ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ Η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση που απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μην αποτελέσει κίνδυνο. Βεβαιώσου ότι τις γνωρίζεις.
Σου έχει συμβεί ποτέ να έχεις έντονες ταχυπαλμίες και την αίσθηση ότι η καρδιά θα «πεταχτεί» έξω από το στήθος σου; Ένα αίσθημα αδυναμίας και δύσπνοιας μπορεί να σε κατακλύσει εκείνη τη στιγμή και να σε πανικοβάλει. Στους περισσότερους ανθρώπους έχει συμβεί κάποια στιγμή και οι αιτίες ποικίλλουν. Μια από αυτές μπορεί να είναι και η κολπική μαρμαρυγή, η αρρυθμία δηλαδή που αναγκάζει την καρδιά να συστέλλεται και να διαστέλλεται άρρυθμα, με αυξημένους παλμούς που συνήθως κυμαίνονται από 100 έως 150 το λεπτό.
Εξυπακούεται πως αν έχεις βρεθεί σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου, καθώς αν πράγματι πρόκειται για κολπική μαρμαρυγή, αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο κ. Ηλία Μ. Τσούγκο, «Η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα του οργανισμού, με πλέον επικίνδυνο το εμβολικό επεισόδιο στον εγκέφαλο, το οποίο προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο».
Ο γιατρός σου, λοιπόν, θα αναλάβει τη διόρθωση της μαρμαρυγής μέσα στο πρώτο 24ωρο και θα δώσει οδηγίες για τυχόν περαιτέρω θεραπεία. Ο ίδιος θα δώσει και οδηγίες για τον καθημερινό τρόπο ζωής σου, οι οποίες, σύμφωνα με το WebMD ανακεφαλαιώνονται ως εξής:
Έλεγξε τον διαβήτη και την πίεσή σου
Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Να προτιμάς, λοιπόν, τροφές χαμηλές σε σάκχαρα και αλάτι και να ελέγχεις το βάρος σου, καθώς και το σάκχαρο και την πίεση στο αίμα και ως εκ τούτου τον κίνδυνο για επιπλοκές εξαιτίας της μαρμαρυγής.
Επίλεξε διατροφή «φιλική προς την καρδιά»
Τουλάχιστον το μισό πιάτο σου θα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και φρούτα. Πρόσθεσε τροφές με καλά λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται μεταξύ άλλων και στον σολομό. Επίσης, καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας και τα όσπρια. Επίλεξε σπόρους αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, για τις φυσικές ίνες τους. Επίσης, κράτα τη διατροφή σου χαμηλή σε ζάχαρη, τρανς λιπαρά και αλάτι, για να μπορείς να ελέγχεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη χοληστερόλη και την πίεση. Γνώρισε την δίαιτα DASH που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Κόψε το κάπνισμα
Αυτό πρέπει να το κάνεις για τη συνολική υγεία και ευεξία σου, ωστόσο λάβε υπόψιν και τις μελέτες που λένε ότι οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή. Επιπλέον, η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού. Δοκίμασε αυτοκόλλητα νικοτίνης, τσίχλες, απευθύνσου σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος και κάνε ένα σπουδαίο δώρο στον εαυτό σου.
Προσοχή με τα αντιπηκτικά
Αν διαγνώστηκες με κολπική μαρμαρυγή, ο γιατρός μπορεί να σου χορήγησε αντιπηκτικά φάρμακα, για να μειώσεις τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτά, όμως, ενδέχεται να αντιδρούν με κάποιες τροφές ή συμπληρώματα ή ακόμα και με άλλα φάρμακα. Ρώτα, λοιπόν, τον γιατρό σου τι είναι ασφαλές να τρως και τι να αποφεύγεις αν ακολουθείς αγωγή με αντιπηκτικά.
Περιόρισε το αλκοόλ και τα ενεργειακά ποτά
Ένα ποτήρι κρασί σε μία ιδιαίτερη περίσταση είναι κατά πάσα πιθανότητα επιτρεπτό, αλλά η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αρρυθμίες, ακόμα και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα ενεργειακά ποτά με ψευδοεφεδρίνη, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά τα συμπτώματα.
Περιόρισε την καφεΐνη
Στο παρελθόν ορισμένοι γιατροί συνιστούσαν στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή να μην πίνουν καθόλου καφέ. Οι πιο πρόσφατες έρευνες, όμως, λένε ότι η καφεΐνη δεν συνδέεται με περισσότερα επεισόδια. Ενδέχεται, όμως, αν πίνεις πολλούς καφέδες να αυξάνεις την πίεση στο αίμα σου. Εξάλλου, καφεΐνη περιέχεται και στο τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα, οπότε χρειάζεται ένας γενικότερος περιορισμός σε όλα αυτά.
Κινήσου
Η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων που συνδέονται με κάθε είδους καρδιοπάθεια. Η υπερβολική άσκηση, βέβαια, μπορεί και να επιδεινώσει την κολπική μαρμαρυγή. Αν η γυμναστική δεν αποτελεί για εσένα καθημερινή συνήθεια, ξεκίνα συντηρητικά. Φόρα τα αθλητικά σου παπούτσια και περπάτα για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Με τη βοήθεια του γιατρού σου, θα βρεις το είδος της άσκησης που είναι καλύτερο και πιο ασφαλές για εσένα.
Κάνε τα απαραίτητα εμβόλιά σου έγκαιρα
Σε συνεννόηση με τον γιατρό σου κάνε τα εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου πριν ξεκινήσει η εποχή των ιώσεων και προστάτευσε την καρδιά σου.
Απελευθέρωσε το στρες
«Η κολπική μαρμαρυγή μου πυροδοτείται κάθε φορά που βιώνω στρες. Όχι μόνο μία στρεσογόνα περίοδος, αλλά και ένα συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να με ταράξει. Μάλιστα, μπορεί να μη με πιάσει τη στιγμή εκείνη του γεγονότος, αλλά ώρες αργότερα, ακόμα κι όταν θα είμαι σε κατάσταση φαινομενικής ηρεμίας», λέει η Μαρία Δ., 62 ετών. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί συνιστούν διαλογιστικές πρακτικές, όπως η γιόγκα, που βοηθούν στη διαχείριση της έντασης και του άγχους. Μελέτη μικρής κλίμακας έδειξε ότι με αυτόν τον τρόπο τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να μειωθούν ακόμα και κατά το ήμισυ.