όταν εμφανίστηκαν ολλανδικά πλοία στη Σαμόα, οι ναύτες είδαν τα σχέδια που είχαν οι γηγενείς στα πόδια και ο Captain James Cook ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα, ώστε να τα μεταφέρει στην Ευρώπη. Επειδή οι ναύτες ήταν αυτοί που πήγαν την τέχνη σε όλα τα σημεία της γης, τα τατουάζ συνδέθηκαν άρρηκτα μαζί τους – καθώς έγιναν και η ταυτότητα τους, ένας τρόπος να ξεχωρίζουν από τους άλλους.
Τις δυο τελευταίες δεκαετίες η κακή φήμη έχει «υποχωρήσει». Ως προς αυτό έχουν βοηθήσει και οι επιστήμονες που μελετούν ό,τι αφορά τα τατουάζ. Και, κάπως έτσι, όσοι τα φέρουν μπορούν και να δίνουν αίμα μετά το πέρας έξι μηνών από τη συνεδρία – κάτι που προ 20ετίας δεν γινόταν.
Ακόμα είναι σε εξέλιξη η μελέτη που θα ενημερώσει αν πραγματικά τα μελάνια συνδέονται με τη δημιουργία καρκίνου. Έως τώρα έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ανησυχητικών ουσιών, όχι όμως η σύνδεση.
Τι είναι τα ιατρικά τατουάζ
Η ιατρική μικρομελάχρωση –όπως είναι επίσης γνωστά τα ιατρικά τατουάζ– εξυπηρετεί διττό σκοπό: ιατρικό και αισθητικό.
Όπως αναφέρει το Stanford Medicine, «o στόχος του ιατρικού τατουάζ είναι να ανακατασκευάσει τις αντιληπτές παραμορφώσεις μέσω της τέχνης του τατουάζ, έτσι ώστε η εσωτερική ομορφιά των ασθενών μας να γίνει πιο ορατή στον κόσμο».
Βοηθά για να καμουφλαριστεί μια περιοχή του δέρματος ή του τριχωτού της κεφαλής του ασθενή που έχει υποστεί ανεπιθύμητες αλλαγές. Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνική εφαρμόζεται επίσης για τη διόρθωση ή την κάλυψη παθήσεων που υπήρχαν κατά τη γέννηση, όπως η σχισμή του χείλους ή την αχρωμία.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, που περιλαμβάνει:
- το καμουφλάζ ουλής ή εγκαύματος,
- το καμουφλάζ ραγάδων,
- την αποκατάσταση της μελάγχρωσης της θηλαίας θηλής,
- την αποκατάσταση θηλής μετά από χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής,
- την προσομοίωση τριχοθυλακίων,
- τη λάμψη και εξισορρόπηση του τόνου του δέρματος,
- την ενημέρωση των γιατρών για την ύπαρξη κάποιας ιατρικής κατάστασης (π.χ. επιληψία, διαβήτης, αλλεργίες κλπ).
Πώς γίνεται το ιατρικό τατουάζ
Οι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες (υπάρχουν σχετικές πιστοποιήσεις και άδειες, σε κάποιες χώρες που σκέφτονται λίγο περισσότερο τους πολίτες τους) τοποθετούν αναισθητική κρέμα στην περιοχή που θα γίνει το tattoo. Εναποθέτουν μικροσκοπικές σφαίρες οργανικών και ορυκτών χρωστικών, στα ανώτερα στρώματα του δέρματος – εν αντιθέσει με το τυπικό τατουάζ, στο ιατρικό χρησιμοποιούνται μικρότερες βελόνες και διαφορετικές χρωστικές ουσίες.
Τι ανακάλυψε το Georgia Tech
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, ερευνητές του Georgia Institute of Technology ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο να αποκτήσει κάποιος tattoo, χωρίς να έχει την ανάγκη κανενός. Δηλαδή, να μπορούμε όλοι να τα κάνουμε στον εαυτό μας.
Όλα γίνονται με ένα patch και το microneedle που ήδη χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς – κυρίως στην αντιγήρανση.
«Έχουμε ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της βελόνας ώστε να είναι ανώδυνη, αλλά εξακολουθεί να εναποθέτει αποτελεσματικά μελάνι για tattoo στο δέρμα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, Mark Prausnitz. Πρόσθεσε πως «αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος όχι μόνο για να γίνουν πιο προσιτά τα ιατρικά τατουάζ, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τατουάζ κοσμετολογίας, λόγω της ευκολίας χορήγησης».
Οι βελόνες που υπάρχουν στο έμπλαστρο είναι μικρότερες από κόκκο άμμου. Εγχέονται με μελάνι tattoo στο «καλούπι» (βλ. σχήμα) και μετά προστίθεται το έμπλαστρο για άνετο χειρισμό.
Επειδή οι μικροβελόνες είναι κατασκευασμένες από μελάνι για tattoo, εναποθέτουν το μελάνι στο δέρμα πολύ αποτελεσματικά, πιέζοντας μια φορά για λίγα λεπτά στο δέρμα – αντί των επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων με μεγαλύτερες βελόνες στα κανονικά τατουάζ.
Με αυτές τις βελόνες φτιάχνεται το επιθυμητό σχέδιο και καθεμία λειτουργεί ως pixel για τη δημιουργία της τελικής εικόνας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ μπορεί να είναι και μόνιμο. Γεγονός που τα κάνει τα microneedle patch tattoos επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν τατουάζ, χωρίς όμως να πονέσουν ή τον όποιο κίνδυνο για μόλυνση. Προφανώς είναι η επιλογή για αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ιατρικών αναγκών και καλλυντικών επιθυμιών. Μπορούν και να χρησιμοποιηθούν για την κωδικοποίηση πληροφοριών στα ζώα – αντί να κόβουν οι υπηρεσίες την άκρη του αυτιού στις γάτες και τους σκύλους που στειρώνουν.
Ο Dr. Prausnitz κατέληξε στο ότι «ο στόχος δεν είναι να αντικαταστήσουμε όλα τα τατουάζ, τα οποία είναι συχνά έργα τέχνης που δημιουργούνται από καλλιτέχνες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ασθενείς, κατοικίδια και άτομα τα οποία θέλουν ένα ανώδυνο τατουάζ που μπορεί να χορηγηθεί εύκολα».