ΠΟΣΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΟΣΤΑ;
Αν σε απασχολεί η υγεία του μυοσκελετικού σου συστήματος, σύντομα θα καταλάβεις ότι ένας ειδικός δεν αρκεί για τη φροντίδα του.
Αν έστω και μία φορά έχεις παρουσιάσει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, τότε έχεις καταλάβει ότι μία ειδικότητα δεν αρκεί για να το αντιμετωπίσεις. Συνήθως, ξεκινάς από κάπου και μετά πηγαίνεις από τον έναν ειδικό στον άλλο, αφού καθένας από αυτούς έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει.
Πόσες ειδικότητες, λοιπόν, μπορούν να εμπλακούν σε περίπτωση που χρειάζεται να φροντίσεις την υγεία του σκελετού και των μυών σου; Η λίστα μάλλον θα σε εκπλήξει (και δεν είναι καν πλήρης), γι΄ αυτό δώσε προσοχή και φρόντισε σε κάθε περίπτωση να επιλέγεις πιστοποιημένους επαγγελματίες.
Ορθοπεδικός (ή ορθοπαιδικός)
Πρόκειται για γιατρό με χειρουργική ειδικότητα, που ασχολείται με τη μελέτη, την πρόληψη και τη θεραπεία των παθήσεων και των κακώσεων των οστών, των μυών και των αρθρώσεων. Ασχολείται και με προβλήματα που δεν απαιτούν επέμβαση, π.χ. με την αρθρίτιδα.
Αθλητίατρος
Η αθλητιατρική (Sports Medicine) είναι τομέας της ιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων (π.χ. ρήξη μηνίσκων, κατάγματα κοπώσεως, μυϊκοί τραυματισμοί κ.ά). Ο αθλητίατρος είναι γιατρός που μετά την ειδικότητά του (συνήθως ορθοπαιδικής ή και παθολογίας) πιστοποιείται έπειτα από εξετάσεις ότι έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει αθλητικές κακώσεις.
Φυσίατρος
Πρόκειται για γιατρό ειδικευμένο στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, μια ειδικότητα που επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενών που οι λειτουργικές τους ικανότητες έχουν διαταραχθεί προσωρινά ή μόνιμα, λόγω μυοσκελετικών, νευρομυϊκών, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών παθήσεων. Οι φυσίατροι δεν μπορούν να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις και ακολουθούν πιο παραδοσιακές μορφές θεραπείας, όπως η φαρμακευτική αγωγή. Μπορούν, επίσης, να δώσουν κατευθύνσεις για φυσικοθεραπεία.
Ρευματολόγος
Ο ρόλος του είναι καθοριστικός σε παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, οι σπονδυλοαρθροπάθειες. Αν και η ειδικότητα αυτή καλύπτει δεκάδες νόσους που προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς, πολλοί τη θυμόμαστε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα.
Ενδοκρινολόγος
Η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα μπορεί να ασχοληθεί με την υγεία των οστών, σε περίπτωση που αυτή επηρεάζεται από ορμονικές παθήσεις.
Γυναικολόγος
Μπορεί τα οστά και οι μύες να μην αποτελούν το αντικείμενο των σπουδών του, ωστόσο είναι η πρώτη επιλογή αρκετών γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με την οστεοπόρωση.
Φυσικοθεραπευτής
Με απλά λόγια, ασχολείται με τον πόνο και τον έλεγχο της κίνησης και της στάσης του ανθρώπου και χρησιμοποιεί σαν θεραπευτικά μέσα τη θερμότητα, τον ηλεκτρισμό, το νερό, τη θεραπευτική άσκηση κ.ά. Αφορά ένα ευρύ φάσμα παθήσεων (π.χ. ορθοπεδικών, καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, ογκολογικών, νευρολογικών, τρίτης ηλικίας), αλλά η κλινική διερεύνηση και διάγνωση γίνεται από ειδικό γιατρό που παραπέμπει για φυσικοθεραπεία.
Οστεοπαθολόγος (ή Οστεοπαθητικός)
Η οστεοπαθητική προσεγγίζει ολιστικά το ανθρώπινο σώμα. Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οστεοπαθητικής, η οστεοπαθητική κατά κύριο λόγο ασχολείται με τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η εμβιομηχανική του μυοσκελετικού συστήματος επηρεάζει τη φυσιολογία ολόκληρου του σώματος.
Χειροπράκτης
«Ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα. Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι οι ειδικοί διορθωτικοί χειρισμοί, που γίνονται πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα», διευκρινίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών. Επίσης, τα πιστοποιημένα προγράμματα χειροπρακτικής έχουν ελάχιστη διάρκεια 4 έτη.