ΠΟΤΕ Η ΝΑΥΤΙΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΓΧΟΣ
Η ναυτία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ψυχοσωματικά συμπτώματα και είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις πότε οφείλεται στο άγχος σου. Ξέρεις όμως πότε είναι ανησυχητική και πώς να την αντιμετωπίσεις;
Είναι σχετικά εύκολο να ξεχωρίσεις πότε η ναυτία σου οφείλεται στο άγχος, καθώς η σύνδεση είναι σχεδόν άμεση. Μπορεί να ετοιμάζεσαι να μιλήσεις σε πολύ κόσμο, να κατευθύνεσαι σε ένα σημαντικό ραντεβού ή να πηγαίνεις να δώσεις εξετάσεις... Αν σε αυτές τις συνθήκες πίεσης νιώσεις ναυτία, δυσπεψία, πόνο στο στομάχι ή ενοχλήσεις στο έντερο, οφείλονται όλες στο άγχος σου.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν νιώθεις άγχος, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες προετοιμάζουν το σώμα για την αντιμετώπιση μιας επικείμενης απειλής, προκαλώντας διάφορες αλλαγές, όπως:
- Αυξημένη ροή αίματος στους μυς
- Αυξημένο καρδιακό ρυθμό
- Ταχύτερη αναπνοή
- Αλλαγές στην πεπτική λειτουργία
Το έντερο αντιδρά αμέσως στο άγχος
Ειδικά το έντερο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στα ερεθίσματα του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διαιτολόγο Alyssa Lavy, υπάρχει μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου.
«Το εντερικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο συχνά αναφέρεται ως ο δεύτερος εγκέφαλος, είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο μέσα στο έντερό μας που λαμβάνει πληροφορίες από το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρα ανεξάρτητα», λέει.
Αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει πολύ προφανής σε αγχωτικές καταστάσεις. «Όταν βιώνουμε αυξημένο στρες ή άγχος, το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα –γνωστό και ως σύστημα πάλης ή φυγής– ενεργοποιείται και απελευθερώνει ορμόνες που μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του σώματος. Στο πεπτικό μας σύστημα, αυτά τα σήματα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και έμετο», εξηγεί η Lavy.
Πότε να ανησυχήσεις για τη ναυτία σου
Η σχέση άγχους και ναυτίας έχει διαπιστωθεί και ερευνητικά, ενώ είναι πιο συχνή απ' ό,τι ίσως πιστεύεις. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση General Hospital Psychiatry, άτομα που ζουν με αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη ανέφεραν σε ποσοστό 48% τουλάχιστον ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Η ναυτία από το άγχος είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί μόλις η πηγή του άγχους μειωθεί. Ωστόσο, εάν η ναυτία σου είναι έντονη, συχνή ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως εμετό, απώλεια βάρους, αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας, πόνο στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
Αντιμετώπισε την ψυχοσωματική ναυτία με φυσικούς τρόπους
Για να αντιμετωπίσεις τη ναυτία που οφείλεται στο άγχος, μπορείς να δοκιμάσεις τεχνικές όπως το μασάζ, το Pilates, η yoga, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις μια διατροφή με μικρά, συχνά γεύματα, αποφεύγοντας τα λιπαρά, πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σου.
Υπάρχει και μια φυσική ουσία που μπορεί να είναι πολύ δραστική στις περιπτώσεις εκείνες που δεν θες να «αρρωστήσεις» από το άγχος. Πρόκειται για την πιπερόριζα ή ρίζα τζίντζερ, όπως είναι γνωστή, η οποία χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές της είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπράυνση ενός στομαχικού πόνου.
Οι gingerols, καθώς και οι shogaols είναι οι ενώσεις στο τζίντζερ που θεωρούνται υπεύθυνες για την ικανότητά του να ανακουφίσει τη ναυτία. Συγκεκριμένα, αυτές οι ενώσεις μπορούν να βελτιώσουν τη γαστρική κένωση (δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο οι τροφές φεύγουν από το στομάχι), την κινητικότητα του εντέρου και τον γαστρικό τόνο.