iStock

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΑΜΠΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ;

Ναι, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάζεις το ταμπόν σου λένε οι γυναικολόγοι, και όχι μόνο για λόγους υγιεινής.

To ταμπόν σου χαρίζει ελευθερία τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού σου επιτρέπει να απολαμβάνεις την θάλασσα ακόμη και τις μέρες που έχεις περίοδο. Για την ακρίβεια, μια βουτιά τις ημέρες της περιόδου ενδείκνυται, συμβουλεύουν οι γυναικολόγοι, αφού αυτή η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει πολύ στις κράμπες και τους πόνους που προκαλεί η περίοδος.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέχεις είναι να αλλάζεις ταμπόν συχνά, γιατί το να αφήνεις κάτι υγρό για πολύ ώρα στον κόλπο σου δεν είναι καθόλου υγιεινό, όπως επιβεβαιώνουν και οι γυναικολόγοι.

«Όταν κολυμπάτε, κάποια ποσότητα νερού μπορεί να εισέλθει στον κόλπο», αναφέρει η Mary Jane Minkin, γυναικολόγος και καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Yale. Αυτή η επιπλέον υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον κόλπο, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό το ταμπόν να ανανεώνεται μετά από κάθε βουτιά στην πισίνα ή στη θάλασσα.

Πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν σου μετά το κολύμπι;
iStock

Μην αφήνεις το υγρό ταμπόν στον κόλπο σου

Το να έχεις ένα ταμπόν στον κόλπο σου για πολλές ώρες –είτε κολυμπάς είτε όχι– δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών. Το υγρό και ζεστό περιβάλλον του κόλπου είναι ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων, γι' αυτό πρέπει να αλλάζεις ταμπόν κάθε τέσσερις με οχτώ ώρες.

Όταν παραμένει στον κόλπο για περισσότερη ώρα, αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμού ή μόλυνσης, καθώς και η πιθανότητα να προσβληθείς από μια σπάνια και σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο τοξικού σοκ και που σύμφωνα με την Mayo Clinic μπορεί να προκύψει έπειτα από βακτηριακή λοίμωξη. Συχνά είναι αποτέλεσμα της δράσης τοξινών που απελευθερώνει το βακτήριο Staphylococcus, αλλά τοξινών που παράγουν βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου που ζουν κυρίως στο δέρμα, τον κόλπο και τη βουβωνική χώρα, και συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές.

«Μια βουτιά στην πισίνα ή στη θάλασσα έστω και για ένα σύντομο διάλειμμα αυξάνει την υγρασία του κόλπου. Το νερό που απορροφάται από το ταμπόν και το κορδόνι του δημιουργεί ένα περιβάλλον που παραμένει υγρό και αφού βγεις από την θάλασσα», αναφέρει η γυναικολόγος Kenosha D. Gleaton. Αυτή η επιπλέον υγρασία προετοιμάζει την περιοχή για την ανάπτυξη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, γεγονός που αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ερεθισμού ή μόλυνσης. Με απλά λόγια, το βρεγμένο ταμπόν δημιουργεί μια ιδανική ευκαιρία για να πολλαπλασιαστούν οι μικροοργανισμοί που ήδη φιλοξενείς στον κόλπο σου. Γι' αυτό η Dr. Gleaton προτείνει να αλλάζεις το ταμπόν σου και ιδανικά να βγάζεις το βρεγμένο μαγιό σου μετά το κολύμπι.

Πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν σου μετά το κολύμπι;
iStock

Επιπλέον, «το νερό που εισέρχεται στον κόλπο μέσω του βρεγμένου ταμπόν μπορεί να μεταφέρει κάποια είδη βακτηρίων, αλάτι ή χλώριο, και να προκαλέσει εξάνθημα ή ερεθισμό στα γεννητικά όργανα», εξηγεί η Dr. Gleaton. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει πως το θαλασσινό νερό στο ταμπόν είναι πιο επικίνδυνο από το νερό της πισίνας για την υγεία του κόλπου.

Ένας ακόμη λόγος για να αλλάζεις το ταμπόν σου μετά το κολύμπι

Την ώρα που κολυμπάς συχνά, η ροή της περιόδου μειώνεται λόγω του κρύου περιβάλλοντος αλλά και της αντίστασης του νερού. Στην συνέχεια όμως επανέρχεται κάποιες φορές αυξημένη, έτσι είναι πολύ πιθανό να χρειαστείς μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο ταμπόν σου όταν βγεις από το νερό. Το ταμπόν που έχει απορροφήσει νερό από το κολύμπι δεν θα είναι αρκετά απορροφητικό γι' αυτό θα ήταν καλό να το αλλάξεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.