Pexels

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

H 14η Νοεμβρίου γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο ως η ημέρα που είναι αφιερωμένη στο Σακχαρώδη Διαβήτη, μια χρόνια μεταβολική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Στη χώρα μας, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν με τη νόσο αυτή.1

Ένα σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του διαβήτη και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής του ασθενούς, είναι η επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου και συνέπεια αυτού η αποφυγή των διαβητικών επιπλοκών. Πριν δούμε πως μπορεί να επιτευχθεί ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της γλυκόζης για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η γλυκόζη, η πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, απελευθερώνεται στο αίμα κατά τη διάσπαση των τροφών και εισέρχεται στα κύτταρα του σώματος με τη βοήθεια της ινσουλίνης, μίας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας. Ο διαβήτης είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από τη μη επιτυχή πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρά μας λόγω ανεπάρκειας της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά. Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορούν να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε διάφορα όργανα και συστήματα του σώματος (μάτια, καρδιαγγειακό σύστημα, νεφρούς, εγκέφαλο, νευρικό σύστημα, δέρμα κ.ά.).2

Pexels

Ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτροπή του κινδύνου υπεργλυκαιμίας (υψηλά επίπεδα γλυκόζης) ή υπογλυκαιμίας (υπερβολικά χαμηλά επίπεδα γλυκόζης). Υπεργλυκαιμία μπορεί να συμβεί λόγω παράλειψης δόσης ινσουλίνης, λήψης τροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες, έντονου στρες, κ.ά. Αντίστοιχα, η υπογλυκαιμία είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μετά από παράλειψη ή καθυστέρηση λήψης τροφής, υπερβολική άσκηση χωρίς ενδιάμεση κατανάλωση σνακ, υπερβολική δόση ινσουλίνης κ.ά Τόσο η υπεργλυκαιμία, όσο και η υπογλυκαιμία χρήζουν άμεσης ή και επείγουσας αντιμετώπισης. Ο καλός γλυκαιμικός έλεγχος αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με διαβήτη.3,4

Εάν λοιπόν, ζούμε με τον διαβήτη, πώς μπορούμε να επιτύχουμε τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης;

Πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του ιατρού και του ιατρικού προσωπικού, σχετικά με τη θεραπεία που είναι απαραίτητη για τον τύπο του διαβήτη, αλλά και τις γενικές υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες.

Pexels

Η ισορροπημένη διατροφή είναι υψίστης σημασίας για τον γλυκαιμικό έλεγχο και έγκειται στην υιοθέτηση ενός διατροφικού προγράμματος που περιλαμβάνει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λαχανικά, τρόφιμα με υγιεινούς υδατάνθρακες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης) και υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), άπαχη πρωτεΐνη και φρούτα. Επιπλέον, ο σωστός προγραμματισμός γευμάτων με ποικιλία τροφών και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και ζάχαρης συμβάλλουν καθοριστικά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μας.5

Pexels

Η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται ρητά για τα άτομα με διαβήτη, η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται, εφόσον γίνεται με μέτρο και πάντοτε σε συνδυασμό με τη λήψη τροφής.6

Εξίσου σημαντική είναι η τακτική άσκηση. Το καθημερινό περπάτημα και η ένταξη 15 ή 30 λεπτών μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας 5 φορές την εβδομάδα είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των ατόμων με διαβήτη, ενώ επιπλέον ωφελούν την καρδιά, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τον βραδινό ύπνο. Στη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε μαζί μας σνακ και να φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι.7

Pexels

Τέλος, θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας εφόσον διαπιστώνουμε ότι αποκλίνουν από τους στόχους που έχουμε θέσει.

Η Sanofi υποστηρίζει προγράμματα για τον διαβήτη που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ακάλυπτων αναγκών σχετικά με την πρόσβαση και εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξη των ατόμων που ζουν με διαβήτη για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου τους και την καλύτερη κατανόησή της. Σήμερα, η Sanofi παγκοσμίως υποστηρίζει πολλαπλά προγράμματα για τον διαβήτη εστιάζοντας σε περιοχές όπως η εκπαίδευση, η υποστήριξη ασθενών και η πρόσβαση σε θεραπευτικές λύσεις.

Unsplash

Μπορείτε να ενημερωθείτε και να μάθετε περισσότερα για τον διαβήτη στο sanofi.gr μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών βίντεο με θέματα όπως η διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση και οι προκλήσεις της νόσου, καθώς και διάφορες συμβουλές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Φυσικά μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από το θεράποντα ιατρό σας.

  1. POSSASDIA. Available at https://glikos-planitis.gr/index.php/2021/11/16/arithmos-pasxonton-apo-sakxarodi-diaviti-stin-elladaneotera-dedomena-apo-tin-idika-etoys-2021/. Date accessed: November 2021
  2. Diabetes UK. Diabetes complications. Available at: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications. Date accessed: November 2021.
  3. Diabetes UK. Hypos. Available at: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Complications/Hypos. Date accessed: November 2021.
  4. NHS. Low blood sugar (hypoglycaemia). Available at: https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-sugarhypoglycaemia/. Date accessed: November 2021.
  5. Diabetes UK. Living with diabetes. Available at: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/healthy-eating. Date accessed: November 2021.
  6. Diabetes UK. Type 1 drinking. Available at: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/young-adults/type-1-drinking.
  7. Diabetes UK. Diabetes and Exercise. Available at: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/exercise. Date accessed: Date accessed: November 2021.

MAT-GR-2200796 – V 1.0 – 11/2022

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.