ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκαλεί πάντα και μια ανησυχία για τυχόν μεταδοτικές λοιμώξεις που μπορεί να προσβάλουν τα παιδιά. Μια ειδικός συστήνει μέτρα προφύλαξης.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές συνεπάγεται και αύξηση των λοιμώξεων, αφού τα παιδιά είναι κοντά το ένα στο άλλο.
Το CBS News https://www.cbsnews.com/news/back-to-school-pediatrician-tips-to-kids-healthy/ ζήτησε από μια παιδίατρο να ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η συνεύρεση, βάσει του τι κυκλοφορεί σε λοιμώξεις.
Στις πιο κοινές ασθένειες της επιστροφής στο σχολείο είναι:
– Κρυολόγημα
Προκαλείται από έναν από τους πολλούς πιθανούς ιούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια με βήχα, συμφόρηση και καταρροή. Περιστασιακά, τα παιδιά θα εμφανίσουν πονόλαιμο και/ή πυρετό με το κοινό κρυολόγημα.
– Στρεπτοκοκκικός λαιμός
Φλεγμονή που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο και μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, οστρακιά, πνευμονία, ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Τα συμπτώματα είναι πονόλαιμος μαζί με πυρετό, πονοκέφαλο και στομαχόπονο. Μεταδίδεται εύκολα από παιδί σε παιδί, ειδικά εάν μοιράζονται ποτά και σκεύη φαγητού. Τα αντιβιοτικά συνιστώνται για την πρόληψη επιπλοκών από τη μόλυνση.
– Γρίπη
Συνήθως προκαλεί υψηλούς πυρετούς και πόνους στο σώμα, μαζί με βήχα, συμφόρηση και καταρροή. Τα παιδιά γενικά πρέπει να μείνουν σπίτι για λίγες μέρες πριν επιστρέψουν στο σχολείο, μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός και να ανακτήσουν την ενέργειά τους.
– Ιογενής γαστρεντερίτιδα
Προκαλείται από ιό που επηρεάζει το στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας εμετό και διάρροια. Είναι πολύ συχνή και πολύ μεταδοτική. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
– Επιπεφυκίτιδα
Προκαλεί κόκκινα μάτια, με πράσινα ή κίτρινα υγρά. Μετά τον βραδινό ύπνο δημιουργείται κρούστα στο μάτι. Εάν συμβεί αυτό, μαλακώνουμε με ένα υγρό πανί που έχουμε μουσκέψει σε ζεστό νερό και σκουπίζουμε απαλά την έκκριση. Η επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προκληθεί είτε από ιό είτε από βακτήρια. Μερικές φορές οι οφθαλμικές σταγόνες με αντιβιοτικά είναι απαραίτητες.
Η Dr. Evelyn Chan, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ψηφιακής θεραπείας Smileyscope, εξήγησε πως «υπάρχουν πολλές κοινές καταστάσεις ή ασθένειες που είναι μεταδοτικές και αυτές που σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ο κορονοϊός, ο ιός RSV και η γρίπη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κοινά πράγματα, όπως ο εμετός, μη διάρροια και η ανεμοβλογιά, μεταξύ άλλων».
Την ίδια ώρα, παγκοσμίως παρατηρείται έλλειψη του φαρμάκου αμοξικιλλίνη, αντιβιοτικού που συνταγογραφείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παιδικών λοιμώξεων, όπως εκείνες του αυτιού, ο στρεπτόκοκκος και η πνευμονία.
Προφυλάξεις ενάντια στις λοιμώξεις
Σύμφωνα με την ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη όλων αυτών των ασθενειών είναι:
- Να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ισχυρό, με θρεπτικά τρόφιμα, αρκετή σωματική δραστηριότητα και ύπνο.
- Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τις οικογένειες τους να ενημερωθούν για τους εμβολιασμούς. Το ετήσιο τσεκ απ είναι ανάγκη, για να μάθουν τι χρειάζονται. Ένας παιδίατρος μπορεί να εξηγήσει ποιοι εμβολιασμοί είναι κατάλληλοι.
- Να διδάξουμε στα παιδιά τη σημασία της πρόληψης και πώς θα την επιτύχουν. Για παράδειγμα, να πλένουν σωστά τα χέρια τους (να βρέξουν τα χέρια με νερό, να βάλουν σαπούνι, να κάνουν αφρό και να τα τρίψουν για 20’’, όπως και να στεγνώσουν καλά με καθαρή πετσέτα ή με αέρα) πριν φάνε, μετά τη χρήση της τουαλέτας και αφότου φυσήξουν τη μύτη τους, φταρνιστούν (πάντα στον αγκώνα) ή βήξουν. Είναι χρήσιμο να φοράνε μάσκες όπου είναι δυνατόν και να μένουν σπίτι, όταν έχουν κάποια ασθένεια ώστε να μη τη μεταδώσουν σε άλλους.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουν τα παιδιά πως είναι χρήσιμο να μη μοιράζονται προσωπικά τους αντικείμενα με άλλους, π.χ. τα τάπερ που παίρνουν από το σπίτι ή μια χτένα.
Εμβόλιο κατά της γρίπης
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τη γρίπη, όπως λένε οι ειδικοί η κατάλληλη περίοδος για να γίνει είναι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν σχετικά τα παιδιά και να τα προετοιμάζουν, ώστε να μην αγχωθούν, ιδιαίτερα εφόσον η διαδικασία περιλαμβάνει βελόνα. «Ακόμη και οι έφηβοι, αλλά και οι ενήλικες είναι αρκετά νευρικοί όταν έρχεται η ώρα για ένα εμβόλιο. Οπότε έχει σημασία να υπάρχει ενημέρωση και προετοιμασία», προσθέτει η Dr. Chan.
«Μην πείτε στα παιδιά τι πρόκειται να κάνουν πολύ νωρίτερα, γιατί θα αγχώνονται για ημέρες. Η ενημέρωση πριν ακριβώς την επίσκεψη έχει φανεί να βοηθάει πραγματικά να προετοιμαστούν ψυχολογικά. Στη διαχείριση του άγχους τους μπορεί να βοηθήσει να πάρουν μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι ή να βλέπουν την αγαπημένη τους ταινία. Επίσης, οι γονείς μπορούν να τάξουν κάτι που θα δώσουν στο παιδί μετά τον εμβολιασμό».