ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ;
Αν πήρες καινούργια παπούτσια, διάβασε πώς θα αποφύγεις τις φουσκάλες στα πόδια. Σε περίπτωση που εμφανιστούν, δες και πώς θα τις αντιμετωπίσεις.
Πήρες καινούργια παπούτσια και θες οπωσδήποτε να τα φορέσεις; Καλύτερα να περιμένεις μερικές μέρες, γιατί είναι πολύ πιθανό μετά από λίγο περπάτημα να σε «χτυπήσουν» και να αποκτήσεις μερικές ενοχλητικές φουσκάλες.
Αν και επώδυνες, οι φουσκάλες είναι ένας από τους μηχανισμούς που έχει το σώμα σου να σε προστατέψει. Πιο συγκεκριμένα, προστατεύουν το ερεθισμένο δέρμα, εξηγεί η Georgeanne Botek, ορθοπεδικός στην Cleveland clinic. Η ίδια μοιράζεται, μάλιστα, τρόπους για να αποτρέψεις την εμφάνισή τους, αλλά και το τι να κάνεις σε περίπτωση που εμφανιστούν.
Πώς να αποτρέψεις το σχηματισμό τους
1. Φόρα τα σωστά παπούτσια
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν λάθος νούμερο παπούτσια είτε από απροσεξία είτε επειδή τους αρέσει πολύ ένα σχέδιο και είναι το τελευταίο ζευγάρι. Αυτό, όμως, μπορεί να κάνει πιο έντονη την τριβή μεταξύ δέρματος και παπουτσιού, κάνοντας σχεδόν βέβαιη την εμφάνιση φουσκάλας. «Επιπλέον, τα πόδια μπορεί να αλλάξουν καθώς μεγαλώνεις, οπότε φρόντισε τα παπούτσια σου να ακολουθούν τις αλλαγές αυτές», συμβουλεύει η ειδικός.
2. Επίλεξε το κατάλληλο παπούτσι για τις δραστηριότητές σου
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για υπάρχουν τόσα πολλά σχέδια στα αθλητικά παπούτσια; Γιατί κάθε τύπος είναι κατάλληλος για διαφορετικές δραστηριότητες. Αν επιλέξεις τον λάθος, αυξάνεις τον κίνδυνο τραυματισμού και φουσκάλας. Έτσι, αν π.χ. έχεις κάποια δραστηριότητα που απαιτεί ειδικά υποδήματα (όπως π.χ. η πεζοπορία και το τρέξιμο), η χρήση των κατάλληλων παπουτσιών θα προσφέρει στο πόδι σου τη στήριξη που χρειάζεται. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για το καθημερινό περπάτημα. Διάλεξε παπούτσια κατάλληλα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
3. Στρώσε τα καινούργια παπούτσια
Θες απεγνωσμένα να φορέσεις τα καινούργια σου παπούτσια, αλλά η υπομονή είναι αρετή και μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να προλάβεις την εμφάνιση φουσκάλας. «Στρώσε» τα παπούτσια σταδιακά πριν τα φορέσεις για μεγάλο χρονικό διαστήματα, ιδίως αν πρόκειται για τακούνια, μπότες, αθλητικά. Για να το καταφέρεις αυτό, φόρα τα καθημερινά για λίγα λεπτά μέσα στο σπίτι και βάλε έναν επίδεσμο ή λίγη βαζελίνη στα σημεία που τρίβονται με το δέρμα.
4. Κράτα τα πόδια στεγνά
Αν, σε γενικές γραμμές, τα πόδια σου τείνουν να ιδρώνουν, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις φουσκάλες. Η Botek προτείνει στην περίπτωση αυτή να εφαρμόζεις ένα προϊόν, όπως η πούδρα ποδιών, πριν φορέσεις τα παπούτσια σου.
5. Μην ξεχνάς τις κάλτσες
Οι κάλτσες κρατούν τα πόδια σου στεγνά και μειώνουν την τριβή. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις αυτές που αναπνέουν και απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα (συνήθως προτιμώνται οι συνθετικές). Επίσης, σημαντικό είναι να μην σε ενοχλούν οι ραφές τους, γι' αυτό επίλεξε κάλτσες χωρίς ραφή, όπως αυτές που έχουν σχεδιαστεί για δρομείς.
Πώς να αντιμετωπίσεις τις φουσκάλες στα πόδια
Τις περισσότερες φορές οι φουσκάλες υποχωρούν μόνες τους μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Αν θες να επιταχύνεις την επούλωση, έχε υπόψη σου τα παρακάτω:
Αν δεν πονάει: Συνήθως, η φούσκα από τα παπούτσια είναι γεμάτη με διαυγές υγρό. Στην ουσία, νέο δέρμα σχηματίζεται και το υγρό αυτό θα απορροφηθεί. «Αν η φουσκάλα δεν είναι επώδυνη, ο γενικός κανόνας λέει ότι δεν την σπας. Είναι εκεί για να προστατεύει το δέρμα. Επομένως, προσπάθησε να κρατάς τα χέρια σου μακριά και άσε το σώμα σου να κάνει τη δουλειά του. Επιπλέον, αν την σπάσεις, μπορεί να αυξήσεις τον κίνδυνο μόλυνσης», υπογραμμίζει η ειδικός.
Αν πονάει: Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερο να αφήσεις τη φουσκάλα να επουλωθεί μόνη της. Αν, όμως, είναι μεγάλη και επώδυνη, μπορείς να την ανοίξεις, ακολουθώντας τα βήματα που προτείνει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας:
- Αποστείρωσε μια μικρή βελόνα με οινόπνευμα εντριβής.
- Τρύπησε την άκρη της φούσκας με τη βελόνα (όχι το κέντρο) και περίμενε να στραγγίσει.
- Μην πειράξεις το εξωτερικό στρώμα (το πάνω μέρος) της φούσκας, γιατί θα λειτουργήσει ως φυσικός επίδεσμος για το δέρμα που βρίσκεται από κάτω.
- Αφού την ανοίξεις, διατήρησε την περιοχή όσο το δυνατόν καθαρότερη για να αποφύγεις πιθανές μολύνσεις. Αλοιφές ή άλλα προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να σε βοηθήσουν, ενώ μην ξεχνάς να κρατάς καλυμμένη την περιοχή και να αλλάζεις τον επίδεσμο τακτικά.