Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΕΦΗΒΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ;

Όσες έχουμε κορίτσια το έχουμε αναρωτηθεί: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να επισκεφθούμε  για πρώτη φορά με την κόρη μας το ιατρείο γυναικολόγου; Ένας γυναικολόγος απαντά.

Είναι ένα από τα θέματα που θα σε απασχολήσουν αν έχεις κόρη είναι πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη της επίσκεψη σε γυναικολόγο. Aφού έρθει η πρώτη περίοδος; Ή μήπως αυτή η επίσκεψη μπορεί να περιμένει μέχρι να έρθει η πρώτη σεξουαλική επαφή;

Ρωτήσαμε τον μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο Γεώργιο Αρβανίτη να μας πει ποια ηλικία ενδείκνυται για αυτή την πρώτη επίσκεψη, αλλά και τι να περιμένεις τόσο εσύ όσο και η κόρη σου από αυτή.

«Συνιστούμε αυτή η επίσκεψη να γίνεται μεταξύ των 13 και των 15 ετών. Δεν θα γίνει απαραίτητα γυναικολογική εξέταση. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση η έφηβη μπορεί να ενημερωθεί για την αναπαραγωγική υγεία αλλά και τη φυσιολογία του σώματος της» εξηγεί ο Γεώργιος Αρβανίτης.

Τι περιλαμβάνει η επίσκεψη σε γυναικολόγο

Εάν το έφηβο κορίτσι δεν έχει ακόμη την πρώτη του σεξουαλική επαφή, δεν θα γίνει κολπικός υπέρηχος αλλά μόνο κοιλιακός, εφόσον ο/η γυναικολόγος το κρίνει απαραίτητο. Εάν το ανήλικο κορίτσι έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, γίνεται κανονική γυναικολογική εξέταση παρουσία του κηδεμόνα.

«Ένα ανήλικο κορίτσι δεν μπορεί να έρθει μόνο του στο ιατρείο του γυναικολόγου. Οι γονείς ενημερώνονται για τα πάντα. Δεν υπάρχει ιατρικό απόρρητο πριν το κορίτσι κλείσει τα 18».

Τι θα συζητήσουμε στην πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο

Είναι η ηλικία που η έφηβη πιθανότατα ήδη έχει την πρώτη της περίοδο, συνεπώς μπορεί να λύσει και όποιες τυχόν απορίες έχει σχετικά με αυτήν. «Έρχονται νέες αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες στο ιατρείο μου και δεν ξέρουν βασικά πράγματα, όπως το πότε γίνεται η ωορρηξία», αναφέρει ο κ Αρβανίτης.

Σε αυτή την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο, επίσης, συζητείται ο τρόπος με τον οποίο έρχεται η έμμηνος ρύση αλλά και όσα τα κορίτσια πρέπει να ξέρουν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να προστατεύονται στη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους.

Πότε μια έφηβη πρέπει να κάνει την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Συχνά πηγαίνω να μιλήσω σε σχολεία και έχω δει παιδιά στην εφηβεία να μένουν έκπληκτα, ακόμη και μαθητές Β και Γ Λυκείου, να έχουν άγνοια για πολλά θέματα. Για τη σεξουαλική υγεία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, για το πώς μπορούν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη», αναφέρει ο Γεώργιος Αρβανίτης.

Η προσωπική υγιεινή

Τα κορίτσια έχουν αποκτήσει συνήθειες που δεν θα τις φανταζόμασταν παλαιότερα. Σε αυτό έχει συμβάλλει κατά πολύ και το Internet. Για παράδειγμα, προϊόντα που χρησιμοποιούν για να πλυθούν προκαλούν συχνά μεγάλη ζημιά καταστρέφοντας το pH της περιοχής.

«Επίσης, υπάρχει το θέμα του piercing, τόσο στα γεννητικά όργανα, που είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, όσο και στις θηλές, που πέρα από τις μολύνσεις που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί να καταστρέψει τους γαλακτικούς πόρους και στο μέλλον το κορίτσι αυτό ίσως να μην μπορεί να θηλάσει ή να κάνει συνεχώς μαστίτιδες», αναφέρει ο κ. Αρβανίτης.

 

Ορμονικά προβλήματα και τριχοφυΐα

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί στην πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι η έντονη τριχοφυΐα που μπορεί να δημιουργεί έντονες θυλακίτιδες ή σπυράκια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη ορμονική διόρθωση, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει αποτρίχωση με laser.

Επίσης, στην πρώτη αυτή επίσκεψη μπορούν να εντοπιστούν και άλλες ορμονικές παθολογίες όπως η νόσος του Νόσος Addison, το σύνδρομο Cushing και η νόσος Hashimoto, η εμφάνιση των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

Η εξοικείωση και η επικοινωνία

Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Αρβανίτης, «το σημαντικό με την πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι η ευκαιρία που δίνεται στην έφηβη να έχει τον χρόνο να γνωρίσει και να αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, ώστε να μπορεί να συζητήσει μαζί του οποιοδήποτε θέμα την απασχολεί και τυχόν διστάζει να ρωτήσει τους γονείς της. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρει τι να περιμένει σε κάθε περίπτωση και αυτό θα την γλιτώσει από όποιο περιττό στρες».

Έτσι, μειώνεται και η πιθανότητα να αναζητήσει πληροφορίες από άτομα που δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση ή από άλλες αναξιόπιστες πηγές, όπως το Διαδίκτυο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.