ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Οι μισοί σχεδόν άνθρωποι που θα πάθουν ανακοπή εμφανίζουν συγκεκριμένα προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Οι αριθμοί δεν μας τα λένε καθόλου καλά: Οι Έλληνες, διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, σύμφωνα με το υπ. Υγείας. Ετησίως χάνονται 7.000 ζωές από εμφράγματα – πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκύπτουν εντελώς απρόβλεπτα, χωρίς το άτομο να γνωρίζει ότι πάσχει από κάποιο καρδιακό νόσημα.
Επιπλέον, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τα συμπτώματα πριν από μια ανακοπή. Αν βέβαια υπάρξουν συμπτώματα, γιατί συμβαίνει η καρδιά να σταματήσει αιφνίδια, χωρίς καμία προειδοποίηση. Και όταν συμβεί αυτό, λέει η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, μόνο το 12% των ανθρώπων επιβιώνει.
Όταν, όμως, υπάρχουν συμπτώματα τα οποία καταφέρει κανείς να διακρίνει και όταν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα ποσοστά επιβίωσης είναι σημαντικά.
Τα γενικά συμπτώματα μιας ανακοπής, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αδυναμία και ταχυπαλμία ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός. Ωστόσο, νέα μελέτη από το Schmidt Heart Institute του νοσοκομείου Cedars-Sinai, επιβεβαιώνει μεν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και διευκρινίζει ότι τα εντονότερα από αυτά που εμφανίζονται έως και 24 ώρες πριν την ανακοπή, διαφέρουν ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της ανακοπής ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Digital Health έδειξε ότι:
- Οι άνδρες πριν την ανακοπή εμφανίζουν συνήθως πόνο στο στήθος.
- Οι γυναίκες πριν την ανακοπή εμφανίζουν συνήθως δύσπνοια, σα να τους κόβεται η ανάσα.
Πρόκειται για συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει και άλλες επιστημονικές έρευνες μικρότερης κλίμακας στο παρελθόν.
Δεν έχουν όλοι συμπτώματα
Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι μόνο οι μισοί από αυτούς που παθαίνουν ανακοπή έχουν νωρίτερα κάποιο σύμπτωμα. «Και από αυτούς που έχουν συμπτώματα, μόνο ένα 20% περίπου καλεί ασθενοφόρο. Όταν το κάνουν, όμως, οι ασθενείς αυτοί έχουν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν, συγκριτικά με όσους δεν το κάνουν».
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Sumeet Chugh, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Cedars-Sinai, αναφέρει, ότι άλλα συμπτώματα που ανέφεραν υπο-ομάδες και των δύο φύλων είναι έντονοι παλμοί, σωματική δραστηριότητα που μοιάζει με επιληπτική κρίση και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Τι κάνουμε όταν εμφανιστούν συμπτώματα
Εντελώς μεμονωμένα τα συμπτώματα αυτά είναι δύσκολο να μεταφραστούν. Όπως λέει και ο καρδιολόγος Ambarish Pandey, του Southwestern Medical Center στο Dallas, μπορεί να σημαίνουν ανακοπή, αλλά μπορεί να συνδέονται με πολλές ακόμα ασθένειες, όχι απαραίτητα καρδιολογικής φύσης.
«Στην εντατική πολλοί ασθενείς έχουν δύσπνοια και πόνο στο στήθος, όμως το ποσοστό αυτών που τελικά καταλήγουν να πάθουν ανακοπή είναι εξαιρετικά μικρό, οπότε πρόκειται για συμπτώματα στα οποία δύσκολα εμείς οι γιατροί μπορούμε απόλυτα να βασιστούμε», λέει ο ίδιος.
«Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είσαι στην εντατική όταν νιώθεις πόνο στο στήθος και δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια», συμπληρώνει ο ίδιος, τονίζοντας να μη διστάσεις και να μη θεωρήσεις ότι «δεν είναι τίποτα, θα περάσει. Η άμεση ή όχι νοσηλεία σου τη στιγμή εκείνη μπορεί να καθορίσει την ίδια σου τη ζωή».