ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΥΠΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Νέα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένους τύπους καρκίνου, δίνοντας νέες κατευθύνσεις για πρόληψη.
Το αλκοόλ έχει μελετηθεί ενδελεχώς από ερευνητές ως προς τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία μας, στην όποια ποσότητα πρόσληψης. Αυτή η τοξική και ψυχοδραστική ουσία με ιδιότητες εξάρτησης συμβάλλει σε 3.000.000 θανάτους ετησίως (το 5,3% του συνόλου) σε όλο τον κόσμο, βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ είναι αιτιολογικός παράγοντας για περισσότερες από 200 ασθένειες και είδη τραυματισμών. Έχει συνδεθεί επίσης με σειρά ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών.
Μελέτη έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών – εντέρου και μαστού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, τον Ιανουάριο του 2023 ο ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ουδένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι ασφαλές για την υγεία μας.
Διευκρινίστηκε ότι η αιθανόλη, δηλαδή το οινόπνευμα, «προκαλεί καρκίνο μέσω βιολογικών μηχανισμών, καθώς η ένωση διασπάται στον οργανισμό. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ποτό που περιέχει αλκοόλ, ανεξάρτητα από την τιμή και την ποιότητά του, ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισοί από όλους τους καρκίνους που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ προκαλούνται από “ελαφριά” και “μέτρια” κατανάλωση αλκοόλ».
Ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει λιγότερo από 1,5 λίτρο κρασί, ή 3,5 λίτρα μπύρα ή 450 ml οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα.
«Αυτό το πρότυπο κατανάλωσης αλκοόλ ευθύνεται για την πλειονότητα των καρκίνων του μαστού που αποδίδονται στο αλκοόλ στις γυναίκες, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να παρατηρείται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».
Η θετική ανακάλυψη για τη σχέση ανάμεσα σε αλκοόλ και καρκίνο
Ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν οι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου που συνδέονται με την τακτική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσαν να μειωθούν εφόσον το άτομο αποφασίσει να διακόψει κάθε σχέση με την ουσία. Ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 90 σχετικών μελετών και βρήκαν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν το στόμα και τον οισοφάγο. Υπήρχαν λιγότερες ενδείξεις μείωσης του κινδύνου καρκίνου του μαστού, του λάρυγγα ή του παχέος εντέρου.
Τα ευρήματα τους δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. Οι συγγραφείς σημείωσαν ό,τι επισήμανε και πέρυσι ο ΠΟΥ: «Δεν είναι το αλκοόλ στα ποτά που προκαλεί καρκίνο, αλλά η ακεταλδεΰδη, η οποία θεωρείται τοξίνη. Παράγεται από ένζυμα στο ήπαρ κατά τον μεταβολισμό του αλκοόλ». Στην ίδια ουσία οφείλεται και το hangover.
«Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, μειώνει την ποσότητα της ακεταλδεΰδης που παράγεται από τον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου».
Έγινε σαφές πως οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον βαθμό μειωμένου κινδύνου που σχετίζεται με τη διακοπή του αλκοόλ ή πόσο καιρό μετά τη διακοπή ένα άτομο βιώνει τέτοια οφέλη. Κάτι άλλο που επισήμαναν ήταν πως «η διακοπή του ποτού μόνο για έναν μήνα και η επιστροφή στη συνήθεια τον επόμενο δεν είναι πιθανό να έχει μεγάλη επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου».
Ως εκ τούτου, μετά τα ποτά των εορτών θα ήταν χρήσιμο να αποφύγουμε την όποια σχέση με το αλκοόλ και μια που θα μπούμε στη διαδικασία, ας κόψουμε γενικά τα πολλά πολλά. Για την υγεία μας.