iStock

ΤΑ SOS ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΙΑΣΗ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Τι «μέτρα» πρέπει να λάβεις για να αποφύγεις την ηλίαση το καλοκαίρι; Ένας ειδικός παθόλογος μοιράζεται μαζί μας μερικές απλές αλλά σημαντικές συμβουλές.

Αναμφισβήτητα το καλοκαίρι είναι μία από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να το απολαμβάνουμε με ασφάλεια, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Γι' αυτό εξάλλου και ακούμε συνέχεια συστάσεις όπως το να φοράμε αντηλιακό και να μην καθόμαστε κάτω από τον ήλιο πολλές ώρες την ημέρα. Ιδιαίτερα άνθρωποι με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο.

Θέλοντας να μάθουμε πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει μια συνηθισμένη μορφή θερμοπληξίας, την ηλίαση, επικοινωνήσαμε με τον ειδικό παθολόγο Στυλιανό Δερμιτζάκη και του ζητήσαμε να μας δώσει μερικές συμβουλές πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης.

Αρχικά, ο κ. Δερμιτζάκης μάς εξήγησε ότι «η ηλίαση είναι η πιο συχνή μορφή θερμοπληξίας και συμβαίνει μετά από πολύωρη έκθεση του σώματος –αλλά κυρίως του κεφαλιού μας– στον ήλιο. Αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους ευάλωτους ιατρικά ασθενείς (καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους, νεφροπαθείς κλπ).

Τα κύρια συμπτώματα της ηλίασης είναι:

  • πονοκέφαλος,
  • ζάλη,
  • ίλιγγος,
  • πυρετός,
  • αδυναμία,
  • υπνηλία,
  • έντονη δερματική ερυθρότητα.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε παραλήρημα, ευερεθιστότητα, ωχρότητα, σύγχυση, σπασμούς ή υπερπυρεξία (πυρετός άνω των 41οC)».

ηλίαση
iStock

6 συμβουλές για να μην πάθουμε ηλίαση

Όπως τονίζει ο κ. Δερμιτζάκης, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και μας δίνει 6 συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε την ηλίαση.

  1. Φοράμε ελαφρά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  2. Φοράμε καπέλο και χρησιμοποιούμε ομπρέλα.
  3. Αποφεύγουμε να παραμένουμε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες.
  4. Καταναλώνουμε άφθονα υγρά, αλλά αποφεύγουμε τα αλκοολούχα που προκαλούν αφυδάτωση.
  5. Κάνουμε συχνά ντους ή βουτιές στην θάλασσα.
  6. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ελαφριά και να αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά.

ηλίαση
iStock

Τι να κάνουμε σε περίπτωση ηλίασης

Αν το κακό έχει γίνει ήδη, ο κ. Δερμιτζάκης συμβουλεύει: «Για ελαφρύτερες περιπτώσεις ηλίασης, το άτομο πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε δροσερό σκιερό μέρος και να ενυδατωθεί αρκετά, ενδεχομένως να κάνει και ένα δροσερό ντους. Αν έχει πονοκέφαλο, ένα κοινό παυσίπονο όπως η παρακεταμόλη θα δώσει λύση. Στις βαρύτερες περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατόν σε ιατρική δομή όπου θα του παρασχεθεί άμεσα η κατάλληλη βοήθεια».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.