ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ HPV;
Δημοσιεύτηκε μελέτη που για πρώτη φορά αποκαλύπτει πόσα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα το 2022 από καρκίνους που οφείλονταν στον HPV. Πώς θα μειωθεί αυτός ο αριθμός;
Η διάγνωση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι γροθιά στο στομάχι, που υποχωρεί κάπως όταν διαπιστώνεις τον τεράστιο αριθμών των ανθρώπων γύρω σου που είναι φορείς. Όπως έχει αναφέρει σε άρθρο του OW ο εξειδικευμένος στην πρόληψη του HPV Χειρουργός Γυναικολόγος Αλέξανδρος Μορτάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, «στα σεξουαλικώς ενεργά άτομα αναπαραγωγικών ηλικιών, η πιθανότητα να μολυνθούν σε κάποια φάση της ζωής τους από κάποιους γεννητικούς HPV είναι περίπου 80%. Στο 1-3% των ατόμων θα έχουμε οξυτενή κονδυλώματα, ενώ στους υπόλοιπους οι αλλοιώσεις δεν φαίνονται και λέγονται υποκλινικές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι λοιμώξεις που προκαλεί ο HPV υποχωρούν από μόνες τους, όμως αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσουν μεταλλάξεις στα κύτταρα που θα δημιουργήσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και αργότερα καρκίνους. Ο πιο συχνός καρκίνος που προκαλείται από HR-HPV, δηλαδή HPV υψηλού κινδύνου, είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Τι σημαίνει συχνός; Και πόσο πιθανό είναι να χάσει ένας άνθρωπος τη ζωή του εξαιτίας του HPV στην Ελλάδα σήμερα;
443 θάνατοι εξαιτίας του HPV σε ένα μόνο έτος
Απαντήσεις στα παραπάνω αναφορικά με τα δεδομένα στην Ελλάδα έδωσε για πρώτη φορά μελέτη που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας (3-5 Δεκεμβρίου 2024), στην Αθήνα.
Η μελέτη «Εκτίμηση του φορτίου θνησιμότητας των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων στην Ελλάδα: χαμένα έτη ζωής και κόστος παραγωγικότητας» χρησιμοποίησε δημοσιευμένο μαθηματικό μοντέλο που εξετάζει τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από 11 HPV-σχετιζόμενους καρκίνους (ορθοφαρυγγικός, στοματικός, ρινοφαρυγγικός, υποφαρυγγικός, φάρυγγας, πρωκτικός, λάρυγγας, αιδοίου, κόλπου, τραχήλου και πέους).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 2022 παρατηρήθηκαν 443 θάνατοι από καρκίνο που οφειλόταν στον ιό HPV. Από αυτούς, οι περισσότεροι θάνατοι είχαν να κάνουν με τον καρκίνο του τραχήλου (το 60,5% της HPV σχετιζόμενης θνησιμότητας). Ωστόσο, σημαντικό κομμάτι της θνητότητας προκάλεσαν και ο καρκίνος του κόλπου (αντιπροσώπευε το 13,2% των θανάτων), καθώς και ο καρκίνος του πρωκτού (αντιπροσώπευε το 9,6% των θανάτων).
Το 16,1% των HPV σχετιζόμενων θανάτων αφορά άνδρες
Κάτι ακόμα που ανέδειξε η μελέτη και έχει ενδιαφέρον είναι ότι από τον HPV δεν κινδυνεύουν μόνο οι γυναίκες: Το 16,1% της θνησιμότητας αφορά άνδρες, οι οποίοι εμφανίζουν καρκίνο του πρωκτού ή του ρινοφάρυγγα πολύ συχνότερα από τις γυναίκες.
14,4 χαμένα χρόνια ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας
Η μελέτη υπολόγισε, επίσης, ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι εξαιτίας του HPV είχαν σαν αποτελέσματα 6.388 χαμένα έτη ζωής, από τα οποία το 11,2% αφορούσε άνδρες. Ο μέσος όρος χαμένων ετών ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας στην Ελλάδα υπολογίστηκε στα 14,4 έτη.
Δεδομένου ότι πρόκειται για σχετικά νέους ανθρώπους που πεθαίνουν από τους εν λόγω καρκίνους, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι θάνατοι αυτοί κοστίζουν τόσο στην παραγωγικότητα της χώρας (4,1 έτη υπολογίστηκε ο μέσος όρος χαμένων παραγωγικών ετών ζωής λόγω πρόωρης θνησιμότητας), όσο και στην οικονομία της λόγω της απώλειας αυτής της παραγωγικότητας (€22,5 εκατομμύρια έχασε η Ελλάδα το 2022 λόγω αυτών των θανάτων, με τα €3,1 εκατομμύρια από αυτά να αφορούν άνδρες).
Η τεράστια σημασία του εμβολιασμού
Δεδομένου ότι ο HPV μπαίνει στη ζωή μας κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, η χρήση προφυλακτικού μπορεί να προσφέρει μερική προστασία. Όπως καταλήγει η μελέτη, «το επιδημιολογικό βάρος μπορεί να αποτραπεί σε συντριπτικό βαθμό με τον HPV εμβολιασμό και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια».
«Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι αφενός η διαθεσιμότητα εμβολίων για την ενεργό ανοσοποίηση κατά του HPV προσφέρει τη δυνατότητα πρόληψης αυτού του σημαντικού νοσολογικού και οικονομικού φορτιού, αφετέρου ότι οι θάνατοι από HPV δεν είναι μόνο οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», είπε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση της μελέτης ο επικεφαλής ερευνητής, Ηλίας Γκούντας, Value & Patient Access Manager της MSD Ελλάδος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η οδηγία αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV στην Ελλάδα είναι να γίνεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 10 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται εντελώς δωρεάν όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες ηλικίας έως 45 ετών, άσχετα με το αν τα άτομα αυτά έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον από ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Καθώς οι οδηγίες αναφορικά με τον εμβολιασμό στους ενήλικες συνεχώς επαναπροσδιορίζονται, θα πρέπει πριν προχωρήσετε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.