ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΒΟΪΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΕΘΑΝΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετά την τραγική είδηση του θανάτου ενός μικρού παιδιού, αρκετοί γονείς πανικοβλήθηκαν στο άκουσμα της λέξης παρβοϊός. Τι πρέπει να ξέρουμε για τη λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό και τι να προσέξουμε; Απαντήσεις δίνει μία παιδίατρος.
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και το μπαράζ των ιώσεων φαίνεται να φτάνει στο τέλος του, η είδηση για την έξαρση του παρβοϊού –από τον οποίο πέθανε ένα μικρό κορίτσι στη Θεσσαλονίκη– έρχεται να μας τρομοκρατήσει ξανά.
Τι ακριβώς είναι και πόσο χρειάζεται να ανησυχούμε; Ο παρβοϊός είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του αναπνευστικού που προσβάλλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά περισσότερο τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
Αν έχετε σκύλο ή γάτα, ίσως έχετε ακούσει ξανά για τον ιό αυτό, όμως δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. Το στέλεχος που μολύνει αποκλειστικά ανθρώπους (και δεν μεταδίδεται από και προς τα ζώα) είναι ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus Β19).
Ο παρβοϊός είναι σε έξαρση
Ενώ μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3-4 χρόνια, αλλά σπανίως φτάνουν στα αυτιά μας, φέτος, μετά και την έξαρση της εποχικής γρίπης, παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη.
Στον βρεφονηπιακό σταθμό της Θεσσαλονίκης όπου φοιτούσε το παιδί που κατέληξε, βρέθηκαν 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που είχαν μολυνθεί, εκ των οποίων τα περισσότερα είχαν ταυτόχρονη λοίμωξη από ρονοϊό και εντεροϊό.
Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 εκδηλώνεται συνήθως με τα τυπικά συμπτώματα ενός κρυολογήματος, δηλαδή πονόλαιμο, καταρροή, βήχα και ίσως πυρετό, ενώ στη συνέχεια, κατά την αποδρομή της μπορεί να εμφανιστεί (συνήθως στα μικρότερα παιδιά) ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα, το λοιμώδες ερύθημα, που αποκαλείται και πέμπτη νόσος (πήρε το όνομά της επειδή ήταν 5η σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά).
Πώς μεταδίδεται και ποιοι κινδυνεύουν από επιπλοκές
Ο ιός μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό (με σταγονίδια όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα), μέσω του αίματος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό). Ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει είναι πιο μεταδοτικός τις πρώτες ημέρες, τότε που τα συμπτώματα μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, ενώ όταν εμφανιστεί το εξάνθημα –πράγμα που δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει– ο κίνδυνος μεταδοτικότητας έχει περάσει.
Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, κάποιες φορές προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, αλλά και πιο σοβαρές επιπλοκές, που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, την καρδιά και το αίμα. Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή άνθρωποι με αιματολογικές διαταραχές.
Τα παιδιά και ειδικά τα μικρότερα, είτε επειδή έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα είτε επειδή δεν προλαβαίνουν να αναρρώνουν πλήρως από τις αλλεπάλληλες ιώσεις, έχουν πράγματι έναν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή, όπως αυτή της μυοκαρδίτιδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού βρέθηκαν συλλοιμώξεις.
Τι συμβουλεύει η παιδίατρος
«Eίναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αναρρώνουν πλήρως προτού επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους» σχολιάζει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη. «Η πρόληψη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς, διότι ένα παιδί που δεν έχει προλάβει να επανέλθει από προηγούμενες λοιμώξεις είναι πιο ευάλωτο στις επιπλοκές όχι μόνο του παρβοϊού, αλλά οποιασδήποτε ίωσης».
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κ. Παρδάλη, η μυοκαρδίτιδα –αν και σπάνια επιπλοκή– είναι από τις πιο συνηθισμένες μετά από ιώσεις του αναπνευστικού, όπως και στη γρίπη, εφόσον παρουσιαστούν επιπλοκές. Επιπλοκές είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν σε ανθρώπους που έχουν ήδη προβλήματα υγείας ή σε παιδιά με αδύναμο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Ο παρβοϊός μπορεί επίσης να κάνει επιπλοκές σε εγκύους, όπως οι αποβολές του 1ου τριμήνου, αλλά και ένα πιο σοβαρό σύνδρομο, το οποίο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου σε προχωρημένη κύηση.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Τελικά, πόσο πρέπει να ανησυχούμε ως γονείς για τον παρβοϊό; «Ο παρβοϊός αποτελεί μια γνωστή εδώ και χρόνια ίωση και δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη συμπτωματολογία, τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές στην παρούσα φάση, εκτός από το γεγονός ότι όντως παρατηρείται μια μικρή έξαρση – να σημειωθεί ότι η ίωση αυτή δεν έχει εποχική κατανομή, όπως η γρίπη», αναφέρει η κ. Παρδάλη.
«Αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, όπως και σε κάθε ίωση ή γρίπη, είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων καθώς και τα πολύ έντονα συμπτώματα, τα οποία πρέπει να τους οδηγούν στον παιδίατρο» σημειώνει.
Τονίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβάλλονται τα παιδιά σε αιματολογικές εξετάσεις τροπονίνης (πρόκειται για έναν δείκτη που φανερώνει αν έχει προσβληθεί το μυοκάρδιο). Η αυξημένη τροπονίνη είναι συνήθως αναμενόμενο εύρημα μετά από τέτοιου είδους λοιμώξεις, το οποίο όμως δεν υποδηλώνει και βλάβη. Οι τιμές επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μόνες τους.