ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ
Ίσως σκεφτείς λίγο καλύτερα τη σχέση σου με το αλκοόλ μόλις μάθεις πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει σε κάθε μέρος του οργανισμού σου, επιβαρύνοντάς τον με διάφορους τρόπους.
Οι μέρες των αργιών, οι γιορτινές ημέρες, ακόμα και τα τυπικά σαββατοκύριακα δίνουν συνήθως αφορμές για αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σίγουρα παραπάνω από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να έχει αμέτρητες επιπτώσεις στον οργανισμό σου, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν πολλές παραπάνω ώρες ή και ημέρες από όσο φαντάζεσαι.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Από τη στιγμή που το αλκοόλ εισέρχεται στο σύστημά σου, το σώμα σου αρχίζει να το μεταβολίζει. Με τον μεταβολισμό, το συκώτι διασπά τις ουσίες του ποτού ή τις αξιοποιεί ως ενέργεια.
Ένα ποτό μεταβολίζεται κατά μέσο όρο σε μία ώρα, ωστόσο αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το βάρος, το ύψος και το φύλο του.
Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί πως:
- Στις γυναίκες, που γενικά έχουν υψηλότερο ποσοστό λίπους και μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, το αλκοόλ παραμένει στον οργανισμό τους περισσότερο.
- Το αλκοόλ απορροφάται από το πεπτικό σύστημα, οπότε η παρουσία τροφής επιβραδύνει τη διαδικασία, κάνοντας το αλκοόλ να παραμένει στον οργανισμό περισσότερο. Την ίδια ώρα, βέβαια, το φαγητό βοηθά ώστε να μην νιώθουμε τα συμπτώματα της κατανάλωσής του, δηλαδή να μη νιώθουμε τόσο μεθυσμένοι.
- Τα άτομα με μικρότερη σωματική διάπλαση έχουν υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ συγκριτικά με ένα π.χ. πολύ πιο ψηλό ή βαρύ άτομο. Έτσι, ακόμα κι αν έχουν καταναλώσει την ίδια ποσότητα, το αλκοόλ θα «φανεί» πολύ περισσότερο στο αίμα και την αναπνοή τους.
- Κάποια φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιβιοτικά, μπορεί να επηρεάσουν το πώς επεξεργάζεται ο οργανισμός το αλκοόλ. Μην καταναλώνεις αλκοόλ αν λαμβάνεις τέτοια φάρμακα, χωρίς πρώτα να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.
Πόσο μένει το αλκοόλ στο σώμα
Το χρονικό διάστημα που μπορεί να εντοπιστεί αλκοόλ στο σώμα κυμαίνεται ανάλογα με την ποσότητα που έχεις καταναλώσει, τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεσαι, καθώς και άλλους βιολογικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Εθισμού στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει στο σύστημα από 6 έως 72 ώρες. Ωστόσο, για το κάθε μέρος του οργανισμού μας έχουν βρεθεί διαφορετικοί χρόνοι:
- Στο αίμα μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και 12 ώρες μετά την κατανάλωση.
- Στην αναπνοή μπορεί να εντοπιστεί έως και 12-24 ώρες αργότερα.
- Στα ούρα έως και 12-24 ώρες, αλλά μπορεί να φτάσει και τις 72 ώρες έπειτα από μεγάλη κατανάλωση.
- Στο σάλιο έως και 12 ώρες μετά.
- Στα μαλλιά το αλκοόλ παραμένει έως και 90 ημέρες μετά την τελευταία κατανάλωση.
Εξυπακούεται πως για τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ σε συστηματική βάση θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να μπορέσει να βγει εντελώς από το σύστημά τους.
Τι επιπτώσεις έχει αυτό;
- Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο συκώτι, το σημαντικό έργο του έργο επιβαρύνεται και επακολοθούν προβλήματα στην υγεία.
- Την ίδια ώρα, η κατάχρηση επιβαρύνει και το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού διαταράσσει την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων, σκοτώνοντας τα πρώτα και πολλαπλασιάζοντας τα δεύτερα.
Η κλινική ψυχολόγος και γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια Εύη Καραγεώργου έχει επισημάνει στο OW ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 49 χρόνων το αλκοόλ είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο, κυρίως λόγω ατυχημάτων που προκαλούνται εξαιτίας αυξημένης κατανάλωσης.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις φτάσει στα όρια της κατάχρησης αλκοόλ
Ο ψυχίατρος Dr Ian Nnatu επισημαίνει σε άρθρο του ορισμένα δείγματα εθισμού που πρέπει να προσέξεις:
- Έχεις εμφανίσει ανοχή, δηλαδή πρέπει να πιεις περισσότερο για να νιώσεις ότι «σε πιάνει».
- Πίνεις σε ακατάλληλες ώρες, π.χ. νωρίς το πρωί.
- Έχεις πονοκεφάλους που προκαλούνται εξαιτίας της αφυδάτωσης.
- Δεν αποκαλύπτεις πόσο έχεις πιει.
- Πίνεις πολύ ακόμα και όταν είσαι μόνος.
- Πίνεις τόσο, ώστε πολλές φορές λιποθυμάς.
- Αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς τη σχέση σου με το αλκοόλ, όπως έκανε η Γιούλη Ψαρράκη, που περιγράφει την εμπειρία της στο βιβλίο της «ΑΝΕΥ - Ένας χρήσιμος οδηγός για να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και να συναντήσεις την αλήθεια σου».