ΤΑ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ
Αν έχεις τα παρακάτω συμπτώματα έχει νόημα να εξεταστείς για κοιλιοκάκη, καθώς η διάγνωση μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει τη ζωή.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει κυρίως τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή εκδηλώνεται ως μία αλλεργική αντίδραση που ενεργοποιείται από την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Όσο η αντίδραση αυτή συνεχίζεται εξαιτίας της φλεγμονής που προκαλεί η γλουτένη, καταστρέφονται οι μικρές δομές στην επιφάνεια του εντέρου και αυτό στη συνέχεια προκαλεί πολύ χειρότερα συμπτώματα, τα οποία σταδιακά επηρεάζουν και άλλα σημεία στο σώμα.
Κάποια από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, λοιπόν, προέρχονται από φλεγμονή του εντέρου, ενώ άλλα από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, καθώς το κατεστραμμένο έντερο αδυνατεί να απορροφήσει την τροφή σωστά.
Φυσικά, δεν υποφέρουν όλοι οι άνθρωποι εξίσου από την κοιλιοκάκη. Κάποιοι βιώνουν ήπια ή και ελάχιστα συμπτώματα και λόγω αυτού καθυστερούν την ιατρική διάγνωση.
Επίσης, κάποιοι εμφανίζουν συμπτώματα μέσα στις πρώτες 2-3 ώρες από την κατανάλωση γλουτένης, ενώ άλλοι δεν νιώθουν τίποτα μέχρι το επόμενο πρωί ή και μερικές μέρες μετά.
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης
Πεπτικά συμπτώματα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Harvard.edu, τα πεπτικά συμπτώματα είναι συχνότερα στα παιδιά, παρά τους ενήλικες. Τα παιδιά τα εμφανίζουν όταν αρχίζουν να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- φούσκωμα
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- αέρια
- δυσανεξία στη λακτόζη
- μαλακά, λιπαρά, ογκώδη, δύσοσμα κόπρανα
- ναυτία ή έμετο
- κοιλιακό άλγος
Μη πεπτικά συμπτώματα
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ορισμένα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα κοιλιοκάκης σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτά έχουν να κάνουν συνήθως με κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών:
- πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις
- σιδηροπενική αναιμία
- απώλεια βάρους
- αρθρίτιδα
- κούραση
- απώλεια οστού
- μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
- ερπητοειδή δερματίτιδα (μια πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από εξογκώματα ή φουσκάλες που προκαλούν έντονη φαγούρα)
- κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή αλλαγές στη διάθεση
- καθυστερημένη έναρξη ή απώλεια εμμήνου ρύσεως
- υπογονιμότητα ή επαναλαμβανόμενες αποβολές
- συμπτώματα που αφορούν το στόμα, όπως άφθες
- ηπατική νόσο
Έχεις συμπτώματα κοιλιοκάκης; Τι πρέπει να κάνεις τώρα
Το καλύτερο που έχεις αν κάνεις αν διαπιστώνεις ότι εμφανίζεις και εσύ τα παραπάνω συμπτώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης είναι να επισκεφθείς έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος έπειτα από τις απαραίτητες εξετάσεις, θα προχωρήσει στη διάγνωση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσεις να την θεραπεύσεις, καθώς ο μοναδικός τρόπος να μην υποφέρεις από αυτήν είναι να ακολουθείς εφ’ όρου ζωής μια διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει καθόλου γλουτένη. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αποτρέπεις μετέπειτα επιπλοκές στην υγεία σου, όπως οστεοπόρωση, κατάθλιψη, καρκίνο του λεπτού εντέρου ή λέμφωμα, καθώς και επαναλαμβανόμενες αποβολές για τις γυναίκες», όπως αναφέρει και η Κοιλιοκάκη Ελλάς. Σημείωστε επίσης ότι οι νεαροί άνδρες με κοιλιοκάκη απαλλάσσονται από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.
Τέλος, με τη διάγνωση που θα προκύψει από τις σχετικές εξετάσεις θα δικαιούσαι ειδικό επίδομα για τα έξοδα των ειδικών gluten free τροφών που πρέπει να καταναλώνεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον ακολουθήσεις τυπικά αυτή τη διατροφή για 6 μήνες με έναν χρόνο, τα σχετικά αντισώματα στις εξετάσεις σου θα αρχίσουν να δίνουν αρνητικές τιμές. Έχει πραγματικά νόημα, λοιπόν, να το ψάξεις.