ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Τηρώντας τους κανόνες της στοματικής υγιεινής δεν διασφαλίζεις μόνο ωραίο χαμόγελο και δροσερή αναπνοή. Φροντίζεις και την καρδιά σου.
Το στόμα μας εκφράζει τα συναισθήματά μας. Μέσω αυτού επικοινωνούμε, ξεφυσάμε όταν στενοχωριόμαστε, σκορπάμε χαμόγελα όταν είμαστε στις καλές μας, απελευθερώνουμε λόγια βαριά ή γλυκές κουβέντες. Μοιάζει αποκομμένο από το σώμα μας, αλλά είναι τόσο συνδεδεμένο με αυτό! Όταν το στόμα μας «αρρωσταίνει» ή, πιο σωστά, όταν τα ούλα μας νοσούν, η συνολική μας υγεία βάλλεται. Αρκεί λίγη οδοντόπαστα στην άκρη της οδοντόβουρτσας και ένα γερό βούρτσισμα στα δόντια για να προλάβουμε τη νόσο των ούλων, την περιοδοντίτιδα;
Φαίνεται πως όχι. Χρειάζεται και ο οδοντίατρος, ο οποίος μάλιστα μπορεί να συστήσει πιο εξειδικευμένες θεραπείες, για τις οποίες πιο αρμόδιος είναι ο περιοδοντολόγος,.
Η περιοδοντίτιδα δεν αφορά μόνο το στόμα μας
Η περιοδοντίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του στόματος, που προκαλείται όπως και η ουλίτιδα από τη μικροβιακή πλάκα, μία κολλώδη σχεδόν αόρατη μεμβράνη που περιέχει βακτήρια. Με βάση πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τα ούλα ενός ασθενή με περιοδοντίτιδα γίνονται πύλες εισόδου βακτηρίων σε όργανα όπως η καρδιά και τα αγγεία, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το πάγκρεας.
Σύμφωνα με τον δημοφιλή Αυστραλό σύμβουλο υγείας και ολιστικό οδοντίατρο Dr. Lewis Ehrlich, η περιοδοντίτιδα επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ενδεχομένως εξαιτίας της διαδικασίας της φλεγμονής η οποία αναστατώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, που με τη σειρά του επηρεάζει τις αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη μεριά, ο διαβήτης συνδέεται με την περιοδοντίτιδα ως αίτιο και όχι μόνο ως αποτέλεσμα.
Με την καρδιά στο στόμα
Ο ίδιος μηχανισμός της φλεγμονής προκαλεί και άλλες επιπλοκές στην υγεία, με συνηθέστερη την εμπλοκή της περιοδοντίτιδας ειδικά στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επιθετικά βακτήρια περνούν από τα ούλα στη κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται στα αγγεία της καρδιάς, όπου δημιουργούν περιβάλλον φλεγμονής, έναν ύποπτο παράγοντα για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Εδώ και δεκαετίες ερευνητές έχουν παρατηρήσει τη σχέση μεταξύ της κακής υγείας των ούλων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και συνεχίζουν να τη διερευνούν. Τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν δύο έως τρείς φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η οδοντική πλάκα σχετίζεται με τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εξορισμού οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα θα εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Και αρκετά συχνά ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα έχουν υγιή ούλα. Μιλάμε δηλαδή ακόμη για αυξανόμενη υποψία ότι η νόσος των ούλων μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Μην αμελείτε τη στοματική υγεία
Υπάρχουν πολλές και κακές συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Και είναι παρόμοιες με εκείνες που ευνοούν και την εμφάνιση τερηδόνας: Το κάπνισμα, η μειωμένη πρόσληψη υγρών που δημιουργούν ένα περιβάλλον αφυδατωμένο και ευάλωτο στη δράση των βακτηρίων, η κακή διατροφή με κατανάλωση λιγότερων φρέσκων και περισσότερων επεξεργασμένων τροφών, το αλκοόλ, η αναπνοή από το στόμα και κυρίως η ελλιπής στοματική υγιεινή και η αμέλεια στην τακτική εξέταση από τον οδοντίατρο αυξάνουν τις πιθανότητες να διαγνωστεί κανείς με τη νόσο των ούλων. Η ηλικία και η γενετική προδιάθεση είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες εμφάνισης περιοδοντίτιδας, αλλά δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε.
Τι ελέγχουμε τελικά; Την τήρηση καλών συνηθειών:
- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα με μία μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα μετά από τα κυρίως γεύματα. Ιδανικά και κάθε φορά που καταναλώνουμε γλυκά. Ζητάμε από τον οδοντίατρό μας να μας δείξει το σωστό βούρτσισμα καθώς είναι σημαντικό να καθαρίζουμε και όχι να τραυματίζουμε τα ούλα μας. Η βασική οδηγία είναι: κίνηση κυκλική και μέτρια πίεση στα ούλα.
- Πριν τον ύπνο συμπληρώνουμε το βούρτσισμα των δοντιών με τη χρήση οδοντικού νήματος. Αν δεν τα καταφέρνουμε καλά με το νήμα, υπάρχουν τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία επιλέγουμε ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα δόντια μας. (Προσοχή: Αποφεύγουμε τις οδοντογλυφίδες καθώς τραυματίζουν τα ούλα). Η διαδικασία αυτή βοηθά να απομακρυνθούν αποτελεσματικότερα τα υπολείμματα τροφών, που συντελούν στην εμφάνισης πλάκας.
- Μη φοβάστε τις σκληρές τροφές. Ο «εναλλακτικός» Dr Ehrlich, που αναφέραμε παραπάνω, δεν συμπαθεί διόλου τη σύγχρονη διατροφή με μαλακές και κολλώδεις τροφές, οι οποίες σαμποτάρουν την υγεία των δοντιών και των ούλων και συστήνει τη μάσηση σκληρών τροφών, η οποία διεγείρει την παραγωγή σάλιου, που διατηρεί την υγεία του στόματος.
- Συνηθίστε να πίνετε πολύ νερό για να είστε ενυδατωμένοι και να μην έχετε στεγνό στόμα. Αλλά και για λόγους τοπικής καθαριότητας μην ξεχνάτε να πίνετε έστω και μια-δυο γουλιές νερό, που ξεπλένει φυσικά το στόμα.
- Μη χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα παρά μόνο αν σας τα συστήσει ο οδοντίατρός σας για ειδική χρήση.
- Μην αμελείτε τη διατροφή σας επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που σχετίζεται με την υγεία των ούλων αλλά και τροφές που περιέχουν βιταμίνες A, D, E και Κ.
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Περιέχουν συχνά ζάχαρη και τρανς λιπαρά τα οποία ευνοούν τη φλεγμονή.
- Αν αναπνέετε από το στόμα επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρρυγγολόγο προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό –συνήθως ρινίτιδες- τα οποία εμποδίζουν την αναπνοή από τη μύτη και σας αναγκάζουν να αναπνέετε από το στόμα.
- Μην ξεχνάτε το ραντεβού στον οδοντίατρο. Η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος εγγυάται οδοντιατρικές εργασίες με όλο και λιγότερη ενόχληση. Και τελικά, μπρος στην υγεία –και τα κάλλη– τι είναι ο πόνος;
Η ολοκληρωμένη σειρά PerioGard βοηθά στην αντιμετώπιση της αιτίας ερεθισμού και αιμορραγίας των ούλων, καταπολεμώντας τη βακτηριακή πλάκα 12 φορές πιο αποτελεσματικά*.
*σε σχέση με μια κοινή φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά από 6 μήνες συνεχούς χρήσης