ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΙΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ
Μάθε πώς να αποφύγεις δύο λάθη που γίνονται συχνά, ώστε να επιταχύνεις την επούλωση μιας πληγής και να προστατεύσεις την υγεία σου.
Έχεις τόσα πράγματα στο μυαλό σου, κάπου ξεχνιέσαι, κάπου αφαιρείσαι, και είναι πιθανό να προκληθεί κάποια πληγή. Σε ρωτώ: Τι κάνεις όταν π.χ. κοπείς κάπου; Γιατί φαντάζομαι πως ξέρεις ότι κάθε αμυχή (κόψιμο του δέρματος) που βγάζει αίμα γίνεται δίοδος να περάσουν μικρόβια και ιοί στον οργανισμό σου.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε –για το καλό μας– είναι να βοηθήσουμε γρήγορα την επιδερμίδα μας να αποκατασταθεί και να επουλωθεί.
Ενστικτωδώς, βάζεις λίγο σάλιο στην πληγή, το οποίο περιέχει παράγοντες πήξης και ουσίες που εμποδίζουν την είσοδο διαφόρων ιών στα κύτταρα. Μετά ασχολείσαι με κάτι άλλο, θεωρώντας πως έκανες το χρέος σου, ή προχωράς στα υπόλοιπα βήματα που εγγυώνται την υγεία σου;
Θέλω να πιστεύω ότι φροντίζεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο, ακόμα κι αν το κόψιμο είναι ήπιο ή μέτριο, και πως δεν επιστρατεύεις αμέσως αντισηπτικό, αφού έτσι ενδέχεται να προκληθούν δερματικές αντιδράσεις. Και τι κάνεις; Ας δούμε τι προτείνουν ειδικοί:
Το πρώτο ζητούμενο είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία, ασκώντας ήπια πίεση στην πληγή με καθαρή πετσέτα ή γάζα για περίπου δέκα λεπτά. Προσοχή: Πριν ξεκινήσουμε την προσπάθεια, πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, ώστε να κρατήσουμε μακριά τα βακτήρια. Σε περίπτωση που η πληγή είναι βαθιά και η αιμορραγία δεν σταματήσει έπειτα από ένα τέταρτο, πηγαίνουμε σε γιατρό.
Αφότου ολοκληρώσουμε, πλένουμε την περιοχή με χλιαρό νερό βρύσης και ήπιο σαπούνι, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια (από βρωμιά ή υπολείμματα), και ξεπλένουμε καλά. Στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Αποφεύγουμε το ιώδιο, το οινόπνευμα ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου, καθώς μελέτες δείχνουν πως –αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε– δεν βοηθούν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Μπορεί μάλιστα και να καθυστερήσουν την επούλωση. Αν θέλετε να βάλετε κάτι, προτιμήστε φυσιολογικό ορό.
Ένα άλλο λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν καλύπτουμε την πληγή για να αφήσουμε το δέρμα να αναπνεύσει. Οι γιατροί εξηγούν ότι η υγρασία βοηθά στην ταχύτερη επούλωση. Έτσι, αφού σταματήσει η αιμορραγία, καθαρίσουμε και στεγνώσουμε το δέρμα, βάζουμε (με καθαρά χέρια) λίγη βαζελίνη, που έχει συστατικά τα οποία βοηθούν στην επούλωση και τη διατήρηση της υγρασίας. Παρεμπιπτόντως, δημιουργεί και ένα εμπόδιο μεταξύ της πληγής και των «εχθρών» της (βλ. μικρόβια), ενώ πρόκειται για προϊόν που έχει εξαιρετικά μικρό ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων.
Έπειτα, καλύπτουμε με έναν αποστειρωμένο αυτοκόλλητο επίδεσμο ή καθαρή γάζα, που διατηρεί καθαρή την πληγή και βοηθά το δέρμα να αναπνέει. Το κρατάμε καλυμμένο για τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Αν βραχεί το επίθεμα, το αλλάζουμε. Προσπαθούμε να μην μουλιάσουμε την πληγή πριν επουλωθεί (π.χ. όταν κάνουμε ντους), γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.
Εάν δούμε στο κόψιμο ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον ή νιώθουμε αυξημένο πόνο, απευθυνόμαστε σε επαγγελματία υγείας, καθώς όλα αυτά είναι σημάδια μόλυνσης.
Όταν εμφανιστεί το γνωστό «κακάδι» (η κρούστα), δεν το αφαιρούμε. Το αφήνουμε να πέσει από μόνο του φυσικά. Σε μία εβδομάδα, το πρόβλημα θα έχει τακτοποιηθεί.