iStock

ΠΟΣΟ ΖΕΣΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ;

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, οι 19°C δεν αποτελούν την ιδανική θερμοκρασία για ένα σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σου.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που τον χειμώνα θύμιζε σάουνα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η μητέρα μου θεωρούσε πως είναι λογικό, όταν έπιανε κρύο, να στρέφει τον θερμοστάτη στους 30° C, με τη δικαιολογία ότι δεν θα μπορούσε να ζεσταθεί διαφορετικά ένα διαμέρισμα εκτεθειμένο στον βορρά (παρόλο που ζούσαμε στα νότια). Θυμάμαι οι φίλοι μου να μπαίνουν στο σπίτι μας και να πνίγονται από τη ζέστη. Να κυκλοφορούν με τα κοντομάνικα και να μας αποκαλούν χαριτολογώντας «τρελούς». Όμως, για τους γονείς μου ένα ζεστό σπίτι όταν έξω έχει κρύο ήταν –και παραμένει– προϋπόθεση για να νιώθουν καλά. Καλώς ή κακώς, έτσι συνήθισα κι εγώ. Είναι λάθος;

Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως η ιδανική θερμοκρασία για ένα σπίτι τον χειμώνα είναι οι 19-20° C. Αυτό που αποδεικνύουν οι έρευνες, όμως, είναι ότι αυτή είναι η ιδανική ελάχιστη θερμοκρασία για να μην κινδυνεύει η υγεία ενός ατόμου που βρίσκεται κυρίως σε ακινησία σε ένα σπίτι, ενώ είναι ντυμένο κανονικά. Η διαφορά είναι σαφής: Το 19 και το 20 στον θερμοστάτη σημαίνει οριακά κρύο. Το 18 -σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί- είναι κρύο με τη βούλα.

Και ένα κρύο σπίτι, όπως υποστηρίζουν οι μελέτες, μπορεί να επιφέρει μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

«Η οικονομία στη θέρμανση κοστίζει ακριβά»

Ο Χρήστος Ντέλλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Γ.Π.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», έγραψε ακριβώς αυτό σε πρόσφατη ανάρτησή του:

Προσοχή! Η οικονομία στη ΘΕΡΜΑΝΣΗ κοστίζει ακριβά!

Το κρύο σπίτι ή χώρος εργασίας εκτός από δυσφορία, προκαλεί ή επιδεινώνει καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, άλλες χρόνιες παθήσεις και αυξάνει τους θανάτους κυρίως από πνευμονίες και εμφράγματα.

Η επαρκής θέρμανση των εσωτερικών χώρων δεν είναι πολυτέλεια, είναι ζωτική ανάγκη.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο σχετικά με τη σωστή θερμοκρασία, διευκρίνισε πως οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας θεωρούν ιδανική θερμοκρασία δωματίου τους 20-24 βαθμούς.

Η σημασία του να ζεις σε ένα ζεστό σπίτι για την υγεία σου
iStock

Η ενεργειακή και οικονομική κρίση βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Τα υπόλοιπα σχόλια, κάτω από την ανάρτηση του κ. Ντέλλου, αναφέρουν φυσικά το αυτονόητο: ότι με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν κατακόρυφα κάθε χρόνο, η θέρμανση στα σπίτια αποτελεί πλέον πολυτέλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέτρητες πολυκατοικίες στην Αθήνα (και όχι μόνο) έχουν κλείσει οριστικά τη βάνα του καυστήρα, όσοι έχουν τζάκια ζεσταίνονται μόνο με αυτά, ενώ αμέτρητοι άλλοι βγάζουν τον χειμώνα με σόμπες, κλιματιστικά και ηλεκτρικές κουβέρτες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά κρυώνουν: Ηλικιωμένοι τυλιγμένοι με κουβέρτες, κασκόλ και σκουφιά, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Και όλα αυτά σε μια χώρα με ήπιο κλίμα.

Βορειότερα στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Έρευνα έδειξε ότι 36 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αδυνατούσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά το 2020. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει από τότε, δεδομένου ότι οι τιμές καυσίμων αυξάνονται. Την ίδια ώρα, από τον χώρο της υγείας, έρχονται άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα κρύα σπίτια αυξάνουν τον κίνδυνο των κατοίκων για εγκεφαλικό, λοίμωξη του αναπνευστικού και πτώση ή τραυματισμό, λόγω της μειωμένης δύναμης και σωματικής ικανότητας που έχουν οι άνθρωποι όταν κρυώνουν.

Η σημασία του να ζεις σε ένα ζεστό σπίτι για την υγεία σου
iStock

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η δυσάρεστη και φτωχή ποιότητα ζωής στην οποία σε υποβάλλει ένα κρύο σπίτι, είναι και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Μιλώντας στο BBC, η Dame Margaret Whitehead, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, περιγράφει με ποιον τρόπο επηρεάζεται το σώμα μας:

«Πάρτε για παράδειγμα το αίμα. Όταν ο υδράργυρος πέφτει, τα αιμοφόρα αγγεία μας συστέλλονται ελαφρώς. Αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και εμποδίζει την κυκλοφορία. Το αίμα μας γίνεται, επίσης, πιο παχύρρευστο, εν μέρει λόγω της αύξησης των επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ινωδογόνο και άλλων μορίων που προκαλούν πήξη. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή».

Η Whitehead συνεχίζει λέγοντας ότι τα άτομα που υποφέρουν από καρκίνο, αρθρίτιδα ή ορισμένες αναπηρίες μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στο κρύο. Χειρότερη μπορεί να γίνει η ζωή και για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους.

Και βέβαια, δεν είναι μόνο το κρύο που προκαλεί προβλήματα υγείας σε ένα σπίτι με μη επαρκή θέρμανση, μπορεί να είναι και η υγρασία ή η μούχλα που συχνά δημιουργείται εξαιτίας της υγρασίας.

Λίγο πιο κρύο μόνο στην κρεβατοκάμαρα

Ο μόνος χώρος του σπιτιού που οι ειδικοί αποδέχονται λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία είναι αυτός της κρεβατοκάμαρας.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ύπνου υποστηρίζει πως οι άνθρωποι απολαμβάνουν καλύτερα τον ύπνο τους όταν η θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας κυμαίνεται από 15° έως 19° C.

Νεότερη μελέτη, ωστόσο, κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά για τα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία, όπως λέει, επωφελούνται στον ύπνο όταν η θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα κυμαίνεται μεταξύ 20-25° C.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.