ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ; ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟΨΗ
Τα αέρια του εντέρου συχνά μας φέρνουν σε άβολη θέση, αλλά μπορεί να είναι το κλειδί για μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.
Ερευνητές από το University of Exeter εντόπισαν έναν απροσδόκητο πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία και μακροζωία: Είναι το αέριο υδρόθειο (H2S). Το ξέρεις και μάλιστα, πολύ καλά. Είναι ένας από τους λόγους που τα αέρια του εντέρου –κοινώς οι πορδές– έχουν μερικές φορές τη μυρωδιά σάπιου αβγού.
Το υδρόθειο δημιουργείται όταν οργανικές ουσίες (φύλλα, ζώα ή φυτά που έχουν πεθάνει) σαπίζουν σε μέρη όπου δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο (βλ. βάλτοι, βόθροι, χωματερές, αποχετεύσεις, ηφαίστεια, θερμές πηγές, υπόγεια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, βυθός της θάλασσας).
Μπορεί να είναι επικίνδυνο αν το αναπνεύσουμε σε μεγάλες ποσότητες. Σε μικρές δεν υπάρχει κίνδυνος. Το σίγουρο είναι ότι η μυρωδιά δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητη.
Και οι άνθρωποι παράγουμε υδρόθειο, καθώς μέσα στο σώμα μας υπάρχουν βακτήρια τα οποία βοηθούν στη διάσπαση όσων τρώμε, ιδιαίτερα όταν αυτά περιέχουν θειούχα συστατικά. Στη λίστα ανήκουν:
- οι πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρια, αβγά –ειδικά ο κρόκος– και γαλακτοκομικά),
- τα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκι),
- τα λαχανικά με έντονη γεύση (σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, σχοινόπρασο),
- τα όσπρια,
- οι ξηροί καρποί,
- φρούτα όπως η μπανάνα, ο ανανάς και το καρπούζι.
Όταν τρώμε πολλές τέτοιες τροφές, το σώμα μας παράγει περισσότερο υδρόθειο, με αποτέλεσμα να μυρίζουν πιο έντονα τόσο τα αέρια του εντέρου όσο και ο ιδρώτας μας. Υδρόθειο υπάρχει επίσης στα ηφαιστειακά αέρια και το νερό κάποιων πηγαδιών. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει μικρές ποσότητες.
Το υδρόθειο παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των κυττάρων
Το υδρόθειο ερευνάται καιρό ως αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος στην παθογένεση πολλών σημαντικών ασθενειών – για παράδειγμα, της ελκώδους κολίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της παχυσαρκίας. Μελέτες έχουν δείξει πως παίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας και στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης.
Νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό και το United Mitochondrial Disease Foundation διερεύνησε τις επιπτώσεις του υδροθείου με επίκεντρο συγκεκριμένες κυτταρικές περιοχές σε ενήλικα σκουλήκια. Σε περίπτωση που διερωτάστε τι σχέση έχουν τα σκουλήκια με τους ανθρώπους, όπως εξηγούν οι επιστήμονες μοιραζόμαστε βασικούς βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη γήρανση, οπότε χρησιμεύουν ως ένα ισχυρό γενετικό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης υγείας και ασθενειών.
H ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΔΡΟΘΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο μόριο εκπομπής υδροθείου (ονομάστηκε AP39) για να μεταφέρει μικρές ποσότητες αερίου απευθείας σε βασικές περιοχές των κυττάρων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: καταγράφηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και τη ζωτικότητα των σκουληκιών καθώς γερνούσαν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική έκδοση PNAS, με τους συγγραφείς να προτείνουν πως η συγκέντρωση υδροθείου στα μιτοχόνδρια (δομές που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα) θα μπορούσε ενδεχομένως να προάγει την υγιέστερη γήρανση στους ανθρώπους.
Αυτό, βέβαια, πρέπει να τεσταριστεί σε κλινικές δοκιμές. Αν επιβεβαιωθούν όσα είδαν οι ερευνητές, θα ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες που στοχεύουν στη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.